Шелепницький знову вивів збірну України на матч проти Угорщини (відео, фото)

0

Перший капітан збірної незалежної України з футболу – буковинець Юрій Шелепницький вивів в якості капітана і ветеранську збірну на товариський матч проти Угорщини, який відбувся в Ужгороді і був присвячений 25-річчю того історичного першого поєдинку головної футбольної дружини нашої молодої держави.

 

Тоді, як згадував уродженець селища Лужани Кіцманського району, якому судилося увійти в історію як перший капітан, збірну України екіпірували поспіхом у форму італійського «Інтера». Тепер, 25 років по тому, з екіпіруванням у нашої команди вже проблем не було. І гра для українських ветеранів склалась вдаліше, ніж у 1992 році у національної команди, яка тоді поступилась 1:3. Цього разу українці дзеркально реваншувались – 3:1. Цікаво, що за Україну знову забив Іван Гецко, який 25 років тому став автором першого голу збірної молодої країни.

Нижче до вашої уваги відео матчу, фото та звіти від закарпатських колег.

SportBuk.com

ВІДЕО:

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

***

***

***

У вівторок, 30 травня 2017 р., на ужгородський “Авангард” повернувся великий футбол. З нагоди 25-річчя українського футболу збірні ветеранів України та Угорщини провели товариський матч.

Та передувало матчу офіційне відкриття, до якого долучилися Президент Федерації футболу України Андрій Павелко, Президент угорської федерації футболу Шандор Чаньї, голова облради Михайло Рівіс та мер Ужгорода Богдан Андріїв.

“Цей матч іще раз підтверджує дружні стосунки двох країн – України та Угорщини”, – підсумував свій виступ Андрій Павелко.

Після виконання гімнів обох держав, 6-тисячна глядацька аудиторія мала змогу насолодитись змістовною грою досвідчених виконавців.

Матч проходив на достатніх для ветеранів швидкостях і, в основному, під диктовку українців. Угорці відповідали на небезпечні моменти наших футболістів швидкими контратаками.

Перший гол назрівав. І вже на 19 хвилині екс-нападник “Шахтаря” Андрій Воробей поклав початок забитим м’ячам України у цьому матчі.

Воробей скористався майстерною передачею Нагорняка та змістився з флангу у центр. Вийшовши на рандеву із кіпером гостей, Воробей гарматним ударом поцілив у “дев’ятку” воріт.

Уже за декілька хвилин стався доволі символічний момент. У матчі збірних, як і 25 років тому, відзначився закарпатець Іван Гецко. “Вісімка” українців з близької відстані не залишив шансів Андрушу Йожефу.

Ще у першій половині зустрічі (зазначимо, що тайм тривав 30 хвилин) збірна ветеранів Угорщини намагалась скоротити відставання, однак гостям не вистачало останнього пасу та залізних нервів нападників, які двічі забивали… Щоправда, із положення поза грою.

У другому таймі малюнок гри дещо змінився. Збірна Угорщини намагалась грати у більш комбінаційний футбол, розігруючи м’яч на підступах до карного українців. Жовті, у свою чергу, грали на контратаках.

Такий сценарій був до вподоби нашій збірній, які раз за разом використовували швидкість Косовського та Воробея на флангах для створення небезпеки.

Відтак, українці створили ряд моментів, які не увінчались забитими м’ячами.

Третій гол України прийшов із пенальті, який впевнено реалізував Собуцький.

Збірній ветеранів Угорщини під кінець матчу вдалось полегшити гіркоту поразки, відквитавши один м’яч. Прекрасним ударом зі штраного відзначився Чабо Фегер.

Воротар українців лише спостерігав за польотом м’яча.

3-1 – той самий рахунок, що й 25 років тому, але вже на користь України.

Після фінального свистка вболівальники могли сфотографуватися та взяти автограф у легенд українського та угорського футболу.

Ужгород. 30 травня. Стадіон «Авангард». 6000 глядачів. 25 градусів тепла.

Голи: Андрій Воробей (19), Іван Гецко (25), Олег Собуцький (47) – Чобо Фехер (56).

Збірна України (напівжирним виділений основний склад)

Воротарі: 1 Віктор Гришко, 12 Ігор Кутєпов.

Захисники: 16 Юрій Шелепницький, 3 Сергій Беженар, 5 Володимир Єзерський, 20 В’ячеслав Свідерський, 4 Андрій Оксимець, В’ячеслав Шевчук.

Півзахисники: 25 Юрій Сак, 22 Андрій Анненков, 6 Сергій Ковалець, Юрій Мороз, 9 Віталій Косовський, Олег Шелаєв, Сергій Назаренко, 13 Дмитро Пінчук.

Нападники: 8 Іван Гецко, 15 Сергій Гусєв, 10 Сергій Нагорняк, 11 Андрій Воробей, Олексій Бєлік, 21 Андрій Павелко, 2 Олександр Венглинський, 7 Олег Собуцький.

Тренери: Анатолій Дем’яненко, Володимир Лозинський.

Збірна Угорщини

Воротарі: Андруш Йожеф, Власак Гейза.

Захисники: Тамаш Монош, Чобо Фехер, Андраш Телек, Гейза Месоль, Ласло Єгер, Андраш Чех, Шандор Шаллаі, Іштван Шаллоі.

Півзахисники: Габор Халмаі, Аттіла Пінтер, Габор Мартон, Отто Вінце, Дьордь Вебер, Бейло Іллейш, Лайош Детарі, Шандор Йенеї.

Нападники: Тібор Домбі, Імре Тєкєлі, Роберт Вальтнер, Іштван Вінце.

Головний тренер – Імре Геллеі.

Джерело: 0312.ua

***

Збірні України та Угорщини прагнуть наступного поєдинку і запровадження чемпіонату Європи та світу серед ветеранів 

Про це Голосу Карпат один за одним говорили після історичного матчу гравці обидвох команд, зокрема Олег Собуцький – один з співорганізаторів зустрічей кращих футболістів України та Угорщини.

“З часу першого матчу, який відбувся тут же в Ужгороді  рівно 25 років тому (тоді з рахунком 1:3 перемогли гості), вітчизняний футбол піднявся на якісно вищий рівень, про що свідчить і нинішній результат поєдинку – 3:1 на користь господарів,- каже Олег Собуцький.- До речі, третій гол угорці в 1992 році провели нам з пенальті. Тепер сценарій повторився, лише навпаки – третій м’яч влетів у сітку суперника теж з одинадцятиметрового удару.”

Штрафний майстерно виконав наш співрозмовник, про що скромно промовчав. Гравець і бізнесмен розповів, що нещодавно команда побувала в Іспанії, де зустрічалась з “ровесниками” першої національної та знаних клубів “Севілья”, “Бетіс”, “Валенсія”  тощо. І не лише мірялись силами, а й вивчали досвід партнерів, зокрема стосовно проведення першості країни серед ветеранів.

“У змаганні беруть участь гравці, старші за 40 років плюс можуть бути заявлені в кожній команді по два спортсмени, яким виповнилось 35,- ділиться Олег Собруцький.- Ми теж хотіли б започаткувати в Україні подібний чемпіонат, мали розмову з цього приводу з головою федерації футболу України Андрієм Павелко, котрий,  до речі, теж виступає за нашу збірну. Найближчим часом будемо звертатися до УЄФА із пропозицією проводити першість Європи і світу серед ветеранів. А що стосується партнерів з Угорщини, то, думаю,  зустрінемось з ними на полі вже найближчим часом, на їхньому стадіоні.”

Ідею українців щодо організації чемпіонату Європи і світу серед старших футболістів підтримав і гравець збірної Угорщини Шандор Єнеї, до слова, уродженець Ужгородщини.

“На нинішньому стадіоні “Авангард” пройшли мої дитинство і юність, тут починалась спортивна кар’єра,- каже Голосу Карпат наш земляк.- Звідси пролягла стежка до тернопільської “Ниви”, а відтак – харківського “Металіста”, з яким у 1988 році виграли Кубок СРСР. Потім грав за різні клуби Угорщини, Фінляндії, працював тренером. Але де б не був, завжди тягло додому і тому з великою радістю знову вийшов на газон рідного стадіону, після гри поспілкувався із вболівальниками, сфотографувався з молоддю. Це – неповторне відчуття!”

На думку Єнеї, проведення першості Європи та світу – це чудова можливість продовжити спортивне життя майстрів шкіряного м’яча, активна фаза яких, як правило, завершується після 30-35.

Сподобався задум українців і відомому менеджеру та агенту ФІФА, теж закарпатцю – уродженцю Вишкова,   Шандору Варзі. Свого часу він співпрацював з такими відомими тренерами та гравцями, як Христо Стоїчков, Олег Блохін, Сергій Ребров, Олег Лужний, Олександр Шовковський, Євген Хачеріді, Руслан Ротань та іншими.

“Україна дала світові таких футбольних зірок, як Андрій Шевченко, Йожеф Сабо, Іван Яремчук, Василь Рац та багато інших,- підкреслив у розмові з нами давній друг Голосу Карпат Шандор Варга.- Вірю, що після таких поєдинків, як зустріч ветеранів України та Угорщини,ще більше підлітків закохаються у цю чудову гру і Україна, в тому числі Закарпаття, подарує нам ще чимало дарувань.”

Прокоментував гру і головний тренер господарів Анатолій Дем’яненко:

– За допомогою цього поєдинку вболівальники мали можливість згадати витоки футболу незалежної України. Це просто чудово організувати такий поєдинок! Побільше б таких матчів, які переростають у справжнє свято. Вони сприяють популяризації футболу, сприяють вихованню справжніх майстрів даного виду спорту.

Схвально зустріли вболівальники та керівники краю і Ужгорода, присутні на грі, повідомлення голови федерації футболу Угорщини доктора Шандора Чані про те, що угорський уряд вирішив фінансово підтримати розвиток цього виду спорту на Закарпатті і виділить кошти на відкриття в регіоні спеціалізованої футбольної академії, на зразок тієї, що діє в Угорщині.

На згадку про поєдинок ветерани української збірної подарували вболівальникам на трибунах десяток шкіряних м’ячів зі своїми автографами. А автор першого голу збірної України в 1992 році наш земляк Іван Гецко, який відзначився прекрасно забитим м’ячем зльоту і в цій грі, відправив на лавиці аж дві кулі. Про історичну зустріч двох збірних 25-літньої давності нагадуватиме й пам’ятна дошка, встановлена при вході на стадіон “Авангард”.

Джерело: goloskarpat.info

***

Герої 90-х. Юрій Шелепницький: В “Динамо” запрошували Лобановський і Сабо – відмовив…

***

Секрети юності: Перший капітан збірної України з футболу грав за «Трактор» (фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.