Подарований Чернівцям спортмайданчик «посипався» (фото, відео)

0

Відкритий 10.06.2018 р. у Чернівцях універсальний спортивний майданчик від MasterCard, на жаль, вже за декілька днів почав «сипатись»…

Точніше «посипалось» верхнє гумове покриття. Може, на це вплинула і злива, можливо, якість самого покриття виявилась «не дуже», або з якістю виконаних робіт не склалось. Але результат від цього не міняється.

Проте, як зазначає активіст Андрій Шалєєв (який якимось чином зумів посприяти «затягненню» в рідне місто 2-х з 16-ти (!!!) таких майданчиків, які по Україні встановлює цей світовий бренд), не варто поспішати кричати про «зраду»:) По-перше, перший тиждень експлуатації назвали «тестовим», майданчик має 3-річну гарантію, і фірма, яка облаштувала його, вже направила бригаду для усунення проблем. По-друге, це чистий подарунок місту від MasterCard (бюджетних коштів на це не було витрачено), тож «дареному коню в зуби не дивляться». Навіть якщо, припустимо, і оновлене покриття буде «сипатись», сама основа, огорожа, ворота та баскетбольні щити все одно залишаться, тож після завершення гарантійного терміну можна буде постелити якісніше покриття, наприклад, вже за кошти міського бюджету.

До речі, не виключено, що допомогти «посипатись» гумовому покриттю могли і самі користувачі, які, можливо, пішли туди грати в бутсах (а для такого покриття реально навіть так звані «сороканіжки» є нищівними). Або, швидше за все, спрацював збіг обставин.

Хлопчики, які грались під час зйомок на майданчику, зазначили, що коли під час заливки тієї гуми вони хотіли підійти ближче подивитися, як це роблять, представники фірми-виконавця дуже нервово на це відреагували і відігнали їх. А ще вони кажуть, що вже в день відкриття покриття ніби «розповзалось» під ногами. А потім вже почала й «сипатись». Також хлопці кажуть, що пограти у футбол та/або баскетбол на цьому майданчику приходять і з інших мікрорайонів (що лише підтверджує, що маємо у Чернівцях великий дефіцит доступних сучасних спортивних майданчиків).

Цей майданчик не так просто знайти мешканцям інших мікрорайонів. Тому даємо орієнтир. Якщо  їхати з центру, слід повернути ліворуч біля магазину «Норма» (вул. Руська, 219 Е) і рухатись далі прямо – майже впретесь у майданчик.

Другий аналогічний універсальний спортивний майданчик (20х30 м) від MasterCard облаштовано на бульварі Героїв Крут (екс-бульвар Героїв Сталінграду). Його відкриття мало відбутися 13.06.2018 р., але, як зазначив Андрій Шалєєв, через погодні умови та на прохання мешканців мікрорайону, перенесене на неділю, 17.06.2018 р. (16:00). 

У будь-якому разі можна висловити слова вдячності Андрію Шалєєву, який посприяв тому, що Чернівці отримали аж два майданчики з 16-ти на всю Україну за цією соціальною програмою MasterCard. І самому бренду, який займається такими соціальними проектами. Більшість майданчиків в інших містах вже облаштовані, і таких проблем, як у Чернівцях, не виникало. 

Однією з умов облаштування  таких майданчиків від MasterCard є вільний доступ до них для всіх охочих. Це дуже добре. Але фахівці схиляються до думки, що було б добре все ж якось систематизувати користування цими майданчиками. На вул. Руській за ним обіцяли «придивлятися» представники розташованого поруч ОСББ. На Бульварі і з таким «поверхневим» наглядом питання ще не вирішено. Колись при ЖРЕПах були інструктори з фізичної культури, які відповідали за спортивно-масову роботу за місцем проживання населення. Якби і тепер були такі інструктори (наприклад, по одному на 5000 населення, як фігурувало у деяких нормативних документах), якраз для них такі майданчики були би прекрасним «місцем роботи»;) Тепер функції організації спортивно-масової роботи за місцем проживання населення покладені на центри «Спорт для всіх». Але їх фінансове забезпечення, як правило, не дозволяє й близько мати інструкторів у мікрорайонах і т.п. У Чернівцях міського центру «Спорт для всіх» немає, а в обласному – чотири штатні одиниці (включаючи бухгалтера), тож реальних можливостей запровадити посади інструкторів з розрахунку по одному на 5000 населення навіть близько немає. Але вихід треба шукати, аби такі подаровані майданчики не залишались без належного нагляду, що, зрозуміло, призводитиме до швидкого їх знищення, гіршої організації спортивно-масової роботи на них тощо. В ідеалі треба було б мати у мікрорайонах і сучасні комунальні спортивні майданчики (зали), і інструкторів з фізичної культури, що, звісно, сприяло би оздоровленню нації і т.п., але… «Маємо те, що маємо» поки що…

А повертаючись до теми проблем з облаштованими майданчиками, можна згадати ще один прикрий приклад, коли у 2017 р. напередодні Дня незалежності у Новоселиці (біля ЗОШ №3) відкрили гарний універсальний спортивний майданчик, а менше ніж за місяць на відео (нижче) зафіксовано багато проблем, які свідчать про дуже неякісно виконані роботи з його облаштування. І це за приблизно 2 млн. грн. бюджетних коштів… Тоді один з «причетних» запевнив, що у травні-червні 2018 р. все буде виправлено. Сподіваємось, так воно і буде…

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

***

***

***

***

***

***

Андрій Шалєєв припускає, що через «надмірний галас» навколо цих проблем на майданчику на вул. Руській Чернівці втратили шанс взяти участь ще у трьох подібних програмах:

***

***

Новоселиця:

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.