З Новим «олімпійським» 2016 роком! (підсумки сезону-2015)

0

Новий спортивний рік, зазвичай, розпочинається на хвилі підсумків попереднього сезону. У цьому сенсі для Буковини 2015-й розпочався надзвичайно вдало, адже вперше в історії представницю області Анну Беженар (панкратіон, тренер – Ігор Наконечний) визнали кращою спортсменкою України за рік серед не олімпійських видів спорту (нагадаємо, що за підсумками 2006 року кращим спортсменом України, загалом, був визнаний зірковий Іван Гешко).

У зимовому сезоні найгучніше про себе в олімпійських видах спорту нагадала титулована бігунка 2014-15-Noviy-rik-sportsmeny-sportbuk.com-Наталія Лупу (Анатолій Якимчук, Володимир Степанов, СК «Гешко», офіційний партнер – готель «Буковина»), яка на чемпіонаті Європи в приміщенні (Прага, Чехія) здобула «бронзу» на коронній 800-метрівці, а також допомогла збірній в естафеті 4х400 м, де українки до останнього боролись за нагороди і посіли високе 5 місце.

Літній сезон ми розглядали крізь призму І Європейських ігор (себто така собі неофіційна Європейська Олімпіада). До програми Ігор були включені і ряд неолімпійських видів, у т.ч., наприклад, карате, де Буковина має непогані успіхи. Натомість, у деяких олімпійських видах Євроігри були далеко не головним стартом. Приміром, в легкій атлетиці на цих змаганнях розігрували місця третього дивізіону Командного чемпіонату Європи (Україна виступає у вищому дивізіоні, тож наші провідні атлети навіть теоретично не могли потрапити на Євроігри).

У підсумку єдиною в Баку Буковину представляла зіркова лучниця Лідія Січенікова (Олег Осипенко, офіційний партнер – ДК «Полюс»), яка привезла дві бронзові нагороди. Відзначилась черніванка у міксі (разом з Георгієм Іваницьким зі Львова) та в командному виді програми (плюс Анастасія Павлова, Херсон, Вероніка Марченко, Львів).

До  слова, на Євроіграх-2015 виступали ще декілька спортсменів, які пов’язані з Буковиною. Олена Кравацька (яка народилась у Чернівцях, але давно живе в Одесі, а тренується останнім часом в Києві) тріумфувала у складі жіночого квартету у командних змаганнях з фехтування на шаблях. Уродженка нашої області Ірина Зарецька вже як одеситка перейшла під прапор Азербайджану і виграла змагання з карате (куміте, до 68 кг). У збірній Азербайджану був заявлений і син зірки буковинського велоспорту, заслуженого майстра спорту Тамари Полякової – Максим Аверін. Хоча на старт він не вийшов.

Чернівецький брюсселець Владислав Дулін виступив у складі збірної України з водного пола, олімпійський чемпіон 2012 у складі збірної Росії з веслування на байдарках і каное (у двійці) Олександр Дяченко з Новодністровська знову, зрозуміло, представляв сусідню країну (цього разу без медалі), а чернівчанка Ірина Микитюк змагалась під прапором Грузії у легкій атлетиці (потрійний стрибок).

З хвилюванням стежили буковинські шанувальники спорту за чемпіонатом світу з легкої атлетики (Пекін, Китай), куди вирушили двоє наших земляків – новоселицька чернівчанка Наталка Лупу та чернівчанин Еміль Ібрагімов. Наталка пройшла всі три етапи змагань і у фіналі розділила 5-6 місця з результатом 1.58,99. Знову виступила Наталка і в естафеті 4х400 м, де український квартет показав 6-й результат. А ось рекордсмен України в естафеті 4х100 м Еміль Ібрагімов залишився в запасі (у нього сталась трагедія – у дні чемпіонату не стала батька…).

Окремим рядком можна згадати про теперішнього лідера буковинського велоспорту Павла Лукана (Ілля Руссу), який в юніорській номінації виграв всі національні старти у маунтенбайку і увійшов до професійної команди «Байк-про спорт».

У неолімпійській номінації у сезоні-2015 тішили високими результатами традиційно «буковинські» види.

Найвідоміший, напевно, чернівецький неолімпієць  Костянтин Ільїн знову виграв Кубок Європи з богатирського багатоборства.

Знаковим був рік для карате, яке зробило вагомий крок до олімпійського статусу. Для Буковини це особливо перспективно, адже наша школа карате має славні традиції і серйозні перспективи. У сезоні-2015 новий лідер буковинського карате Валерій Чоботар з клубу «Лідер» виграв чемпіонат України 9індивідуальне кумі те), в командному куметі став бронзовим призером Чемпіонату Європи серед регіонів і здобув особисте «срібло» на дуже престижному «USA Open».

У панкратіоні буковинці привезли чимало нагород зі світової та європейської арен. На чемпіонаті світу переможницями стали Анна Беженар та Флоріка Лучич, срібними призерами – Юрій Черкалюк, Денис Семенюк та Юрій Чижевський і бронзовими – Роман Скидан та Ельвіра Пославська. На Євро-2015 «золото» вибороли Юрій Чижевський (93 кг) та Анна Беженар (53 кг), «срібло» – Олександр Доскальчук (62 кг), Юрій Черкалюк (66 кг), Денис Семенюк (71 кг) та Флоріка Лучич (64 кг), «бронзу» – Юрій Чижевський (93 кг).

Чудово виступили на чемпіонаті світу представники чернівецької школи рукопашного бою (тренери – Іван Штефюк та Руслан Адамович). Чемпіоном світу у своїй номінації став Анатолій Жураківський, а бронзовими призерами – Тарас Мандрик, Михайло Головач, Петро Вакула та Сергій Раков.

Приємно згадати і про гирьовика Миколу Ткачука з с. Романківці Сокирянського району (тренери – Микола Камінський та Юрій Щербина), який виборов декілька нагород на чемпіонаті світу з гирьового спорту та двоборства в Словенії. Крім першого загальнокомандного місця у складі збірної України, Микола здобув і три індивідуальні нагороди – дві срібні та одну бронзову (і це незважаючи на те, що незадовго до змагань він отримав травму хребта). У командній естафеті Микола Ткачук показав кращий результат серед усіх учасників, піднявши дві гирі вагою по 32 кг за дві хвилини 44 рази.

Звісно, не можна не згадати і про командні види спорту. У вищому дивізіоні виступають чернівецькі хокеїсти на траві та бейсболісти. Другий вже сезон у вищій професійній волейбольній лізі грає команда «Роднічок-Колос» (Новоселиця), яка в минулому неодноразово вигравала вищу аматорську лігу України. Ну, і футбольна «Буковина», вже з новою підтримкою та новим менеджментом (від партнерів «на чолі» з ТМ «Обнова-Єврошоп», ТОВ «ГріКо»), веде боротьбу за повернення до першої ліги.

Були і інші успіхи у буковинських спортсменів, яких всіх вітаємо і дякуємо за те, що, як кажуть, не завдяки, а попри вони прославляють Чернівецьку область, а хтось – і Україну!

І бажаємо всім ще більше досягнень у 2016-му ОЛІМПІЙСЬКОМУ році!

Голосування за кращих спортсменів 2015 буде додано згодом.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.