Асамблея обласного відділення НОК звернулась до керівників Буковини (відео)

1

Учасники Асамблеї Чернівецького обласного відділення НОК України майже одностайно підтримали звернення до голів обласної ради та адміністрації щодо захисту олімпійського спорту та проти лобіювання інтересів не олімпійських видів, яке підсилилось останнім часом на Буковині.

Про «наїзд» на обласну ДЮСШ і вільну боротьбі

Асамблея відбулась у п’ятницю, 22.12.2017 р., у конференц-залі готелю «Буковина».

Спочатку за роботу відділення у 2017 р. прозвітував голова Іван Гешко. Потім прийняли у члени відділення декілька федерацій (у т.ч. з видів спорту, які включені в числі «змінних» до програми Олімпійських ігор 2020 р.), декілька федерацій нагородили.

Далі обговорили «дику» ситуацію з «наїздами» на директора обласної ДЮСШ Віталія Литвинчука, якого заступник голови ОДА Василь Гостюк (не куратор сфери спорту, до речі), бажаючи посприяти своєму товаришу, намагається змусити відкрити відділення не олімпійського виду спорту ММА (який, до слова, не входить і до програми Всесвітніх ігор з не олімпійських видів) за рахунок погіршення умов для роботи відділення вільної боротьби – олімпійського виду, та ще й доволі успішного в ОДЮСШ (на цьогорічному юнацькому чемпіонаті світу, як зазначив Віталій Литвинчук, з 10-ти збірників України троє були вихованцями цієї спорт школи!). Асамблея підтримала пропозицію уповноважити голову відділення Івана Гешка звернутися до керівників області з вимогою не допустити відкриття в спортшколах, які фінансуються з бюджету, нових відділень (тренерських ставок) з не олімпійських видів, тим більше, за рахунок притиснення видів олімпійських.

Актуальна проблема – умови для розвитку плавання

Олімпійська рекордсменка зі стрільби з лука Ліна Герасименко підняла питання щодо проблем з інфраструктурою і умовами для розвитку плавання (яким, до слова, вона займалась в дитинстві). З цього питання довідкову інформацію надав керівник міського спорту Дмитро Макаренко – про те, що заплановано і що вже зроблено в напрямку відновлення роботи басейнів у ЗОШ №27 та біля стадіону «Буковина», а також будівництва нового басейну в одному з мікрорайонів міста.

Депутат міської ради і голова обласної федерації панкратіону Ігор Наконечний запропонував підтримати пропозиції обласної ДЮСШ щодо будівництва (добудови) ще одного залу, у т.ч. для панкратіону. Але начальник облмолодьспортуправління Богдан Вітовський уточнив, що ті пропозиції вже включені до програми, тобто враховані обласною владою, залишається винайти кошти і профінансувати їх реалізацію.

За рішенням виконкому відділення на розгляд Асамблеї було винесене згадане вище звернення до голів обласної ради та адміністрації – з проханням і вимогою припинити знищення олімпійського спорту і спортивних принципів у Чернівецькій області (текст звернення – нижче).

Через хабар у міській освіти зірвались 30 млн. на сучасні майданчики

Присутній голова обласної федерації легкої атлетики і один з найактивніших меценатів спорту Валерій Чинуш, як депутат міської ради, зазначив, що в тому, що чимало проголосованих депутатами коштів не освоюються, – вина чиновників. І пояснив, що ті 30 млн., які планували виділити на облаштування майданчиків з сучасним покриттям у загальноосвітніх навчальних закладах міста, передумали виділити після тієї історії з великим хабарем, на якому взяли посадовця міського управління освіти. Але в майбутньому ці задуми щодо осучаснення спортивної бази все одно будуть реалізовувати, після наведення порядку у відповідних підрозділах міської влади. Також Валерій Миколайович попросив підтримати відповідним зверненням від олімпійської громади питання щодо виділення коштів на виготовлення проекту реконструкції стадіону «Буковина», щоби, нарешті, наблизитися до відповідних робіт, заміни легкоатлетичних доріжок і т.п. А з будівництвом Палацу спорту на Рівненській (про що свого часу клопотав і патронований Валерієм Чинушем спортклуб «Гешко») можуть бути проблеми, адже шматки зарезервованої під це ділянки через суди «розтаскуються». Тож не виключено, що доведеться шукати інше місце (хоча перспективи на Рівненській повністю закреслювати ще рано).

Трохи «фантазій», трохи обману…

У своєму виступі голова обласної федерації панкратіону, завідувач кафедрою на факультеті фізичної культури та здоров’я людини ЧНУ і депутат міської ради Ігор Наконечний, на жаль, знову вдався до наклепів і брехливих звинувачень, нафантазувавши, що нібито я принижую не олімпійські види і спортсменів, які ними займаються. Хоча я неодноразово раніше в публічній площині, і навіть на звітній Асамблеї, перед виступом Наконечного, підкреслював, що поважаю всіх «пахарів» у спорті, незалежно від статусу видів спорту, лише звертаю увагу на спортивну ієрархію та градацію видів спорту, яка є загальновизнаною у світі. А щодо слова «третьосортні», яке було використане у пості на Facebook, то там йшлося не про «третьосортних спортсменів» (як «фантазує» Наконечний), а про «третьосортні успіхи» – це щодо успіхів у видах третього ешелону. І те, після зауваження з боку Івана Гешка та знаного тренера з рукопашного бою Івана Штефюка, того ж вечора слово «третьосортні» замінив на «третьорівневі».

Також Ігор Наконечний розповів про зібрання не олімпійців біля «Будинку з левами» у четвер, 21.12.17. До слова, представник іншої федерації з не олімпійського виду розповів, що їх запрошували туди на акцію «Єдиноборці проти наркотиків». А вже на місці виявилось, що мета була інша – пожалітися керівникам області на нафантазовані Наконечним і Ко «приниження» з боку Мазурашу не олімпійських видів… Це ж наскільки ці уточнення-нагадування про те, що панкратіон не входить до перших двох ешелонів спорту вищих досягнень, «зачіпає» Ігоря Наконечного, що він вдається до таких перекручувань, приписування якихось «принижень» і т.п. І навіть клопоче перед керівниками ОДА щодо мого звільнення з посади… директора облцентру «Спорт для всіх», не враховуючи, що мої пізнавальні нагадування-уточнення щодо статусів і градації видів спорту пов’язані з громадською журналістською діяльністю і НІЯК не стосуються роботи у «Спорті для всіх». Крім цього, центр нещодавно був переведений до комунальної власності області, і директор вже призначається і звільняється обласною радою, а не адміністрацією. Хоча це вже не так важливо, бо, повторюю, посада у центрі не стосується тих уточнень щодо спортивної ієрархії.

«Спортивна громадськість» на Буковині має бути… без олімпійців?..

А ось про попереднє зібрання (минулого тижня) переважно представників не олімпійських видів у «Будинку з левами», коли, видавши таку «цікаву компанію» за «спортивну громадськість Буковини», намагались пролобіювати виділення стипендії ОДА лише переможцям та призерам європейських і світових змагань, незалежно від статусу виду спорту, Ігор Наконечний чомусь не згадав. Хоча всі розуміють, що це рішення лобіюється «під панкратіон», який у ТРЕТЬОМУ ешелоні регулярно привозить чимало нагород з європейських і світових змагань, і трішки під рукопашний бій, в якому, щоправда, чемпіонати Європи та світу проводяться не так часто, як в панкратіоні, та й нагороди наші рукопашними здобувають не так масово, як панкратіоністи.

Є певні питання і в контексті боротьби проти допінгу у спорті та деяких не олімпійських видів, які не «під ВАДА», тобто не контролюються антидопінговими службами, а в цей же час отримують бюджетні кошти. А Україна то ратифікувала Антидопінгову конвенцію… Не уже в’яжеться це все, як кажуть…

Немає проблем? Давайте нафантазуємо:)

Вже не перший раз порцію некоректностей «видав на гора» голова обласної федерації бейсболу Ростислав Грінчук. Він перший на Буковині майстер спорту з цього виду, перший наш суддя міжнародної категорії, великий фанат бейсболу і людина, яка зробила найбільший внесок у бейсбольні успіхи, записані в історію буковинського спорту. Молодець у цьому плані! Але навіщо «фантазувати», що я нібито «принижував» і його вид спорту, точніше бейсболіста Андрія Костащука, який торік у складі збірної України став чемпіоном Європи серед молоді. Ростислав для чогось фантазує про якісь там «приниження» під час засідання комісії з призначення обласних стипендій – нібито через малу кількість учасників фінальної частини. Хоча самий на тому засіданні і поінформував, що на фінальну частину не приїхали 4 з 8-ми команд, які отримали право грати на вирішальній стадії. І це ж чули всі присутні члени комісії. Насправді там лише зазначали, що складно собі уявити, аби, приміром, у футболі (або іншому популярному ігровому виді) на фінальну частину не приїхала половина команд-фіналістів… Хоча після Асамблеї Ростислав говорив вже про 6 збірних команд, які мали брати участь у тій фінальній частині молодіжного Євро-2016. Навіть якщо так (на тому засіданні він говорив про 8 фіналістів), питання залишається тим же – чи уявляє собі хтось, щоби у серйозному ігровому виді спорту нехай не половина, а третина команд не з’явиться на фінальну частину?.. Проте ми тоді проголосували за призначення стипендії Костащуку (і я в т.ч.). А на одноразову премію він голосів не набрав. У т.ч. враховуючи те, що в тому олімпійському циклі (2013-16), коли українська молодіжка виграла Євро (2016), бейсбол не входив до програми Олімпійських ігор (як і в передостанньому олімпійському циклі – 2009-12).

Бейсбольне би поле мати у Чернівцях…

Ще Ростислав «нафантазував» якісь претензії до… SportBuk.com, хоча ні йому, ні іншим спортсменам, тренерам, федераціям, клубам і т.п. ніколи не відмовляв у розміщенні правдивої інформації про ті чи інші успіхи земляків або цікаві спортивні заходи. Більше того, з перших кроків цього спортивного порталу ВСІМ було запропоновано на безкоштовній основі розміщення на сайті своїх клубних чи федераційних сторінок. До слова, деякі клуби і федерації вже мають технічну можливість самостійно розміщувати інформацію на SportBuk.com (я ж бо фізично не можу охопити і висвітлювати всі спортивні події, пов’язані з Буковиною). Але Ростислава це не цікавить, йому би когось у чомусь звинуватити на базі «нафантазованих підстав»… Можна спрогнозувати, що і в коментарях під цією інформацією наш знаний бейсболіст відмітиться якимись некоректностями… Як вже бувало раніше, на жаль. Тобто таку можливість він, як і інші відвідувачі, теж має… Але претензії висловлює:)

Ростислав Грінчук – висококласний фахівець з бейсболу. І цей вид спорту, як неодноразово публічно висловлювався, попри його скромні популярність і масовість на Буковині, мав би мати бодай одне бейсбольне поле в обласному центрі. А некоректності з боку Ростислава нехай залишаються на його совісті…

На щастя, абсолютна більшість учасників звітної Асамблеї, як кажуть, не збились на ці влаштовані Наконечним і Грінчуком персоніфіковані «розбірки», які не мають реального підґрунтя. І майже одностайно підтримали звернення до керівників області щодо актуальних проблем «олімпійські – не олімпійські види»:

Голові Чернівецької обласної
державної адміністрації
Фищуку О. Г.,

Голові Чернівецької обласної ради
Мунтяну І. М.

Учасники Асамблеї Чернівецького обласного відділення Національного Олімпійського комітету України звертаються до Вас з проханням і вимогою зробити все залежне від Вас, аби припинити знищення олімпійського спорту та спортивних ідеалів і принципів у Чернівецькій області.

Ми глибоко занепокоєні останніми подіями, які мали місце в головному владному приміщенні краю, де незрозуміло за яким принципом скликане зібрання позиціонували як «спортивну громадськість», через обговорення з якою намагались «протягнути» рішення щодо виплати стипендій від обласної влади, яке суперечить загальновизнаним у світі спортивним принципам, пріоритетності видів спорту та інтересам держави у сфері фізичної культури і спорту.

Нагадуємо Вам, що у всьому світі загальновизнаними найпрестижнішими змаганнями є Олімпійські ігри, і, відповідно, найбільш пріоритетними – олімпійські види спорту. Це перший ешелон спорту вищих досягнень. Другий ешелон – це не олімпійські види спорту, які входять до програми Всесвітніх ігор з не олімпійських видів (що проводяться також один раз на чотири роки). Третій ешелон – це не олімпійські види, які входять до програми інших загальновизнаних Всесвітніх ігор (плюс Всесвітня шахова Олімпіада). І четвертий ешелон – не олімпійські види, які не входять до жодних загальновизнаних всесвітніх комплексних спортивних форумів. Досягнення у нижчих ешелонах апріоре не можуть позиціонуватися у спорті вищих досягнень на рівні з вищими ешелонами. Так як не можуть, наприклад, порівнюватися місця команд у нижніх лігах з місцями у вищому ешелоні. Це різний рівень, різна конкуренція, різний статус. А у нас простежується тенденція до лобіювання певними особами і організаціями владних рішень, які нівелюють загальновизнану у світі спортивну ієрархію та градацію видів спорту, що є неприпустимим і руйнівним для олімпійського спорту, де в умовах незрівняно вищої конкуренції неможливо досягати масово таких високих результатів, як це відбувається у видах нижчих ешелонів. А останні, користуючись пасивною позицією влади, позиціонують ті досягнення на рівні з висококонкурентним спортом вищих досягнень і використовують їх для залучення дітей в свої платні секції, батьківських та спонсорських коштів, а також бюджетних ресурсів.

На рівні центрального органу виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту (міністерство молоді та спорту) вирішили і вже фінансують види спорту в пропорціях 70% на олімпійські і 30% на не олімпійські.

Враховуючи викладене вище, пропонуємо і на місцях запровадити аналогічний принцип фінансування у пропорціях 70% на олімпійські і 30% на не олімпійські види, з подальшим підсиленням пріоритетно-точкового підходу до використання бюджетних коштів у сфері фізичної культури і спорту. Цей же принцип пропонуємо застосувати і при розподілі стипендій, а також при формуванні відповідних комісій та інших громадських органів, які виконують дорадчу роль при обговоренні проблем сфери фізичної культури і спорту та шляхів їх вирішення.

Просимо також довести до логічного завершення рішення повернутися до колишньої практики забезпечення житлом учасників Олімпійських ігор та інших титулованих спортсменів з олімпійських видів спорту, що треба робити, як і було публічно оголошено, спільними зусиллями обласної та міської влади.

Також звертаємо Вашу увагу на необхідності підтверджувати декларовану на державному рівні пріоритетність олімпійського спорту відповідними рішеннями щодо розбудови і осучаснення інфраструктури, використання наявної спортивної бази (у т.ч. в навчальних закладах), передусім для розвитку пріоритетних олімпійських видів спорту.

Ці та інші кроки на підтримку пріоритетних напрямків нашої сфери дозволять позитивно змінити різку криву падіння показників і позицій України в найпрестижнішому олімпійському спорті, а також принагідно збільшать ефективність використання популярних олімпійських видів спорту в якості інструменту масового оздоровлення населення та позитивного, патріотичного виховання підростаючого покоління.

Асамблея Чернівецького обласного відділення
Національного олімпійського комітету України 22.12.2017 р.
***

***

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Асамблея відділення НОК України

***

***

***

Чернівецьке обласне відділення НОК України очолив Іван Гешко (фото)

***

***

***

1 Comment
  1. Ростислав Грінчук says

    Фантазер Георгій у нас ти, а звернення я підтримав підняттям руки на то мав право голосу. Ти навіть чув під час мого виступу тільки те що стосувалось тебе, потім вуха тобі по закладало від злості. Стосовно стипендій у мене інша пропозиція і вона вже у Богдана Івановича зареєстрована як має бути. Пропоную 1/3 від загальної кількості стипендій виділяти на ігрові види спорту, що, як, чому і як розподіляти між ігровими видами це предмет дискусії наступної.

Leave A Reply

Your email address will not be published.