«Буковину» врятують, створивши комунальне футбольне підприємство?

0

Найбільш реальний шанс зберегти футбольну клуб «Буковина» і навіть відкрити перед ним нові перспективи – це перетворити його на комунальне підприємство.

 

Павло Іванечко і Сергій Гринюк
Павло Іванечко і Сергій Гринюк

Так вважають ряд небайдужих до футболу чернівецьких підприємців і депутатів, які шукають шляхи порятунку «Буковини». І таку ж думку висловили представники футбольного клубу «Тернопіль», який, базуючись лише на місцевих вихованцях, успішно функціонує в статусі комунального господарства і навіть розділяє станом на 22.10.14 2-3 місця у турнірній таблиці І ліги!

З метою вивчення цього позитивного досвіду у Тернополі побували представник спілки підприємців, багаторічний президент футзального клубу «Меркурій» Сергій Гринюк та депутат Чернівецької міської ради Роман Дрінь. У день матчу «Нива» – «Буковина», аби попутно підтримати морально чернівецьку команду (до слова, Сергій Миколайович і Роман Ярославович перед грою зайшли до роздягальні «Буковини» і, від імені влади та ініціативної групи з порятунку клубу, підбадьорили хлопців, що, вочевидь, теж позитивно вплинуло на бойовий дух чернівчан, бо ж, як відомо, часом навіть елементарна увага і повага «роблять дива»).

Представники ФК «Тернопіль» Андрій Дмитрів (президент) та Павло Іванечко люб’язно поділилися інформацією про історію створення цього футбольного комунального підприємства та «секрети виживання» і успішності.

«На старті» міська влада забезпечила комунальний футбольний клуб безкоштовним офісом на стадіоні, оргтехнікою і автобусом (який, до слова, у дні, коли команда не на виїзді, здається під послуги перевезення і теж, як кажуть, «приносить копійку»).

З міського бюджету комунальний клуб отримує в районі 500 тис. грн. Плюс деякі можливі преференції, які допомагають отримувати ще частину коштів. «Добиває» свій бюджет клуб залученням спонсорської допомоги, продажем абонементів і квитків, рекламними послугами тощо.

Немаловажно, що «під клубом» знаходиться футбольний ліцей, утворений на базі двох місцевих шкіл (де юні таланти мають можливість проживати, харчуватися і поєднувати навчання з тренувальним процесом). В унісон з комунальним клубом працює і футбольна структура місцевого педагогічного університету, чиї студенти утворюють кістяк ФК «Тернопіль», а тренер команди паралельно викладає там. До слова, і футболісти не обмежуються лише роботою в клубі (тобто тренуваннями) – багато з них працюють керівниками футбольних гуртків у місцевих школах.

Дуже багато, за словами представників ФК «Тернопіль», залежить від першої особи, тобто від міського голови. У Тернополі він є президентом клубу, переживає за команду і всіляко підтримує «міське футбольне дітище».

У Чернівцях умови для створення такого успішного комунального підприємства значно кращі, ніж в Тернополі, – вважають тернопільські колеги. З цим погодилися і Сергій Гринюк та Роман Дрінь, які вважають, що коли десь є успішний приклад, як кажуть, не гріх і повчитися, не забуваючи, звісно, і про місцеві особливості та власний позитивний досвід.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор ОЦ ФЗН «Спорт для всіх»

***

Футбол: Чернівчани у матчі «Нива» – «Буковина» забили 5 голів і заслужили овації

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.