Футбол: У «Буковину» повертається колишній президент клубу

2

Футбольний клуб «Буковина» очолить один з колишніх президентів клубу.

 

Іван Дронь
Іван Дронь

Про це SportBuk.com повідомив один з місцевих спортивних функціонерів.

За непідтвердженою поки що офіційно інформацією, «новим старим» президентом ФК «Буковина» стане Іван Дронь (уродженець с. Баламутівка Заставнівського району), який вже очолював чернівецький клуб (~у 2003-05 рр.).
У свій «перший прихід» Іван Васильович отримав від міської влади майже 4 Га землі для будівництва котеджного містечка («Віденська брама») і, за домовленістю, мав протягом 2,5 р. вкласти у «Буковину» 2 млн. грн. Але потім сталися певні непорозуміння зі столичними партнерами, внаслідок чого Дроня усунули з посади президента клубу, а «Буковину», за тією «земельною домовленістю», дофінансували представники київської компанії, яких представляв уродженець Розсток Путильського району Ігор Яківюк.

Після тих кадрових змін навколо клубу певний час точилися скандальні історії, в яких фігурував і Іван Дронь. Проте багато хто зауважує, що Іван Васильович свої фінансові обов’язки перед клубом виконував сумлінно і без якихось великих затримок.

Кажуть, що нині кошти на чернівецький клуб теж надходитимуть від столичного бізнесу, який представлятиме Іван Дронь. У чому цього разу полягає інтерес столичних бізнесменів, тобто що вони хочуть отримати взамін за фінансування чернівецької команди, поки що дізнатися не вдалося.

***

Фанати «Буковини» хочуть провести автопробіг за єдність

***

З архіву

У ФК «Буковина» вдруге викрали печатку і документи

Не виключають, що це знову міг зробити екс-президент клубу Іван Дронь

Скандальна епопея навколо процесу „розлучення” футбольного клубу „Буковина” зі своїм колишнім президентом Іваном Дронем досі залишається „на слуху” не лише у колі вболівальників, а й у правоохоронних органів. Екс-керманич клубу, який свого часу засуджував іншого колишнього президента ФК „Буковина” Валерія Сарафінчана за те, що той подав у суд на рідну команду, згодом сам повторив цей „подвиг”. Більше того, Іван Васильович „відзначився” ще й тим, що влітку викрав документацію та печатки футбольного клубу та обласної федерації футболу, чим ледь не зірвав заявку команди на чергову першість України. А на нещодавньому судовому засіданні по справі ФК „Буковина” він влаштував „шоу” із залученням молодих „активістів” однієї з політичних партій. Тож після того, як незабаром з бухгалтерії ФК „Буковина” знову зникли документація та печатка, звісно, одразу з’явилися й припущення, що тут теж не обійшлося без Дроня. З цього приводу прес-аташе „Буковини” Сергій Батюк зробив офіціну заяву від футбольного клубу:

„ФК “Буковина” вважає за необхідне поінформувати широку футбольну громадськість області про навмисне нагнітання нездорового ажіотажу навколо головної команди краю. Останнім часом колишній президент ФК „Буковина” І. Дронь кулуарно і публічно розповсюджує плітки і завідомо неправдиву інформацію, що шкодить іміджу команди. Так, нещодавно в „замовному” відеосюжеті на одному з обласних телеканалів він цинічно заявив, що його незаконно звільнили з посади президента клубу, а владу в команді захопили чиновники, які „стоять біля кормушки”. Натомість усім достеменно відомо, що біля керма „Буковини” знаходяться такі відомі та поважні в спортивному світі люди, як П. Кобічик, В. Королянчук, Ю. Шелепницький, Д. Білоус, котрі все своє життя присвятили служінню буковинському футболу. Тож звинувачення на адресу людей, які багато зробили для утвердження іміджу футболу краю і продовжують докладати чимало зусиль до його подальшого розвитку, м’яко кажучи, здаються дивними. До речі, саме вони на початку 2004 року запросили п. Дроня, котрий до цього ніколи не мав жодного відношення до буковинського футболу, на посаду президента ФК „Буковина” – бо повірили в задекларовану ним високу грошову спроможність та обіцянку фінансувати команду в необхідному обсязі. Задля цього, на вимогу п. Дроня, Чернівецькою міськрадою йому, а вірніше, київський фірмі, яку очолювала його дружина, в Чернівцях було видано земельну ділянку під забудову. Цей будівельний майданчик подружждя Дронь відразу ж передало новому власнику, який взяв на себе зобов’язання з фінансування команди і понині залишається головним інвестором клубу. В той же час п. Дронь, самоусунувшись від виконання своїх обіцянок з фінансової підтримки клубу, постійно проживаючи в Києві і не беручи жодної участі в життєдіяльності команди, згодом написав заяву на звільнення з посади президента ФК „Буковина” за власним бажанням. Тож досить дивними і незрозумілими є нинішні твердження п. Дроня про ніби-то незаконне звільнення його з президентської посади і намагання через судову інстанцію повернути її собі. Хоча логіка в його діях все ж є: одним з головних аргументів його прагнення обійняти посаду президента ФК „Буковина”, як він сам свого часу зізнався, було намагання створити собі позитивний імідж благодійника буковинського футболу, що повинно допомогти йому у виборчій кампанії 2006 року.

До того ж, надмірно перебільшуючи свою роль у фінансуванні клубу під час свого нетривалого перебування на посаді президента, п. Дронь стверджує, що на потреби команди він витратив 600 тисяч гривень. У той же час, в письмовому поясненні на офіційний запит державно-ревізійної служби головного контрольно-ревізійного управління України в Чернівецькій області він пише, що „давав футболістам кошти після матчів, як премію за хорошу гру, але в якій сумі – не пам’ятає”. Доволі дивна забудькуватість через небажання пояснувати природу походження цих грошей та їх конкретну суму, а також намагання офіційно „не світитися” у фокусі претензій з боку правоохоронних органів до туманної фінансової політики, яку свого часу здійснював п. Дронь, перебуваючи на посаді президента клубу. В цьому відеосюжеті (з подачі п. Дроня) один з його „підспівувачів”, ніби-то палкий футбольний вболівальник, абсолютно безпідставно стверджує, що бюджет клубу складає 2 млн. 200 тис. гривень, які „невідомо, куди йдуть”. Необізнаному, як у футболі, так і у фінансових справах команди псевдовболівальнику, на прес-конференції для представників ЗМІ дав чітку офіційну відповідь віце-президент ФК „Буковина” В. Королянчук: „Річний бюджет нашого клубу складає порядку 800 тисяч гривень, що, до речі, набагато менше, ніж у безпосередніх суперників „Буковини” по друголігових всеукраїнських змаганнях, таких, як „Десна”, „Факел”, „Рава”, „Нива” та інші. Наші ж витрати коштів прозорі та обгрунтовані, ведуться офіційно через банківський розрахунковий рахунок і клубну касу (чого, до речі, не було при  президентстві п. Дроня). І жодних порушень у нинішній фінансово-господарській діяльності клубу чисельними перевірками правоохоронних та інших контролюючих органів, що були здійснені у відповідь на постійн скарги п. Дроня, виявлено не було”. Натомість, ці ж перевірки зафіксували численні порушення ведення фінансової політики президентом клубу п. Дронем під час його перебування на цій посаді. Він просто привозив з Києва гроші у валізі і на свій розсуд розраховувався з гравцями без ведення усієї необхідної документації.

Свою справжню любов до буковинського футболу п. Дронь продемонстрував, коли незаконно, злочинним шляхом в ніч з 22 на 23 червня поточного року, зламавши вхідні двері, потрапив до бухгалтерії клубу і викрав усю документацію, в т.ч. і печатку ФК „Буковина” та обласної федерації футболу. Злам дверей і викрадення офіційних документів п. Дронь не заперечував. Сталося це перед самим початком першості України 2005-2006 років. Цим безпрецедентним вчинком п. Дронь поставив під загрозу участь „Буковини” в поточній першості. Адже, згідно регламенту змагань, без обов’язкового подання необхідної документації, завіреної печатками, що були викрадені, ПФЛ Україні не допускає доманду до змагань. Лише під тиском правоохоронних органів п. Дронь повернув печатку, майже в останній момент заявочної кампанії. ФК „Буковина” вдалося в екстренній ситуації заявити команду для участі у всеукраїнській першості, таким чином подарувати буковинським уболівальникам свято великого футболу, чого намагався позбавити їх п. Дронь. До речі, частину викраденої документації він і досі клубові не повернув.

Дивно, незрозуміло і підозріло, але ситуація знову повторилася. Нещодавно, в ніч з 10 на 11 грудня, знову були зламані двері бухгалтерії ФК „Буковина” і звідти знову викрали печатки клубу та обласної федерації футболу. Правоохоронні органи відкрили кримінальну справу по незаконному проникненню і крадіжку та наразі втановлюють особи невідомих зловмисників.

12 грудня гравці команди „Буковина” розпочали підготовку до нового сезону. Вони вражені нездоровою атмосферою, яка знову навмисно створюється навколо клубу напередодні відповідального сезону певними псевдо-патріотами „Буковини”.

Від редакції додамо, що ми спробували отримати коментар Івана Васильовича щодо останніх скандальних подій навколо клубу. Але, на жаль, зв’язатися з ним в процесі підготовки цього матеріалу за відомими нам номерами не вдалося. Сподіваємося, зрештою, він все-таки прокоментує заяву футбольного клубу на сторінках „МБ”.

«Молодий буковинець», 2005 р.

***

2 Comments
  1. Земляк says

    В Заставні казали люди що цей чоловік трохи аферист. Влада добре подумала що знову з ним зв’язалась? І що їм треба за те що будуть давати гроші на команду? 

    1. Вибачайте, що пізно активував Ваш коментар, не був біля інтернету певний час… Далі Ваші коментарі з’являтимуться автоматично. Але, звісно, некоректні можуть потрапити в СПАМ або просто бути видаленими…
      Щодо “нового старого” президента… Я не настільки добре знаю його, щоби міг поручитися, як кажуть. Але розумію і тих, які кажуть, що він свої обов’язки щодо клубу виконав свого часу.
      Думаю, влада зважить на всі або більшість “за” і “проти”;)
      Взагалі сподіваюсь, що все буде ОК для нашої команди;)

Leave A Reply

Your email address will not be published.