Буковинське відділення НОК України «озадачують» проблемами не його компетенції (відео)

0

Починаючи із звітно-виборчої Асамблеї обласного відділення НОК України і з перших кроків титулованого бігуна Івана Гешка на чолі олімпійського руху Буковини доводиться чути вимоги і прохання вирішити проблеми, які не входять в компетенцію та/або реальні можливості цієї громадської організації.

Анатолій Єгоров на звітно-виборчій Асамблеї ОВ НОК України розповідає про нагальні проблеми місцевої стрільби із лука
Анатолій Єгоров на звітно-виборчій Асамблеї ОВ НОК України розповідає про нагальні проблеми місцевої стрільби із лука

Під час звітно-виборчої Асамблеї буковинського олімпійського відділення НОК України 23.09.14 окремі делегати піднімали питання, які ця громадська організація не може або й не має вирішувати. Скажімо, депутат міської ради Іван Боднар, який тривалий час був почесним президентом успішної фут зальної команди «Меркурій», вийшов на трибуну, щоби озвучити проблеми ігрових видів спорту: зокрема, «зникнення» волейбольної команди Суперліги «Будівельник» та футзального «Меркурія», а також супер кризовий стан, в якому опинилась головна футбольна команда краю «Буковина». Це все реальні проблеми місцевого спорту. Але, як кажуть, «яким боком» тут відділення НОК України, яке має в штаті лише 0,5 ставки бухгалтера і «кіт наплакав» грошей з бюджету – в основному на проведення спортивно-масової та пропагандистської роботи.

Голова обласної федерації боксу Віталій Бєляєв справедливо обурювався, що, мовляв, неможливо добитися отримання в обласному центрі землі для будівництва великого боксерського залу (федерація ніби готова сама забезпечити будівництво). Але відділення НОК не має жодних повноважень впливати на розподіл земельних ділянок… Хіба може направити відповідне клопотання до міської ради. Але це питання спокійно можна вирішити «в робочому порядку», а не озвучувати «в пусту» на звітно-виборчій Асамблеї…

Повеселив трішки присутніх і заслужений тренер України зі стрільби з лука Анатолій Єгоров, який у притаманній йому «гуморній формі» нагадав про відсутність туалетів на новій лучній базі по вул. Руській (на базі ПТУ №8), зауваживши, що для розв’язання проблеми потрібно десь 70 тис. грн. І додав, що після того, як про цю проблему заговорили на олімпійському зібранні за попереднього голови відділення (екс-губернатора Михайла Папієва), директора СДЮШОР зі стрільби з лука Василя Палагнюка (пенсіонера) звільнили з роботи. Прикрість… Але яким чином, на думку Анатолія Івановича, цю справді болючу проблему може вирішити обласне відділення НОК України?!

І, що цікаво, поки відділення очолювали бізнесмен і голова обласної ради Василь Ананійович Ватаманюк (Царство Небесне йому), а потім губернатор Михайло Миколайович Папієв, які не за цією громадською посадою, а в силу інших обставин мали доволі суттєві можливості, із згаданими вище проблемами до них або взагалі не зверталися, або звертались, але безрезультатно (за рідкісними винятками, у т.ч. те, що Василь Ананійович виділив спонсорську цеглу на ту ж лучну базу). А тепер, коли відділення очолив видатний спортсмен Іван Гешко, його в сюжеті «Місцевого часу» на 5 каналі одразу «озадачили» проблемою туалетів на базі для стрільби з лука:) При тому, що, повторюю, відділення не має реальних ресурсних можливостей вирішувати подібні проблеми. Більше того, розбудова інфраструктури, м’яко кажучи, не дуже фігурує і в Положенні про відділення.

Попри це, новий керівник відділення НОК, як кажуть, не відхрещується від проблем, яких вистачає у крайовому спорті. І запевняє, що робитиме все залежне від нього і відповідне повноваженням на новій громадській посаді, аби сприяти вирішенню наявних проблем. У т.ч. в стрільбі з лука, ставлення до якого Іван Тарасович продемонстрував і тим, що, без жодних клопотань і прохань, доволі несподівано для багатьох взяв в заступники голови відділення заслуженого майстра спорту зі стрільби з лука Тетяну Дорохову, а до складу виконкому включив ще одну зіркову лучницю-олімпійку Лідію Січенікову. І це незважаючи на те, що після того, як екс-мер Микола Федорук зняв свою кандидатуру, за Івана Гешка проголосували всі делегати Асамблеї ОВ НОК, крім заслуженого тренера України зі стрільби з лука Наталії Єгорової, яка утрималась.

До слова, на звітній Асамблеї були проголосовані і зміни до Положення, які передбачають таємне голосування за голову відділення (лише якщо кандидат буде один, можна буде голосувати і відкрито). Це однозначно найбільш демократична форма голосування. Плюс, погодьтеся, користі точно не може принести той факт, що керівник знає, хто голосував за нього, хто проти, а хто – утримався.

Але це вже трохи інша тема, яка наразі неактуальна. Бо ж новообраний голова відділення чітко заявив, що хоче консолідувати, об’єднати спортивну громаду, а не навпаки. І в т.ч. через це подякував Миколі Трохимовичу за мудре рішення, яке зняло напругу навколо виборів і відповідний чіткий поділ на два табори – за Гешка і за Федорука.

На останок порада тим, хто, можливо, найближчим часом звертатимуться до нового голови відділення НОК, сподіваючись на певну підтримку і допомогу. Перед цим постарайтеся ознайомитися з Положенням про відділення, аби ці звернення не були «не за адресою».

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
член виконкому ЧОВ НОК України

***

Чернівецьке обласне відділення НОК України очолив Іван Гешко (фото)

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО (5 канал)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.