Велодень у Чернівцях: За культуру їзди, чисту екологію і здоровий спосіб життя

1

У рамках Всеукраїнського Велодня у суботу, 28.05.11, у Чернівцях відбувся велопробіг вулицями міста, святкова програма якого продовжилася веселими конкурсами на Турецькій площі.

 

У Чернівцях Велодень відбувається вдруге. Торік організатори не встигли ані заручитися чиєюсь підтримкою, ані запросити більше людей приєднатися до акції. Тож у велопробізі-2010 взяли участь лише 12 учасників, які не відчули ні особливої уваги з боку земляків, ні особливої поваги з боку водіїв. Цього ж разу все вийшло набагато масовіше і поважніше. Та й поважати велосипедистів водії тепер «мусили», адже колону супроводжували машини ДАІ, плюс співробітники інспекції чергували на всіх перехрестях по маршруту.

Представниця оргкомітету Тетяна Лебухорська зізналася: «Працівники ДАІ цього року приємно вразили. Ми думали, що їх буде один-два. А насправді супровід ДАІ був на найвищому рівні. Ми розуміємо, що наші ідеї сьогодні можуть виглядати дещо наївними або навіть утопією. Але якщо не прагнути до кращого, то нічого й не доб’єшся. Ми віримо в те, що на вулицях нашого міста найближчим часом з’являться перші велодоріжки, і з кожним роком, місяцем, днем все більше наших городян обиратимуть проїзд або прогулянку на велосипеді. Це добре і для екології, і для здоров’я».

Перед стартом велопробігу на Соборній площі учасників Велодня привітав президент обласної федерації велоспорту, Заслужений тренер України Ілля Руссу. Він поділився враженнями від акції з sportbuk.com:

«Я дуже задоволений цим велодійством. Ще до початку маршу підрахували, що учасників було понад 120. По ходу люди ще приєднувалися, тож загалом кількість сягла десь 150 осіб. Відсотків 50% я знав – це були або велогонщики, або колишні велосипедисти, або любителі, які постійно катаються. Але 50% було таких, що я бачив вперше! Значить любителів їзди на велосипеді стає все більше. Що мене особливо вразило, так це симпатичні дівчата в гарних спідницях, з квіточками і на велосипеді. Як кажуть, «дама з Амстердама» (сміється – авт.). Дуже добре, що є люди, які готові активно підтримувати і брати участь у боротьбі за чисте повітря, культуру їзди і пропаганду здорового способу життя. Наше місто ж називають Маленьким Парижем. То давайте берегти те, що дісталося від дідів-прадедів, зберігати чистоту в місті, сприяти самооздоровленню нації, в т.ч. за допомогою велосипеду. Хотілося б, щоби керівники нашого міста у найближчому майбутньому почали будувати або облаштовувати велодоріжки. У багатьох місцях тротуар дозволяє це зробити без надзусиль. Як у цивілізованому світі: намалювали на тротуарі лінію, яку відділяє пішоходну частину від велодоріжки і головна справа вже зроблена. На Заході люди знають, що велодоріжками ходити не можна. І у нас до цього звикнуть. Наразі хотів би висловити велику вдячність УМВС області та міському відділу ДАІ і, зокрема, начальнику Дмитру Кийову. Вони виконали свою роботу на всі сто!»

Додамо, що учасники Велодня від Соборної площі проїхали через вулицю Червоноармійську, Проспект Незалежності, вулиці Стасюка, Чапаєва, Федьковича, Садова, Головна, Центральна площа, Університетська, Заньковецької, іншими вулицями і зупинилась на Турецькій площі, де відбулися різноманітні велоконкурси.

Головним партнером Велодня стала Буковинська агенція регіонального розвитку. Інформаційні спонсори – газета «Молодий буковинець» та ТРК «Чернівці».

***

До вашої уваги також матеріал від служби інформації газети «Дорожній вісник» (http://udai.cv.ua):

Сьогодні екіпажі відділення ДАІ з обслуговування адміністративної території міста Чернівці та автотехнічної інспекції при УДАІ УМВС України в Чернівецькій області забезпечили супровід велелюдної колони велосипедистів в рамках всеукраїнського Велодня.

Організований велосипедний рух на Буковині зростає. Якщо минулого року в Чернівцях у ньому стихійно взяли участь кілька осіб, то нинішнього на Соборній площі зібралось майже півтори сотні велосипедистів у відповідності з програмою велосипедного свята, узгодженою з органами влади та головною метою — пропагандою здорового та активного способу життя, екологічної альтернативи міському авто, створення цивілізованих умов для велосипедистів.

Екіпажі супроводу колони очолив керівник міської автоінспекції Дмитро Кийов. За його словами, велосипедна акція сповна відповідає завданню Державтоінспекції в питаннях профілактики безпеки дорожнього руху, велосипедного зокрема, яке в Чернівцях з вузькими старовинними вуличками і складним рельєфом має свої особливості. Колона велосипедистів в супроводі ДАІ здійснила агітаційний пробіг від Соборної площі по вулицях Червоноармійській, проспекту Незалежності, Стасюка, Чапаєва, Федьковича, Садова, Головна, Ценральна площа,Університетська, іншими вулицями історичного центру Чернівців, і зупинилась на Турецькій площі, де відбулись головні заходи велосипедної акції.

З огляду на нещодавнє Звернення Президента України Віктора Януковича з приводу початку Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху в Україні, участі у них окрім державних інституції неурядових, громадських організацій, подібні акції сповна вписуються в європейський контекст культури дорожнього руху, безпеки його учасників попри відомі інфраструктурні та інші проблеми і в Чернівцях, і в державі загалом.

Довідково.

Ініціатором велосипедного свята в Чернівцях стала «Буковинська  агенція регіонального розвитку».

—Звичайно, — говорить член організаційної групи велосипедної акції Тетяна Лебухорська,—кожен велосипедист хоче вільно, безпечно пересуватися  по місту і за містом, але сьогодні є об’єктивні фактори, які треба враховувати.  Насамперед, це наші дороги, не

пристосовані іноді не лише до велосипеда, але й до автомобіля. Якщо автомобіль ще може маневрувати між ямами, то велосипедист змушений їхати збоку, по краю дороги чи  узбіччям, у якому стані воно б не було…  Ще одна небезпека — це водії, які не поважають нас як учасників дорожнього руху. Минулого року ми також намагалися організувати велодень. Приїхало всього 12 людей. У нас не було ні супроводу, нічого з того, що гарантувало б нам якщо не безпеку руху, то бодай повагу до нас, велосипедистів. Ото ж,  коли  їхали  вулицями міста, то водії на нас дивилися нерозуміючими поглядами,  ніяких переваг в русі нам не надавали.

—Сьогодні  вам вдалось це зробити масово і красиво…

— Так, безумовно. Приємно бачити, що люди і спеціальні костюми наділи на велодень, і цікаві велосипеди приїхали. Тобто, ми вже на ходу записуємо ідеї для наступного велодня.

—Яку ще проблему ви б виокремили, як нагальну?

— Звичайно ж, це паркова. Хоча сьогодні студенти їздять на машинах, крутіших ніж у викладачів, але я думаю, що якби було більше інфраструктури, то багато студентів їздило б на велосипедах. Питання в тому, що коли ти залишаєш велосипед, то не знаєш, чи знайдеш його, чи ні… Є, звичайно, механічні різні пристрої, але їх можна знешкодити за три хвилини буквально. Окрім всього, не завжди є можливість до чогось прикріпити велосипед, щоб його залишити. Втім, одна з фірм в Чернівцях вже взялась за створення в мережі велопарковок. Ми сподіваємось, що в подібних питаннях влада буде йти нам назустріч. Ми розуміємо, що всього не вирішити, але, наприклад, в парку можна створити велодоріжки. По вулиці Фрунзе, Федьковича, наприклад, де односторонній рух, також зробити їх можна. Тобто, є багато місць, де потрібно тільки розмітити дорогу. Хоча, я більше ніж впевнена, на тих полосах будуть паркуватися машини… Але ж починати з чогось треба, треба, щоб влада йшла на такий діалог відкрито.

— Чи можна сказати, що велосипедисти —  одні з найпослідовніших пропагандистів безпеки дорожнього руху, оскільки вони, власне кажучи, найменш захищені його учасники?

— Гадаю, можна сказати й так, хоча  і серед велосипедистів є такі, які їздять небезпечно, піддають небезпеці і своє життя, і життя інших людей. Є такі, що люблять в парку між людьми їздити … Але головна маса велосипедистів налаштована позитивно, дбає про безпеку. І одним з прикладів є використання шолома. Тобто, є люди, які їздять тільки в шоломі, а є такі, які принципово їздять без нього. А це вже говорить про те, що людина про свою безпеку не дбає. Бо той хто хоча б один раз падав, розуміє, що шолом все-таки рятує.

Цього ж дня на площі Турецької криниці відбулась святково-розважальна програма з участю велоекстремалів, з веселими конкурсами для дорослих і дітей, велотренажерами, з музикою і добрим настроєм людей, які долучаються до європейських цінностей життя.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.