Лупу дебютувала у… семиборстві, де виграла 800 м і… стрибки у висоту (фото)

0

Титулована буковинська бігунка Наталка Лупу випробувала себе у семиборстві і навіть виграла 2 з семи видів, а водному показала другий результат.

 

Ці незвичні змагання з легкоатлетичного семиборства відбулися 15.09.16 у Броварах. У нейтральному виді «схрестили шпаги» титуловані в інших дисциплінах легкоатлетки – не нижче рівня майстра спорту міжнародного класу…

Новоселицька чернівчанка Наталія Лупу (04.11.1987, Чернівці/Новоселиця, «Динамо», СК «Гешко», Анатолій Якимчук, Володимир Степанов, офіційний партнер – готель «Буковина») виграла стрибки у висоту та рідну 800-метрівку, а у стрибках у довжину показала другий результат. Щодо стрибків у висоту, можливо, далося взнаки те, що перший тренер Наталки – заслужений тренер України Володимир Васильович Степанов, хоч і був сам стаєром, але перших вагомих тренерських успіхів добився саме у стрибках у висоту – його вихованець Сергій Сенюков вигравав чемпіонат Європи, матч гігантів СРСР – США, а на Олімпійських іграх 1976 року був 5-м.

Сама Наталка в коментарі SportBuk.com зізналась, що цей експериментальний виступ у семиборстві їй сподобався: «Було круто і прикольно!»

До вашої уваги матеріал про згадані незвичні змагання з семиборства:

15 вересня 2016 року спортивний комплекс Авангард в Броварах вперше прийняв Відкриті змагання з семиборства, присвячені завершенню змагального сезону. Жорстка Атлетика отримала унікальну можливість стати свідком народження купи персональних рекордів та висвітлювати дані змагання!

За регламентом змагань усі види програми семиборства проходили в один день, тож перед учасниками змагань стояло непросте завдання. Однак, це нікого не злякало, адже на старт змагань вийшли найсильніші спортсменки країни:

Христина Стуй – ЗМСУ, бронзова призерка Олімпійських Ігор, бронзова призерка Чемпіонату світу, чемпіонка Всесвітньої універсіади, срібна призерка Чемпіонатів Європи, рекордсменка України в бігу 4 по 100 метрів;

Марія Шаталова – МСМК, рекордсменка України серед юніорок та молоді зі стипль-чезу, бронзова призерка чемпіонату Європи серед молоді;

Анна Тітімець – МСМК, чемпіонка Всесвітньої Універсіади, срібна призерка Чемпіонату Європи;

Анна Плотіцина – МСМК, бронзова призерка Чемпіонату Європи серед молоді, бронзова призерка Командного Чемпіонату Європи;

Наталя Лупу – МСМК, неодноразова переможниця та призерка чемпіонатів Європи і срібна призерка Чемпіонату світу в приміщенні.

Як відзначили самі учасниці змагань, організація турніру була на найвищому рівні. Відкриття змагань та парад учасників пройшли за чудової дружньої атмосфери, старший суддя змагань – майстер спорту міжнародного класу Олександр Паламарчук оголосив змагання відкритими. Після чого за участі голови мандатної комісії майстра спорту міжнародного класу Сергія Копанайка відбулось жеребкування дівчат перед першим видом змагань – бігу на 100 метрів з бар’єрами.

Вид перший. 100 метрів з бар’єрами

Очікуваним лідером в цьому виді програми була Анна Плотіцина. І хоча спортсменка потрапила до третього забігу, де їй довелось змагатися наодинці, Анна показала високий результат – 13,49 секунд і відразу очолила турнірну таблицю. В другому забігу надзвичайні здібності показували Марія Шаталова та Христина Стуй. За відсутності ями з водою  Марія не змогла продемонструвати всю свою бар’єрну майстерність, та 17,37 – достойний результат для дебюту в цьому виді програми. Впевнено перемогла в цьому забігу Христина Стуй, її результат – 14,64. Перший забіг звів у дуелі Анну Тітітмець та Наталю Лупу. Тут дівчат на фінішу розділили рівно 2 секунди, час Наталі – 15,86, Анни – 13, 86.

Вид другий. Стрибки у висоту

Саме цей вид програми продемонстрував неабияку вправність спортсменок. Висоти до позначки 1.25 метри дівчата впевнено долали з першої спроби. Спортивний азарт відкрив у спортсменок приховані вміння впевнено перелітати планку на висоті 1 метр 53 сантиметри. Саме на цій позначці і завершилася змагання. Цю висоту вдалось підкорити одразу трьом спортсменкам, та за вдалими спробами місця розподілилися наступним чином: Наталя Лупу перше місце, Христина Стуй та Анна Плотіцина – друге і третє місця відповідно.

Вид третій. Штовхання ядра

Тут лідерами виявилася представниці бар’єрного бігу. Анна Плотіцина та Анна Тітімець впевнено відправляли ядро за 9-метрову позначку. Інші дівчата показали скромніші результати, та від цього змагання не стали менш видовищнішими, адже ядро в руках бігунів – справа досить екзотична.

Вид четвертий. 200 метрів

Запекла боротьба розгорнулася саме в цьому виді програми: на фінішній прямій Христина Стуй увімкнула свій потужний спринт, та Анні Тітімець вдалось випередити суперниць буквально на одну десяту секунди – 24,0. Слідом за Тітімець фінішували Анна Плотіцина та Христина Стуй, обидві з часом 24,1. Тим часом Наталя Лупу та Марія Шаталова, встигнувши підбадьорити одна одну під час дистанції фінішували 4-ю та 5-ю відповідно.

Вид п’ятий. Довжина

Логічними лідерами в даному секторі виглядали спринтерки: Христина та обидні Анни. Проте вправність та відчуття вітру дозволили Наталі Лупу нав’язати боротьбу більш швидким суперницям. Після майже ідеального потрапляння на планку в другій спробі Анна Тітімець показала 5,16 метрів, чим мотивувала Наталю Лупу перед останньою спробою, і,  як результат, другий стрибок за 5 метрів на змаганнях – 5,06. Анна Плотіцина та Христина Стуй показали однакові стрибки– 4,65 метри, у Марії Шаталової 4,19 метра.

За результатами цього виду жодних змін в позиціях не відбулося, хоча Анна Тітімець скоротила відставання від першої позиції Анни Плотіциної.

Вид шостий. Спис

Варто відзначити, що наші уславлені спортсменки вперше взяли в руки спис саме під час змагань. Після довгих інструкцій щодо техніки безпеки та короткого лікбезу по техніці, дівчата успішно виконали свої спроби. Найкраще із завданням впоралася проміжний лідер змагань Анна Плотіцина, її друга спроба на 19,51 стала орієнтиром для суперниць. Марія Шаталова, незважаючи на найгірший результат, успішно опанувала елегантну техніку фінського метальника Теро Піткамякі.

Вид сьомий, заключний. 800 метрів

Дуже нервовими видалися хвилини перед стартом: рахували очки та консультувався з суддями, домовлявся про темп та тактику по дистанції, обирали оптимальне взуття для двох кіл, але всі учасниці зберігали максимальне налаштування. Старт був даний із загальної доріжки, лідерство з початку взяла на себе Наталя Лупу, відразу за нею бігла Марія Шаталова і третьою, не відпускаючи середньовичок, трималася Анна Тітімець, Христина та Анна не стали підтримувати суперниць і долали дистанцію в своєму темпі. За 300 метрів до фінішу Марія Шаталова вийшла в лідери, але на фінішній прямій все ж поступилася однією сотою майстрині 800-метрівки. Третє місце Анни Тітімець і фантастичні 2:14,60 та 899 очок дозволили їй вийти на перше місце в підсумковій таблиці та завершити змагання перемогою.

Змагання виявилися несподівано захоплюючими та багатими на емоції, розкрили таланти в неочікуваних видах та показали слабкі сторони. По загальній атмосфері на броварському Авангарді можна стверджувати, що дані змагання матимуть своє продовження і наступного року, дуже цікаво буде також спостерігати представниць групи метання, дівчат зі стрибкових видів та дівчат марафонців в семиборстві – тому починаємо приймати заявки вже зараз! Як сказав головний суддя змагань Олександр Паламарчук – багатоборство в маси!

gathletics.com.ua

Наталія Добринська (Олімпійська чемпіонка з семиборства 2008 р.):
«Круто!!! Молодці!!! Готова приготувати призи трійці найкращих на наступний рік!!!»

***

***

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (натиснути на фото):

160915-7-borstvo-sportbuk-com-14-lupu

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.