«Маразм крепчает»: Кабмін перетворює спортивні організації на «суцільну бухгалтерію»

2

Якщо хтось ще сумнівається, що Кабмін – це орган, який продукує всілякі, вибачте, маразматичні речі і заповнює ними українські реалії, почитайте Постанову №689 Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів…

 

Для того, щоби люди, які не стикалися з цими нормами на практиці і, відповідно, не знають, як кажуть, «з чим

М. Азаров: Українську мову вже покращив, тепер берусь за український спорт...
М. Азаров: Українську мову вже покращив, тепер берусь за український спорт… Карикатура: veselahata.com

це їдять», варто, певно, зробити невеличкий вступ.

Гроші, які видають спортсменам і тренерам під час проведення навчально-тренувальних зборів або змагань, у нас називають «коштами на харчування». Це ідіотизм, який ми успадкували ще з радянської системи. Тобто всі розуміють і знають, що ці скромні кошти можуть використовувати і для придбання якогось екіпірування або вирішення інших проблем, але чомусь ніхто у владній верхівці не схотів покінчити з цим ідіотизмом і назвати це просто, приміром, «спортивна фінансова допомога», що наблизило би визначення до суті справи і не змушувало би займатися зайвими бюрократичними «непотрібностями». В радянські часи ці кошти на харчування видавали талонами, які доводилося міняти у відповідних закладах громадського харчування (їх було не так багато) на реальні гроші (зрозуміло, залишаючи винагороду на касі – від 1/4 до 1/6 в останній період). Потім, слава Богу, почали давати просто гроші. Але всі бюрократичні формальності залишили чинними (це окрема тема).

В даний час затверджені норми харчування визначають верхній поріг суми, яку можна видавати спортсменам, тренерам, суддям, залежно від вікових груп, рівня змагань і т.п. Наприклад, з 2 березня 2012 р. при проведенні спортивних змагань державного рівня та навчально-тренувальних зборів, пов’язаних з безпосередньою підготовкою до цих змагань, а також навчально-тренувальних зборів шкіл вищої спортивної майстерності всіх типів, центрів олімпійської підготовки норма витрат на харчування з розрахунку на одну особу на добу для юніорів і дорослих спортсменів у видах спорту з великими фізичними навантаженнями та енерговитратами (відповідний перелік) становить до 84 грн., для інших видів спорту – до 64 грн., для юнаків, тренерів, суддів – відповідно, до 64 і до 52 грн. Зрозуміло, що в наших реаліях ці верхні межі актуальні лише для олімпійців та інших спортсменів найвищого рівня, а іншим ці кошти виділяють більше орієнтуючись на наявні бюджетні асигнування, які, зазвичай, є надто скромними, щоби думати про верхню межу норм харчування.

Думаю, для необізнаних і викладена вище інформація вже може здатися «заплутаною» і складною. Великою мірою, так воно і є. Тобто варто було б спростити систему фінансування, позбавивши її зайвої бюрократії. Але не там-то було – Кабмін вирішив з 1 січня 2014 року, навпаки, ускладнити систему забезпечення «харчуванням» спортсменів аж до маразму.

Постанову Кабміну №689 «Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів…» насправді дуже складно навіть аналізувати і коментувати…

Якщо коротко, Кабмін вирішив, що з наступного року центральним та місцевим органам управління сферою фізичної культури і спорту треба не враховувати затверджені верхні межі норм харчування, а вираховувати їх, враховуючи специфіку складання раціону, добовий розподіл енергетичних потреб, середньоринкові ціни на продукти (за даними територіальних органів державної статистики), усереднений обсяг витрат на приготування готових до споживання страв та обслуговування і т.д. І щоби кошти на харчування не видавали спортсменів, а перераховували відповідним закладам. Тобто Кабмін Азарова перевершив в негативному сенсі маразм з талонами, який, на щастя, залишився у радянському минулому…

Повторююсь, але складно подібні, вибачте, ідіотські рішення… А комусь же треба у всьому цьому розібратися у цьому всьому і затвердити ці норми харчування, а також визначитися, в яких випадках яким закладам громадського харчування перераховувати ці кошти, аби це бодай частково влаштовувало спортсменів і призводило до менших втрат на приготування і обслуговування. Для чого такі Постанови ухвалювати?!!

Напівжартома можна припустити, що насправді Кабмін прийняв цю Постанову, враховуючи величезні кредиторські заборгованості в сфері фізичної культури і спорту (приміром, на Буковині спортсменам і партнерам, які надавали якісь товари або послуги, на даний час завинили понад півмільйона гривень) – мовляв, спортивні підрозділи не зможуть або не встигатимуть розбиратися з цією складною бухгалтерією і, таким чином, на коштах «на харчування» бюджет зможе зекономити:)

Тепер ще трохи, перепрошую, ідіотизму, яким доведеться займатися територіальним органам управління сферою фізичної культури і спорту (в нашій області – Департамент освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації)…

«Грошова добова норма витрат на забезпечення харчуванням учасників спортивних заходів місцевого рівня повинна бути обрахована (по аналогії з пунктом 5 Порядку) виходячи з таких складових:

добової норми готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів місцевого рівня та коефіцієнтів застосування норм готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників цих заходів з урахуванням добового розподілу енергетичних потреб, групи видів спорту, виду спортивного заходу, виходячи з рівня середньоринкових цін на відповідні продукти харчування в регіоні (за даними територіальних органів державної статистики);

усередненого обсягу витрат, пов’язаних з приготуванням готових до вживання страв та обслуговуванням, згідно із собівартістю надання відповідних послуг, визначеного у відсотках до вартості відповідного набору продуктів харчування».

І так далі… Як вам?!

 

А тепер трохи цитат з самої горезвісної Постанови Кабміну №689:

2. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям розробити та затвердити для учасників спортивних заходів місцевого рівня, спортсменів шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки норми витрат на харчування, лікарські засоби та вироби медичного призначення і відповідні порядки.

5. Грошова добова норма витрат на забезпечення харчуванням учасників спортивних заходів затверджується… відповідно до добової норми готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів… (далі – добові норми) та коефіцієнтів застосування норм готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів державного та міжнародного рівня з урахуванням добового розподілу енергетичних потреб, групи видів спорту, виду спортивного заходу (далі – коефіцієнти) виходячи з рівня середньоринкових роздрібних цін на відповідні продукти харчування за даними Держстату з урахуванням витрат, пов’язаних з приготуванням готових до вживання страв та обслуговуванням, згідно із собівартістю надання відповідних послуг.

Зазначені норми витрат можуть переглядатися щороку до 1 квітня на підставі даних Держстату щодо рівня середньоринкових роздрібних цін на відповідні продукти харчування станом на 1 січня поточного року.

8. Забезпечення харчуванням спортсменів і тренерів центрів та шкіл у разі наявності харчоблоку здійснюється шляхом закупівлі продуктів харчування відповідно до добових норм і коефіцієнтів виходячи з меню, яке складає тренер-лікар, лікар.

У разі відсутності в центрах та школах харчоблоку та проведення навчально-тренувальних зборів за їх межами забезпечення харчуванням здійснюється шляхом укладення договорів із закладами громадського харчування відповідно до добових норм і коефіцієнтів з урахуванням вартості надання таких послуг.

9. Відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та готової продукції несе заклад, який забезпечує харчуванням учасників спортивних заходів.

 

Додаток 2

ДОБОВА НОРМА
готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів державного та міжнародного рівня

Продукти харчування Добова норма готових до вживання продуктів для відновлення енергетичних витрат організму в обсязі 7 тис. ккал, грамів Коефіцієнт співвідношення маси готових до вживання продуктів до маси сировини або напівфабрикату (під час теплового оброблення)
М’ясо, м’ясні продукти вищого ґатунку, субпродукти 400 0,6
Риба, рибні продукти та морепродукти вищого ґатунку 150 0,6
Ікра (осетрова або кетова) 30 1
Яйце куряче (штук) 2
Масло вершкове 20 1
Олія рослинна 25 1
Молочні, кисломолочні продукти, сир кисломолочний 600 1
Сир твердий 35 1
Картопля 350 0,7
Крупи 150 2
Макаронні вироби 3
Бобові 40 2
Овочі свіжі, консервовані, зелень 450 1
Спеції, сіль, сіль йодована 10 1
Фрукти свіжі, консервовані, цитрусові, ягоди 800 0,7
1
Фрукти сушені 150 1
Соки натуральні, консервовані 700 1
Горіх – ядро (волоський, фундук, мигдаль, кеш’ю, бразильський, кедровий тощо) 30 1
Цукор, цукерки, шоколад, мармелад, халва 150 1
Мед натуральний 60 1
Варення, джем, повидло 90 1
Кондитерські вироби 200 1
Хліб:
житній 250 1
пшеничний 250 1
Чай, кава, какао 10 1
Вода мінеральна, питна 2000 1

__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання використовуються в межах денної норми +/– 10 відсотків.
2. Тренер – лікар штатної збірної команди, лікар або головний (старший) тренер відповідно до цих добових норм та коефіцієнтів застосування норм готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів державного та міжнародного рівня з урахуванням добового розподілу енергетичних потреб, групи видів спорту, виду спортивного заходу визначає раціон харчування в межах визначених калорій, складає меню, в тому числі щодо харчування спортсменів-вегетаріанців, спортсменів-юніорів.

Додаток 3

КОЕФІЦІЄНТИ
застосування норм готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів державного та міжнародного рівня з урахуванням добового розподілу енергетичних потреб, групи видів спорту, виду спортивного заходу

Групи видів спорту Учасники
спортивних заходів
Коефіцієнти за видами спортивних заходів державного та міжнародного рівня
навчально-тренувальні збори з підготовки до: спортивні змагання фізкультурно-оздоровчі, спортивні заходи спорту інвалідів, спрямовані на розвиток та популяризацію паралімпійського руху та спорту, збори з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів, включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, табори фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів
Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських, Всесвітніх ігор; чемпіонатів світу та Європи серед спортсменів усіх вікових груп, розіграшів Кубків світу та Європи, гран-прі, Всесвітніх шахових олімпіад, Всесвітніх інтелектуальних ігор, Всесвітніх ігор з єдиноборств, Всесвітніх ігор серед інвалідів, Юнацьких Олімпійських ігор, Всесвітніх Універсіад, Європейських спортивних ігор, інших міжнародних змагань, включених до календарних планів міжнародних федерацій та федерацій інвалідів з нозологій чемпіонатів України, розіграшів Кубків України, інших офіційних всеукраїнських змагань, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, крім змагань серед спортсменів молодших вікових груп чемпіонатів України, інших офіційних всеукраїнських змагань серед спортсменів молодших вікових груп, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України Олімпійські, Паралімпійські, Дефлімпійські, Всесвітні ігри; чемпіонати світу та Європи серед спортсменів усіх вікових груп, розіграші Кубків світу та Європи, гран-прі, Всесвітні шахові олімпіади, Всесвітні інтелектуальні ігри, Всесвітні ігри з єдиноборств, Всесвітні ігри серед інвалідів, Юнацькі Олімпійські ігри, Всесвітні Універсіади, Європейські спортивні ігри, інші міжнародні змагання, включені до календарних планів міжнародних федерацій та федерацій інвалідів з нозологій чемпіонати України, розіграші Кубків України, інші офіційні всеукраїнські змагання, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, крім змагань серед спортсменів молодших вікових груп чемпіонати України, інші офіційні всеукраїнські змагання серед спортсменів молодших вікових груп, включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України
1. Види спорту з переважним проявом витривалості спортсмени 1 0,8 0,6 1 0,9 0,8 0,8
2. Швидкісно-силові, складно-координаційні види спорту та спортивні єдиноборства -“- 0,9 0,6 0,4 0,9 0,7 0,5 0,5
3. Спортивні ігри -“- 1 0,8 0,5 0,9 0,7 0,5 0,5
4. Інші види спорту -“- 0,5 0,4 0,3 0,5 0,4 0,4 0,4
5. Всі види спорту тренери 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
тренери, які безпосередньо проводять майстер-класи, уроки 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7
спортивні судді, інші учасники 0,35 0,35 0,35 0,35 0,35 0,35 0,35
6. Фізкультурно-оздоровчі табори та всі види фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів всі учасники 0,35

Ці додатки в форматі PDF:

Норми харчування додатки

То чим тепер будуть займатися владні спортивні підрозділи?! Розвитком фізичної культури і спорту чи Azarov-tryndets«суцільною бухгалтерією»?..:)

Краще б в Кабміні зайнялися набагато простішими справами – наприклад, переглянули би норми добових, які в Україні становлять 30 грн. на добу (і ні в чому собі не відмовляйте, як кажуть)…

Якщо хтось вважає, що це адекватна Постанова, прохання аргументувати це в коментарях або в листах на <sportbuk@gmail.com>

Ще більше прохання висловлюватися стосується спортсменів, тренерів, спортивних функціонерів, які згідні, що названа Постанова, мовою спорту, – «штанга» Кабміну, м’яко кажучи…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

У пошуках оптимальної системи оцінки результатів у різних видах спорту

***

Як «буря в стакані» збільшила кількість лауреатів року з неолімпійських видів спорту

***

2 Comments
  1. beelui says

    Коментувати важко, бо щось нове не скажеш!!! але такого роду постанови абсолютно в усix мiнiстерствах!!! пишу це знаючи це на практицi!!! а щодо добових в 30 грн, хоча i про це нема що казати….

    1. Абсолютно у всіх? Але у кожному зі своєю специфікою, певно. Чекаємо дня, коли для отримання бюджетних коштів спершу треба буде абсолютно точно порахувати кількість зірок на небі:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.