Фото: «Спортивна зима 2015» стартувала «заїздом» до Книги рекордів України

0

Новим рекордом «засвітився» у Книзі рекордів України комплекс «Сонячна долина» (Бояни Новоселицького району), де 25.02.15 офіційно стартував черговий Всеукраїнський захід «Спортивна зима», організований Всеукраїнським центром «Спорт для всіх».

 

Учасники з різних куточків України з’їхалися на Буковину напередодні. Першого дня, після 150225-Sonyachna-dolyna-Sportyvna-zyma-1-rekord-sportbuk.comознайомлення з базою, школярі середнього шкільного віку, які беруть участь у «Спортивній зимі», отримали перші гірськолижні уроки від інструкторів чернівецької гірськолижної та сноуборд школи «Каштан».

Пізнавати ази гірськолижного спорту учасники «Спортивної зими» продовжили у першій половині дня 25.02.15.

Церемонію відкриття провели без зайвого пафосу – просто і швидко. Директор Всеукраїнського центру «Спорт для всіх» Сергій Вікторович Пчелін звернувся до присутніх з вітальними словами і зачитав відповідне звернення від заступника міністра молоді та спорту – олімпійської чемпіонки з біатлону Олени Підгрушної. Учасників та гостей привітали також кращий спортсмен України 2006 р., чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м Іван Гешко, який нині очолює обласне відділення НОК України, та директор гірськолижної та сноуборд школи «Каштан» Євген Лясота.

Одразу після відкриття і короткої фотосесії учасники «Спортивної зими», до яких доволі масово приєднались студенти факультету фізичної культури і здоров’я людини Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, пішли «розбиратися» з рекордами.

Як ми вже повідомляли, організатори зробили заявку на спробу побиття двох рекордів, які були зафіксовані 2 роки тому Книгою рекордів України у цьому ж комплексі «Сонячна долина». Йдеться про найбільший «сноутюб-поїзд» (рекорд – 65) та одночасний гірськолижний спуск (рекорд – 146).

Проте у зв’язку із «специфічними» погодними умовами (снігу на трасах «Сонячної долини» залишилось не багато) вирішили атакувати лише сноутюб-рекорд.

За допомогою представників центру «Спорт для всіх» потенційні рекордсмени почали утворювати рекордний «сноутюб-поїзд». Проте зо вісімдесят студентів і близько пів сотні учасників «Спортивної зими» не могли реально стартувати в одному «сноутюб-поїзді» (не дозволяє стартовий майданчик). Тому вирішили обмежитися 70 учасниками, чого достатньо було б, аби побити рекорд. Цей перший «сноутю-поїзд» утворили у 4 колони. І, по команді зіркового Івана Гешка, запустили його по середній трасі. Але борти між трасами нині невеличкі, тому десь посередині спуску частину потенційних рекордсменів «відірвало» від поїзду і знесло на сусідню неробочу нині трасу, на якій більше болота, ніж снігу.

Експерти на чолі з Іваном Гешком вирішили цю спробу не зараховувати, адже «сноутюб-поїзд» не доїхав цілим до фінішу.

Але на стартовому майданчику залишався ще один «сноутюб-поїзд», який, враховуючи «гіркий досвід» першого, «перебудували» в три колони і зменшили на дві одиниці – до 68.

У такому складі, на щастя, вдалося доїхати до лінії фінішу, тож уповноважена Книгорю рекордів України комісія зафіксувала новий рекорд у номінації «Найбільший в Україні сноутюб-поїзд» – 68 учасників на сноутюбах.

Особливістю рекорду можна вважати те, що встановили його разом школярі, студенти та дорослі з різних куточків України. Зокрема, була представлена навіть Донецька область, яка делегувала на «Спортивну зиму» подвійний склад від Дружківки (звільнена територія). Також до рекорду долучились Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Одеська, Хмельницька, Черкаська і, звісно, Чернівецька області.

Організатори рекордної акції висловили щиру вдячність за сприяння у встановленні рекорду комплексу «Сонячна долина» і особисто депутату обласної ради Івану Семенюку, Чернівецькому національному університету ім. Ю. Федьковича і персонально ректору Степану Мельничуку та декану «спортивного» факультету Ярославу Зорію, а також обласному відділенню НОК України і персонально Івану Гешкові.

Відповідний диплом від Книги рекордів України має бути вручений під час церемонії нагородження лауреатів «Спортивної зими 2015».

Після рекордної акції учасники «Спортивної зими» приступили до змагань з сноутюбінгу (з елементами «біатлону», тобто по ходу треба було влучати в сноутюб-мішень), а студенти, отримавши від «Сонячної долини» обіцянку знижку 50%, пішли на гірськолижні уроки від школи «Каштан» (до якої, до слова, входить і викладач названого факультету Тетяна Лясота).

Увечері на учасників «Спортивної зими» чекали «баталії» з боулінгу, а в четвер – контрольні змагання з гірськолижного спуску.

Варто зазначити, що ініціатором проекту «Спортивна зима» свого часу, за його словами, був тодішній директор Чернівецького обласного центру «Спорт для всіх» Юрій Скорейко, який також відомий як футбольний арбітр та інспектор (нині він є керівником фізвиховання в одному з професійно-технічних навчальних закладів).

Фото будуть додані.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.