Як судді тікали від фанів після матчу «Буковина» – «Агробізнес» (відео)

0

Скандалом увінчався заключний матч 17 туру друголігової першості України з футболу, в якому у неділю, 22.10.2017 р., чернівецька «Буковина» приймала одноосібного лідера групи А – «Агробізнес» (Волочиськ).

Безпорядки були спровоковані «дивними» рішеннями рефері…

Причиною скандальних подій стали деякі суперечливі рішення арбітра зустрічі Олексія Деревінського з Києва, зокрема, у кінцівці матчу. На 90-й хвилині він «нагородив» другим «гірчичником» і вилучив з поля Вадима Українця, але зробив це рідкісним способом, тобто повернувшись до добряче «заграного» епізоду, коли Українець порушував, – аж коли пішла контратака чернівчан і вже суперники сфолили проти Андрія Шишигіна. Тож, напевно, багато хто з вболівальників взагалі не зорієнтувалися, за що показали другу жовту картку, якщо порушення було проти гравця «Буковини». На 90+3-й хвилині (якщо за записом в протоколі, а реально на 90+4-й) Деревінський показав вболівальникам ще один рідкісний у футболі спосіб покарання – за те, що воротар утримує м’яч в руках більше 6-ти секунд. Причому голкіпер чернівчан Денис Чесановський показував арбітру, що суперник заважає йому вибивати м’яч, а отримав жовту картку і супер небезпечний вільний удар в межах штрафного майданчика… Погодьтеся, судді ду-у-уже рідко карають такими вільними ударами, хоча воротарі нерідко контролюють м’яч руками більше 6-ти секунд (власне, арбітри не засікають на окремому секундомірі цей час). Той вільний гості не реалізували.

Компенсував 5 хвилин, а пенальті – на 8-ій доданій… Це як?..

Але це ще був не кінець «дивностям» з боку рефері. Додавши (тобто компенсувавши) 5 хвилин, київський арбітр призначив пенальті у ворота «Буковини» на… 8-й доданій хвилині… І цей пенальті теж був сумнівним. Як мінімум, на думку місцевих вболівальників. Після навісу з лівого флангу на дальню штангу гравці «Агробізнесу» почали показувати судді, що м’яч влучив у руку чернівчанину. І Деревінський вказав на «точку».

Обуренню гравців «Буковини» не було меж. І найбільш агресивно налаштовані вболівальники теж рвались на поле, але в цьому епізоді стюартам вдалося їх стримати. Спершу чернівецькі футболісти пішли було з поля, але Віктор Мглинець і Віталій Куниця переконали їх не залишати «поле бою». На трибунах очікували, або сподівалися, що гості, враховуючи сумнівність призначеного пенальті та надто «наелектризовану» ситуацію, можуть, мовляв, проявити «fair-play» і виконавець пенальті проб’є спеціально повз ворота. Але Дмитро Юхимович не збирався відмовлятися від можливості вирвати перемогу і пробив точно та невідпорно. За протоколом, це вже була 9-та додана хвилина. Одразу після цього Деревінський дав фінальний  свисток.

Суддям довелося «уносити ноги»…

Дуже швидко вболівальники скупчились в районі проходу в роздягальню, тож суддівська бригада чекала неподалік, поки їм забезпечать безпечний коридор. Але в цей час з іншого боку на поле прорвались  фани «Буковини», тож суддям довелося в спішному порядку «уносити ноги», вже не зважаючи на те, що в проході вболівальники намагались дістати їх через «стіну» із стюартів і правоохоронців. Кажуть, комусь з арбітрів трохи і дісталось, але цього на відео ніби не видно.

Далі розлючені вболівальники розділились на групи і перекрили виходи зі стадіону, аби «поспілкуватися» з суддями. Найбільший натовп був в районі виходу з роздягалень. Але там було і чимало поліцейських. Пізніше до фанів вийшов спортивний директор Іван Павлюк, який переконував шанувальників «Буковини» вийти за межі стадіону, аби не наразити улюблену команду на штрафні санкції та/або інші покарання – мовляв, все одно результат матчу вже не зміниться, а на дії арбітрів клуб, мовляв, поскаржиться офіційно у відповідні футбольні органи. Поступово фани почали розходитись, тож вдалося уникнути більших неприємностей. Хоча вболівальники зі стажем згадували давню історію, коли суддя так «начудив», що аби вийти зі стадіону довелося перевдягнути його в жіночий одяг.

Різні емоції тренерів «Буковини» і «Агробізнесу»

На післяматчевій прес-конференції наставник гостей – екс-гравець «Буковини» Андрій Донець дуже позитивно оцінив гру чернівчан, а гру своїх підопічних назвав гіршою в сезоні.

Головний тренер «Буковини» Віктор Мглинець був більш емоційним. Він привітав «Агробізнес» з виходом в І лігу і жартома спрогнозував, що вони там довго не затримаються, «тому що з таким суддівством вони мають бути, як мінімум, в трійці у вищій лізі». Інші емоційні висловлювання Віктора Івановича можете прослухати нижче.

Формально суддя мав за що вилучити і призначити вільний удар

Повертаючись до суперечливих рішень арбітра, які призвели до такої «гарячої розв’язки», слід зауважити, що другу жовту картку Вадиму Українцю він показав в принципі «по ділу», тобто було за що карати «гірчичником». Просто вийшло, що від моменту порушення до покарання пройшло багатенько часу, тому це сприйнялось багатьма як «вилучення ні за що». Вільний удар Деревінський також цілком мав привід призначити, адже Чесановський утримував м’яч в руках більше 10-ти секунд. І, схоже, 6 секунд минули ще до того, як форвард став перед ним і заважав вибити м’яча. Хоча, напевно, в подібних ситуаціях арбітри швидше зробили би зауваження гравцю атаки, ніж призначили б вільний удар.

Чи був привід для пенальті, треба ще розібратися

Що ж до пенальті, то на відео з онлайн-трансляції складно розгледіти, чи справді м’яч влучив у руку гравцю «Буковини» і чи справді епізод тягнув на пенальті. Хоча якщо зважати, що це була 8-ма хвилина з 5-ти доданих…:) Давно мали закінчити гру…

Справедливості заради, слід зазначити, що коли Антон Батрак відкрив рахунок, м’яч після його першого удару, відскочивши від воротаря, наскільки видно на відео, влучив йому в руку. Тобто цей гол Деревінський міг би й не зарахувати. Але, мабуть, ні його позиція, ні асистента не дозволяла зі спини або з боку розгледіти контакт м’яча з рукою. Тим більше, що не всі ці контакти в сучасному футболі судяться – арбітри враховують і природність положення, або руху руки, і інші «ігрові нюанси»…

А гості вважають, що суддя мав дати їм ще один пенальті

Як би там не було, І почесний президент ФК «Агробізнес» Олег Собуцький, і головний тренер Андрій Донець звернули увагу на те, що м’яч влучив Батраку в руку і, звісно, вважають, що рефері мав цей гол не зараховувати. А Донець зазначив, що на початку другого тайму був епізод, коли суддя міг призначити пенальті у ворота «Буковини» за порушення проти Ігоря Курило. Автор цих рядків знайти цей епізод не зміг. Сподіваємось, його включать у нарізку, яку підготує прес-служба «Агробізнесу».

Емоції, емоції…

Ну, і, як коментатор матчу, мушу перепросити за надмірні емоції в ефірі наприкінці зустрічі. Хоч я підкреслював, що п. Собуцький має репутацію порядної людини і йому не потрібні розмови про те, що його команду «тягнуть судді», дехто сприйняв ці емоції як певний негатив на адресу почесного президента клубу і віце-президента ФФУ. Олег Собуцький насправді багато робить для розвитку і подальшої популяризації «гри мільйонів», здебільшого він підтримує поїздки ветеранської збірної України, яка грає пропагандистські товариські матчі, у т.ч. в зоні АТО (а в суботу свято футболу за участю зіркових ветеранів відбулось в наших Лужанах). Тому негативних коментарів він, певно, не заслуговує. А якість суддівства Олексія Деревінського у звітному поєдинку нехай оцінять відповідні фахівці…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

«Буковина» – «Агробізнес» – 1:2

Голи: Антон Батрак (79) – Богдан Семенець (84), Дмитро Юхимович (90+9 п.)

Судді: Олексій Деревінський, Микола Кузьменко, Володимир Алавук (Київ). Четвертий арбітр – Сергій Дарійчук (Чернівецька обл.), спостерігач арбітражу – Олександр Циганков (Тернопіль).

Попередження: Вадим Українець (29), Антон Батрак (90+6), Денис Чесановський (90+3).

Вилучення: Вадим Українець (90, 2-га жовта).
***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Весь матч можна подивитися тут:

***

Інші результати 17 туру:

20.11.17

Львів – Скала – 1:1

21.10.17

Полісся – Прикарпаття – 2:0

Нива – Поділля – 2:0

Нива-В – Арсенал-Київщина – 1:0

***

    I В Н П РМ О
1 Агробізнес 15 14 0 1 39-9 42
2 Прикарпаття 15 11 2 2 34-15 35
3 Нива Т 15 7 5 3 18-15 26
4 Нива-В 15 6 6 3 16-10 24
5 Львів 14 4 5 5 17-15 17
6 Буковина 14 3 5 6 19-20 14
7 Скала 15 4 2 9 14-23 14
8 Полісся 13 4 1 8 12-25 13
9 Поділля 15 3 2 10 10-23 11
10 Арсенал-Київщина 13 2 0 11 6-30 6

***

У наступному турі «Буковина» 28 жовтня зіграє на виїзді проти «Поділля» (Хмельницький). А у 19 турі 4 листопада приймає «Скалу».

***

В контексті суддівства… Нагадаємо про «цікаве» суддівство закарпатця Михайла Райди у фіналі студентського чемпіонату України між ЧНУ та Педуніверситетом (Тернопіль). За ту «суддівську сліпість» Райду не лише не покарали, а, навпаки, ще й підвищили…

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.