heshko.com: Гешко нагородив ”олімпійських” бігунів

0

Сотні спортсменів, тренерів, державних службовців, бізнесменів, журналістів, митців та інших буковинців віком від 7 місцяців до понад 70 років приєдналися у Чернівцях до всесвітнього спортивного свята “Олімпійський день бігу”. Символічно, що змагальна дистанція проходила алеями центрального парку ім. Т. Шевченка, де на правах соціальної реклами розміщені і сіті-лайти “Спорт, здоров’я, майбутнє”, з яких лідер крайового спорту Іван Гешко звертається до перехожих: “На вас чекають у спортивних секціях!”

Суть зініційованої Міжнародним Олімпійським комітетом акції не зводиться до проведення змагань в традиційному сенсі цього слова. Головна мета – згуртування людей навколо ідеї пропаганди здорового способу життя, оздоровлення нації засобами фізичної культури і спорту. А біг, як відомо, найпростіший і найдоступніший засіб оздоровлення. Саме тому в Україні ця акція отримала підтримку на найвищому державному рівні.

Родзинкою “Олімпійського дня бігу” в Чернівцях стала символічна участь у ньому кращого спортсмена України 2006 року, чемпіона світу та Європи з бігу на 1500 м, учасника Олімпійських ігор в Сіднеї та Афінах Івана Гешка. Для багатьох учасників пропагандистських змагань його автограф став чи не найціннішим призом. Хоча вистачало і інших призів. По десять кращих у кожній з 18 номінацій отримали футболки від облспортвідділу та меценатів, бейсболки, сертифікати МОК та “олімпійські” значки від обласного відділення НОК України (символічно, що вручав їх саме Іван Гешко) та інші презенти. Фірмові “спортивні” футболки дісталися, зокрема, всім учасникам з вадами зору та слуху – від мережі магазинів “ГНОМ” та ресторану “Централь” (Лариса Нагорняк), призерам в юнацькій та юніорській вікових групах – від гуртовні “ПАККО” (Олексій Коломієць), в елітній та ветеранських групах – від ТОВ “Машзавод” (Віктор Сідляр).

Своєрідним еталоном долучення до олімпійської акції можна вважати сім’ю Нагорняків. Голова сім’ї – заслужений тренер України з боротьби самбо Віктор Нагорняк – пробіг один раз кілометрову дистанцію сам, а потім ще раз – з онучкою Юлією на руках (вона стала наймолодшою серед зареєстрованих учасників – 7 місяців і чотири дні). Дружина Лариса – володарка почесного титулу “Успішна чернівчанка” – увійшла до числа лауреатів у ветеранській номінації, а також, як вже було зазначено, презентувала від мережі магазинів “ГНОМ” та ресторану “Централь” фірмові футболки з пропагандою спорту. Вийшов на старт і син Юрій, який працює разом з татом тренером з самбо в ФСТ “Україна”. Із сім’єю взяв участь в акції і керівник обласного спорту Георгій Мазурашу. Дружина Ольга увійшла до жіночої десятки кращих, Георгій більшу частину дистанції подолав з молодшим сином Василем (2,5 роки) на руках, а без двох тижнів 6-річний Юрко Мазурашу пробіг 1 км найшвидше серед чоловічої частини родини. В інтерв’ю місцевому радіо він зазначив, що хоче “бігати як дядя Ваня Гешко та грати футбол як дядя Шева і дядя Гусін”. З сином Юрієм пробіг дистанцію представник облспортвідділу Костянтин Андроник, з донькою Анеттою “змагалася” екс-марафонка Тетяна Прокопчук. Не словом, а участю підтримали “Олімпійський день бігу” ще один тренер ФСТ “Україна” Віталій Ярмістий (стрільба з лука, наймолодший на Буковині заслужений тренер України), директор ДЮСШ “Інваспорт” Олексій Кононенко, тренер з художньої гімнастики обласної ДЮСШ Джульєтта Чорна, тренер зі спортивного орієнтування Олександр Палагнюк та інші наставники. У минулому майстер спорту міжнародного класу з війського багатоборства, а нині бізнесмен, депутат міської ради і меценат спорту Олексій Коломієць пробіг дистанцію пліч-о-пліч з директором обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Юрієм Скорейком, “новоспеченим” майстром спорту і володарем Кубка України (3000 м) Олександром Величком та чемпіоном світу і Європи Іваном Гешком. Звісно, вони не змагалися, а долали дистанцію символічно. Лише серйозна травма ноги і перебування на денному стаціонарі в лікарні не дозволило вийти на старт голові профкому ТОВ “Машзавод” Леоніду Пирогу, який натомість взяв активну участь у церемонії нагородження – разом із заступником Галиною Шишковською.

Попри доручення першого заступника облдержадміністрації Віктора Павлюка, “не густо” було керівників підрозділів обласної влади. До спортивної акції, крім начальника облспортвідділу Георгія Мазурашу, долучилися лише Олександр Соломко, Василь Паламар, Валентина Думітращук та Остап Савчук, а головний економіст області Ігор Сідляр, будучи у від’їзді, зобов’язав взяти участь в “Олімпійському дні бігу” заступника Володимира Гавриша та підлеглих.

Не обійшлося і без антипропаганди. “Відзначилися” керівники обласних рад фізкультурно-спортивних товариств (крім відсутнього “колосівця” Петра Івасюка), які отримали спонсорські футболки для участі в забігу, але так і не з’явилися на старт, спостерігаючи за акцією з літнього майданчика сусіднього кафе. Факт дуже тривожний, адже ми намагаємося запровадити в нашій країні вкрай важливу для оздоровлення нації “моду на заняття фізичною культурою і спортом”, а в цей же час люди, які мали би бути в авангарді спортивно-оздоровчого процесу, показово ігнорують ВСЕСВІТНІЙ ПРОПАГАНДИСТСЬКИЙ ЗАХІД. Виглядало, що бігти для них не модно, а, навпаки, принизливо. А добре відомо, що найкраще заклик до чогось доброго починати словами “робіть як я”…
Михайло ДОБРИЙ

heshko.com (23/06/2007 17:53)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.