У Чернівцях провели матч з… шахбоксу

0

Перший в Україні матч з шахбоксу провели у боксерському клубі «Колізей-Машзавод». Це поєднання шахів та боксу (3-хвилинні раунди з шахів та боксу чергуються, перемога шахматним матом або нокаутом).

 

З цього «збірного» вид спорту вже проводяться чемпіонати світу. Про цей цікавий поєдинок на 160521-shah-box-Mamchuk-FB-fotoсторінці «Шахова Буковина» у Facebook повідомив спортивний журналіст Олексій Мамчук.

Учасниками цього унікального двобою стали Ілля Шкварчук (тренер з шахів) та Ілля Гошовський (студент ЧНУ). У шахових раундах використовувалися 2 пари годинників: одні відраховували час на кожен хід, а інші – час на всю партію. Учасники переключали годинники одночасно.

Перший раунд – шахи. Ілля Шкварчук використав свій досвід та досягнув вирішальної переваги вже у першому раунді, однак справа до мату не дійшла.

Другий раунд – бокс. Ілля Гошовський намагався переламати хід шахової партії на боксерському ринзі, однак точного удару так і не завдав.

Третій раунд – шахи. У відкладеній позиції Ілля Шкварчук зробив ще один хід, після якого білий король опинився під шахом і не мав полів для відступу – мат.

У четвертому, останньому, раунді, Гошовському надали шанс реваншуватися за програш у шаховій партії. Для перемоги в поєдинку йому був потрібен тільки нокаут, а супернику було достатньо просто не впасти. Ілля Шкварчук не тільки відстояв, а ще і виглядав активнішим у цьому раунді. У підсумку двоє суперників встояли на ногах. Перемогу в поєдинку (підсумок шахової партії) святкував Ілля Шкварчук.

Для переможця Іллі Шкварчука шахбокс – справа не нова. Ілля певний час жив у Берліні та відвідував перший у світі клуб з шахбоксу, де тренувався під керівництвом кубинського тренера.

Засновником шахбоксу є перший чемпіон світу, фундатор берлінського клубу та президент Всесвітньої федерації – голландець Ипе Рубинг, який назвав Іллю Шкварчука першим українським шахбоксером. Шкварчук і Рубинг інколи спарингували на тренуваннях у Берліні.

Leave A Reply

Your email address will not be published.