І Європейські ігри 2015: хто представлятиме Буковину в Баку (види спорту, програма)

0

У п’ятницю, 12.06.15, у столиці Азербайджану (Баку) стартують І Європейські ігри, які триватимуть до 28 червня.

Рішення про проведення цих змагань було ухвалене 8 грудня 2012 р. на Генеральній асамблеї 2015-evropeyski-igri-logoЄвропейських Олімпійських Комітетів (ЄОК).

Програма «Європейської Олімпіади» (як ще називають ці Ігри) трохи змінилась порівняно з першопочатковим задумом. Одразу було вирішено, що нагороди будуть розігруватися і в декількох не олімпійських видах. Зрештою, до програми Європейських ігор увійшли наступні види:

олімпійські

бадмінтон, бокс, боротьба (вільна, греко-римська, жіноча), велоспорт (шосе, ВМХ, маунтенбайк), водне поло, плавання, стрибки у воду, синхронне плавання, волейбол, волейбол пляжний, веслування на байдарках і каное, стрибки на батуті, спортивна гімнастика, художня гімнастика, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, стрільба кульова, стрільба з лука, триатлон, тхеквондо, фехтування;

неолімпійські
баскетбол (3х3), акробатика, аеробіка, карате (WKF), самбо, пляжний футбол;

паралімпійський вид – дзюдо серед спортсменів з вадами зору;

демонстраційний (показовий) вид – підводний спорт.

Слід зазначити, що не у всіх видах спорту вдалося зібрати на Європейських іграх еліту. Так, приміром, в легкій атлетиці там змагатимуться країни третього дивізіону, у той час як збірна України 21-22 червня виступатиме у першому дивізіоні в Чебоксарах (Росія). У плавання змагатимуться юніори до 18 років та дівчата до 16 років.

Натомість у деяких видах спорту розігруватимуться ліцензії для участі в Олімпійських іграх 2016 року, що, звісно, сприятиме боротьбі на найвищому рівні. Це такі види, як бокс, боротьба, гімнастика, стрільба, біатлон.

Україна буде представлена в Баку однією з наймасовіших команд, делегувавши на Європейські ігри 243 спортсмени. Більші склади відрядили лише Росія (359), Італія (291), Азербайджан (289), Німеччина (266) та Франція (251).

Українці змагатимуться у наступних видах:
бадмінтон, баскетбол 3х3 (жінки), бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, велоспорт (шосе, ВМХ, маунтенбайк), веслування на байдарках і каное, водне поло, волейбол пляжний (чоловіки, жінки), гімнастика спортивна, гімнастика художня, дзюдо, дзюдо серед спортсменів з вадами зору, карате WKF, плавання, плавання синхронне, пляжний футбол, самбо, спортивна аеробіка, спортивна акробатика, стрибки на батуті, стрибки у воду, стрільба з лука, стрільба кульова, теніс настільний, триатлон, тхеквондо, фехтування.

Представництво Буковини у Баку

На І Європейських іграх Буковина матиме потрійне представництво. Щоправда, уродженець Чернівців Сергій Левчук увійшов до складу делегації як президент Української федерації карате, олімпійський чемпіон Лондона-2012 у веслуванні на байдарці-двійці (200 м) Олександр Дяченко з Новодністровська (тренер – Сергій Осипенко), зрозуміло, знову захищатиме честь Росії. І лише чернівецька лучниця Лідія Січенікова (03.02.93, «Спартак», «Динамо», ЧТЕІ КНТЕУ, ШВСМ, тренер – Олег Осипенко, офіційний партнер – ДК «Полюс») є «чистою» буковинською учасницею І Європейських ігор.

Нагадаємо, що вихованка Олега Осипенка виступала також на І Юнацьких Олімпійських іграх 2010 р., а також на Олімпіаді-2012 в Лондоні.

До збірної зі стрільби з лука увійшли: Вероніка Марченко (Львів), Анастасія Павлова (Херсон), Лідія Січенікова (Чернівці), Георгій Іваницький (Львів), Маркіян Івашко (Львів) та олімпійський чемпіон 2008 р. в особистому заліку Віктор Рубан (Харків).
Лучники змагатимуться з 16 по 22 червня і розіграють 5 комплектів нагород: індивідуальний залік чоловіки та жінки, мікс (змішані пари, виступають лідери кваліфікації) та командний вид серед чоловіків та жінок.

Церемонія відкриття І Європейських ігор транслюватиметься 12 червня з 19:00 на УТ-1.
На честь відкриття Європейських ігор на Соборній площі у Чернівцях у п’ятницю, 12.06.15, о 17:00, за участю олімпійців та інших титулованих спортсменів, урочисто піднімуть Державний та Олімпійський прапори. На це символічне дійство запрошуються всі охочі.

До (з 16:30) і після церемонії там же, перед пам’ятником на Соборній площі, відбудеться турнір зі стрітболу (вуличний баскетбол 3х3) серед юнаків 2002 р.н. і молодших, організований обласним відділенням НОК України, міськспортуправлінням та облцентром «Спорт для всіх».

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

Переглянути програму ігор (натиснути для збільшення):

2015-Euro-game-Baku-program

Leave A Reply

Your email address will not be published.