«Найсильніша людина України» і рекордсмен світу – лише КМС (чи потрібні ці звання?)

0

Неймовірно, але факт – зірковий чернівецький богатир Костянтин Ільїн, який з 2009 р. володіє титулом «Найсильніша людина України», неодноразово здобував перемоги та призові місця на представницьких міжнародних змаганнях з богатирського багатоборства (стронгмен), має скромне звання «Кандидат у майстри спорту»…

scl-china-ilin_lg-Ilyin-sportbuk.com

Ільїн – популярний і титулований, але лише КМС…

Водночас навіть у рідних для нього Чернівцях можна перелічити чимало майстрів спорту і навіть «міжнародників», чию популярність, відомість, впізнаваність, напевно, навіть некоректно порівнювати з відповідними параметрами у Костянтина. Порівняно з богатирем вони, можна сказати, практично невідомі спортивному загалу (крім вузьких кіл окремих видів спорту). То як же так, дивуються деякі вболівальники, мовляв, такий знаний богатир лише КМС, а менш відомі або майже невідомі спортсмени мають високі спортивні звання?..

Прикол від екс-міністра…

У цьому контексті можна згадати «прикольну» бувальщину від екс-міністра молоді та спорту Віктора Коржа, який розповідав, як він припинив було «масове присвоєння» звання заслуженого майстра спорту. Мовляв, підписував відповідні документи, підписав вже з десяток посвідчень і зловив себе на думці, що жодного з тих спортсменів він ніде «гучно» не чув – тоді які ж вони «заслужені»?..

… І чернівецько-шведський прикол

Утім, багато хто вважає, що ці спортивні звання, які є лише у декількох пост-радянських країнах, варто взагалі відмінити. Можна згадати приклад зіркового чернівецького орієнтувальника Юрія Омельченка, який у 1995 р. першим серед не скандинавів виграв чемпіонат світу зі спортивного орієнтування на спринтерській дистанції, а з 1996 р. розпочав виступи за шведський клуб «Оріон» з казкового Карлскроне. Так ось коли йому на початку 2000-х присвоїли звання «Заслужений майстер спорту України», Юрій так і не зміг пояснити шведським колегам по спорту, «що це таке» і «для чого воно»…

Ільїн про звання довго навіть не замислювався

Але поки ці звання у нас ще є, то, напевно, таки є й привід дивуватися таким прикладам, як з Костянтином Ільїним, якому не присвоїли вищих звань. Чому? Костянтин згадує, що коли вперше виграв національні змагання і став «Найсильнішою людиною України» й не думав про те, що треба подбати, аби якась спортивна організація подала документи на присвоєння йому звання «Майстер спорту». Замислився про це останнім часом – у т.ч. під «тиском» шанувальників, які «дістають» запитаннями: чому лише кандидат у майстри спорту?!

І після чергової перемоги на національних змаганнях з богатирського багатоборства, обласне спортуправління направило до профільного міністерства подання на присвоєння Ільїну звання майстра спорту. Не присвоїли. Тому що у тих національних змаганнях не було достатнього представництва регіонів України («звання “Майстер спорту України” присвоюється на чемпіонаті України та Кубку України за умови участі спортсменів не менше ніж з 10 регіонів»).

Філатов вважає зіркового богатиря гідним звання заслуженого

Майстер спорту СРСР з лижного спорту і колишній директор Тернопільської ДЮСШ зимових видів Микола Філатов, який останнім часом проживає у Чернівцях і тепер підтримує Костянтина Ільїна, звернувся листом від очолюваного Буковинського міжрегіонального товариства «Модуль» до обласної державної адміністрації з проханням клопотати перед столицею про присвоєння йому звання заслуженого майстра спорту. Хоча, правду кажучи, «зачепитися», аби направити таке клопотання, немає за що, адже відповідно до класифікаційних норм для неолімпійських видів спорту це звання Костянтину можна було б присвоїти за умов здобуття ним призового місця на Всесвітніх іграх (стронгмен не входить до програми), двох золотих або трьох срібних і/або бронзових медалей на чемпіонаті світу, і цих успіхів у знаного богатиря також немає.

Про винятки…

Буває, коли звання «Заслужений майстре спорту» присвоюють як виняток, ігноруючи класифікаційні вимоги. Але це велика рідкість. Пригадується, ще за радянських часів заслуженого присвоїли дуже популярному футболісту московського «Спартака» і збірної СРСР Федору Черенкову, а в незалежній Україні звання заслуженого присвоїли першому нашому космонавту Леоніду Каденюку.

А ось Наталці Лупу заслужене звання досі не присвоїли…

Водночас, мусимо привести і протилежний неприємний приклад. Зіркова бігунка Наталка Лупу 130303-Euro-800-final-Lupu-15(04.11.1987, Чернівці/Новоселиця, «Динамо», СК «Гешко», Анатолій Якимчук, Володимир Степанов, офіційний партнер – готель «Буковина», 800 м) виконала одразу три з шести пунктів з класифікаційних вимог щодо присвоєння заслуженого (а достатньо виконати лише один), але відповідні клопотання обласного спортуправління Міністерство двічі чомусь проігнорувало… Там фігурують, зокрема, такі класифікаційні умови: Чемпіонат світу – одне 1-3 місце (Наталка – срібна призерка чемпіонату світу), Чемпіонат Європи – 2 1-х місця (Наталка в дорослій номінації двічі вигравала, хоча має в активі і перемоги у вікових номінаціях), Чемпіонат Європи (у разі проведення змагань один раз на 2 або один раз на 4 роки, в легкій атлетиці проводиться раз на 2 роки) – одне перше місце (Наталка вигравала Чемпіонат Європи).

Отож, Наталка Лупу, виходить, «потрійно» виконавши умови для присвоєння цього найвищого звання для спортсменів, досі не є заслуженим майстром спорту, а Микола Філатов сподівається, що зможе добитися цього звання для стронгмена Костянтина Ільїна, який не виконав жодну з класифікаційних вимог…

Чи може Ільїн стати МСМК?..

До слова, Костянтин, за певних умов, міг би бути майстром спорту міжнародного класу, адже неодноразово вже вигравав у загальному заліку фактично Кубок Європи, який ініціатори його проведення чомусь вирішили назвати Кубком Центральної Європи. І лише у 2016 р., звертаючись до Чернівецької обласної державної адміністрації з проханням посприяти проведенню у столиці Буковини стартового етапу, організатори, нарешті, назвали ці змагання Кубком Європи (хоча в їх календарі на сайті все одно залишається центральноєвропейська назва чомусь…). Ну, і якщо, припустимо, згаданий Кубок Європи зі стронгмену стане офіційно таким і за назвою, і Костянтин Ільїн ще раз переможе (поточно він лідирує) за підсумками всього сезону, можуть бути деталі, які завадять присвоїти йому звання «міжнародника» – зокрема, якщо на етапах не буде представлено мінімум 8 країн (станом на даний час у Кубку Європи «засвітились» богатирі з 7-ми країн)… Але це ми забігаємо вперед…

Не будьте байдужими!;)

Клопотання щодо присвоєння звання заслуженого майстра спорту Костянтину Ільїну (з переліком його досягнень) дивіться трішки нижче. І просимо взяти участь в опитуванні на тему доцільності існування в Україні цих спортивних звань (в профільному Міністерстві обговорюють перспективи їх скасування). Можна дискутувати на цю тему і в коментарях, звісно;)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

Ставлення до спортивних звань в Україні

View Results

Loading ... Loading ...

***

Буковинське міжрегіональне товариство «Модуль»

Філатов Микола Володимирович

Клопотання на присвоєння звання заслуженого майстра спорту України Ільїну Костянтину Валерійовичу.

Ільїн Костянтин Валерійович, народився 26.08.1975 р. у Чернівцях.

Триразовий володар Кубку Європи з богатирського багатоборства (стронгмен) 2011 р., 2012 р., 2015 р., багаторазовий призер етапів Кубку світу, переможець і призер міжнародних змагань, «Найсильніша людина України» з 2009 р., визнаний Європейською федерацією богатирського багатоборства (стронгмен) найсильнішою людиною центральної Європи 2012 р., 2013 р., 2014 р., 2015 р. Нагороджений медаллю України «За захист Вітчизни» та медаллю Франції «За мир» за участь у миротворчій акції в Югославії, відзначений медаллю «На славу Чернівців».

Костянтин Ільїн організував і провів перші етапи Кубку Європи в Україні, і одержав перемоги. Є рекордсменом світу в двох вправах.

Досі український спортивний герой, богатир, патріот України не має спортивного звання. Просимо присвоїти почесне звання Заслужений майстер спорту України.

2008 р.

«Богатир року» 2 м

Командний чемпіонат світу – 5 м

Чемпіонат Європи – 5 м

2009 р.

«Богатир року» – 1 м

«Сила Донбасу» – 1 м

Чемпіонат світу (Мальта) – 3 м

2010 р.

Парний чемпіонат Європи – 2 м

Ліга чемпіонів – 3 м

Чемпіонат світу (Південна Африка) – 4 м

2011 р.

Кубок слов’ян – 1 м

Ліга чемпіонів (етап) – 1 м

«Естонія проти світу» – 3 м

Міжнародний турнір «Меч Матуша Чака» – 1 м

«Король підйому» (Австрія) – 1 м

Ліга чемпіонів (етап, Болгарія) – 3 м

Фінал Кубку центральної Європи – 1 м

Ліга чемпіонів (етап, Фінляндія) – 3 м

Етап Кубку центральної Європи – 2 м

2012 р.

Етап Кубку Європи (Україна) – 1 м

Кубок центральної Європи (Чехія) – 1 м

Кубок центральної Європи (Словаччина) – 1 м

Кубок світу «Монстр стренг» (Білорусь) – 1 м

Етап Кубку центральної Європи (Словаччина) – 2 м

«Саксонія Cup» (Німеччина) – 1 м

Етап Кубку Європи (Чехія) – 1 м

«Кубок слов’ян» – 3 м

Фінал Кубку центральної Європи – 1 м (1 підсумкове місце)

Міжнародний турнір «Меч Матуша Чака» – 3 м

2013 р.

Командний чемпіонат центральної Європи – 1 м

Міжнародний турнір (Литва) – 3 м

Кубок Європи (Польща) – 2 м

Кубок Європи (Словаччина) – 2 м

Кубок Центральної Європи – 2 м

Кубок світу (Словаччина) – 1 м

Кубок слов’ян – 3 м

Фінал Кубку центральної Європи – 1 м

«Меч Матуша Чака» – 2 м

Кубок центральної Європи – 1 м

2014 р.

Польща проти Європи – 2 м

«Богатир року» – 1 м

Європейський Кубок (Словаччини) – 2 м

Кубок слов’ян (Словаччина) – 2 м

Фінал Кубку центральної Європи – 1 м (підсумкове 2 місце)

2015 р.

Етап відкритого Кубку Болгарії – 1 м

Етап Кубку центральної Європи (Чехія) – 3 м

Етап відкритого Кубку Болгарії – 1 м

Етап Кубку Європи (Словаччина) – 2 м

Етап Кубку Європи (Польща) – 3 м

Фінал Кубку центральної Європи – 1 м (1 підсумкове місце)

2016 р.

Етап Кубку Європи (Україна) – 1 м

Чемпіонат України (силовий екстрім) – 1 м

Етап Кубку Європи (Чехія) – 3 м

Етап Кубку Європи (Словаччина) – 2 м

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.