Долю путівки до фінальної топ-4 ВЮБЛ 2014/15 вирішили Чернівці і Мамаївці

0

Супер драматичним видалось дербі Чернівці – Мамаївці у рамках домашнього туру Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги серед дівчат 2001 р.н., який гостював у ФОК «Олімпія».

150228-VUBL-foto-Kalynka

Буковинські команди, як відомо, виступають у групі а (Захід). До Чернівців на 3 тур приїхали команди РІВНЕНЩИНА (м. Рівне), збірна команда Івано-Франківської області та КОБРИ (с. Мамаївці, Чернівецька область, Кіцманський район). Господарем цього туру була чернівецька команда ДЮСШ-1-СПАРТАК, хоча наш спортивний красень- комплекс «Олімпія» є затишною домашньою ареною і для команди КОБРИ (с. Мамаївці)!

Через дуже складну фінансову ситуацію, яка склалась в Україні і, відповідно, в кожній із команд, напередодні тренери вирішили провести тур в 2 дні, а не в 3, як зазвичай вони відбуваються!

Отже в декількох словах опишу результати і перебіг всіх зустрічей.

Перший матч 27 лютого, і одразу місцеве дербі ДЮСШ-1-СПАРТАК (м. Чернівці) – КОБРИ (с.Мамаївці Чернівецька область) – 53:52! По рахунку видно, що матч проходив весь час в «безкомпромісно-валідольній» боротьбі, як і всі зустрічі до цієї! Зі слів чернівецького тренера Андрія Прохніцького і мамаївського тренера Юрія Нікіточкіна, більшу частину ігрового часу вели в рахунку мамаївські дівчата, і рідко виходили вперед чернівецькі. Під завісу матчу чернівчанки майже догнали суперниць з Мамаївців! Дійшло до того, що за декілька секунд до завершення зустрічі майже із сіреною перемогу  ДЮСШ-1-СПАРТАК  принесла лідер і, водночас, бомбардир чернівецької команди Альона Дарморост, у якої, на мою думку, є велике баскетбольне майбутнє!

Ця перемога дала змогу чернівецькій команді практично за тур до завершення посісти 2 місце в групі і, таким чином, вийти до фіналу чотирьох, де з групи В також виходять 2 команди. СДЮШОР-5 практично і теоретично 100% забезпечила вихід в топ-4, а за другу путівку ще поборяться ПЕРЕЯСЛАВ (м. Переяслав-Хмельницький) і КДЮСШ-ЧЕМПІОН (м. Київ).

У другій зустрічі РІВНЕНЩИНА (м. Рівне) перемогла 69:35 ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ОБЛАСТЬ. Приємно здивували дівчата з Івано-Франківська, які багато додали в техніці і тактиці, і не так розгромно програли, як в попередніх турах!

Наступного дня, 28 лютого, у першій грі ДЮСШ-1-СПАРТАК (м. Чернівці) здолав з рахунком 59:38 ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ОБЛАСТЬ. Чернівчанки добре налаштувались на гру, зрозуміли, що розслаблятись їм ще не час, і показали при цьому добру командну гру! Другу гру КОБРИ (с. Мамаївці) програли 23:77 РІВНЕНЩИНІ (м. Рівне). Кобри вміло і до останнього, як могли, захищались, не давши на повну розкритись рівенчанкам.

У третій грі ДЮСШ-1-СПАРТАК (м. Чернівці) поступився 45:98 РІВНЕНЩИНІ (м. Рівне). Рівненчанки після двох підряд ігор трохи були стомлені, але на класі зуміли тактично і фізично переграти чернівчанок. По формі, в якій були одіті суперниці, можна сказати так: грали збірна України (м. Чернівці), бо форма синьо-жовта, і збірна Бразилії (м. Рівне), бо форма жовто-зелена.  Але заради об’єктивності слід зауважити, що господарки в деякій мірі провалили цю гру, а зусиль Альони Дарморост на паркеті ФОК «Олімпія» явно вже не вистачало, бо втомилась вона. Альона раз за разом брала гру на себе, при цьому в деяких моментах одноклубниці намагалися її допомогти, але чомусь не догравали до кінця. Рівенчанки ж, навпаки, використовували всі моменти, грали в комбінаційну гру, мали високий відсоток влучань як з відриву, так і з-під кільця. Все це принесло їм запас в +53.

Ну, і остання гра: КОБРИ (с. Мамаївці) – ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ – 57:60. З рахунку видно, що боротьба була інтригуючою. Скажу одне: кобрам просто не пощастило в цій грі. До речі, мамаївська команда поки що залишається єдиною в Україні за всю історію Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги представницею звичайного українського села.

Хочеться подякувати всім спонсорам і меценатам всіх команд, а також батькам всіх дівчаток, які в такий складний час роблять все від них можливе, щоби юні баскетболістки грали у ВЮБЛ.

Окрема подяка меценату команди КОБРИ (с. Мамаївці) Андрію Маковею, який вже декілька років фінансово підтримує як свою рідну команду, так і баскетбольні змагання обласного і міжобласного рівня. Дай Боже вам всім і нам миру і здоров’я на все!

Андрій КАЛИНКА

Leave A Reply

Your email address will not be published.