Фото: Сенсації та закономірності у фіналі обласних сільських ігор 2013 р.

0

Уперше переможцями престижних футбольних змагань за програмою обласних сільських спортивних ігор стали представники Кельменецького району.

Фінальна частина обласних сільських спортивних ігор 2013 р., яка гостювала 8.09.13 в історичному Хотині, розпочалася традиційно з параду та офіційної частини.

Фото: Ярослав ГАЛАН
Фото: Ярослав ГАЛАН

До програми фінальної частини увійшли змагання з футболу, волейболу (чоловіки, жінки), армспорту (чоловіки), настільного тенісу (чоловіки, жінки), перетягування канату (линви) та шашок (чоловіки, жінки).

На головній арені змагань – районному стадіоні – стосунки з’ясовували кращі чотири «колосівські» футбольні команди.

У першому півфіналі команда Кельменеччини (основу якої склали гравці ФК «Металіст-Ілаш» – одного з лідерів Чемпіонату області) дещо неочікувано «розібралась» з кіцманчанами, серед яких були футболісти з досвідом виступів у командах майстрів (Василь Палагнюк, Сергій Ільїн…). Уже в дебюті зустрічі неузгоджені дії воротаря та оборонця кіцманчан дозволив Максиму Федоровичу ударом головою відкрити рахунок. Після перерви Дмитро Давидний матч чудову нагоду подвоїти рахунок, але не реалізував пенальті (воротар вгадав кут і відбив м’яча). Але незабаром кіпер кіцманчан, за «допомогою» кочки, промахнувся по м’ячу, внаслідок чого суперник вразив порожні ворота.

В іншому півфіналі хотинчани здолали вижничан.

Фінальний поєдинок виявився доволі напруженим і завершився мінімальною перемогою кельменчан (1:0). Бронзовими призерами стали кіцманчани.

Надзвичайно інтригуючим був волейбольний турнір серед чоловіків. У першому півфіналі хотинчани, вигравши першу партію, поступилися вижни чанам 1:2 (після першої партії дехто жартував, що це «рокова помилка» господарів – мовляв, не можна вигравати першу партію у вижничан, які у Буковинській волейбольній лізі майже у всіх ключових поєдинках одержували вольові перемоги, а у півфіналі, навпаки, виграли першу партію, але програли матч ЧНУ).

Центральним, безперечно, був другий півфінал між кіцманчанами та новосельчанами. Останні на іграх-2012 у драматичній кінцівці несподівано програли хотинчанам. Щоправда, тоді за команду Хотинщини грали і двоє уродженців Кіцманського району – Олександр Дребіт та екс-гравець «Будівельника» Олександр Скорейко, який тепер виступає в Італії. Цього року вони удвох вирішили виступити вже за рідний Кіцманський район (за регламентом мають право виступати і за територію, де зареєстровані, і за район, де народилися). Щоправда, Дребіт стикнувся з несподіваними проблемами – як вчителю фізкультури Хотинщини, йому «пригрозили», що звільнять з роботи і його, і дружину-вчительку, якщо він таки гратиме за Кіцманщину. Під впливом слізних прохань дружини Сашко таки не вийшов на майданчик у першій партії півфінального матчу. Але потім його переконали долучитися до команди – мовляв, не можуть бути в Хотинському районі керівники такими недалекими, щоби вдаватися до репресій за абсолютно законний виступ в обласних змаганнях у складі команди іншого району. А в першій партії кіцманчани дали справжній бій фаворитам і, втративши декілька сет-болів (як і суперники), зрештою, таки програли кінцівку «на більше-менше» (28:30). Здавалося, з виходом Дребота команда Кіцманщини додасть у грі і створить ще більші проблеми новосельчанам. Але чи то, певною мірою, деморалізований Дребіт не зміг показати «свою гру», чи то новосельчани зіграли ще потужніше після «холодного душу» в першій партії, але очікуваної боротьби вже не вийшло.

У матчі за 3 місце Кіцманський район переграв хотинчан – 2:0. А у фіналі Новоселицький район прогнозовано переграв вижничан.

Не менш цікавим видався і жіночий турнір. У першому півфіналі новосельчанки не без складнощів обіграли представниць Путильського району. А в другому півфіналі хотинські волейболістки сенсаційно програли першу партію кіцманчанкам і вирвали перемогу лише на тай-брейку і «на більше-менше» – 22:20.

У «бронзовому» двобої путильчанки взяли гору над суперницями з Кіцманщини. А у фіналі хотинська команда, зазнавши кадрових втрат (не у всіх гравців виявились з собою документи, які мають право перевірити на цих змаганнях), поступилась гостям з Новоселицького району (і це стало однією з найбільш сюрпризних «розв’язок» обласних сільських ігор 2013 р.).

Традиційно чи не «найгучнішими» були змагання з перетягування канату. Деякі минулорічні призери цього разу виступали вже у зовсім інших складах, що, як кажуть, «переплутало всі карти» любителям прогнозів. У підсумку перемогу святкували богатирі з Вижниччини.

Одним з переможців змагань з армспорту (боротьба на руках) став Олександр Незвещук, який є лідером на Буковині у своїй ваговій категорії, а з недавніх пір готує і резерви у рідному селі на Новоселиччині. Попри те, що мало хто сумнівався в його перемозі, Сашко зазначив, що напруга боротьби була доволі високою, і чимало учасників можуть гідно виступати і на змаганнях вищого рангу.

Технічні дані будуть додані.

Відео ТРК «Чернівці»

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО (плюс прес-конференція Богдана Вітовського)

***

Інформаційна підтримка змагань – облцентр «Спорт для всіх» (SportBuk.com)

Фото: Ярослав ГАЛАН, Георгій МАЗУРАШУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

8.09.13. Фінал обласних сільських ігор у Хотині (SportBuk.com)

***

Фото: Обласні сільські ігри 2012 (почесний гість – Наталія Лупу)

Leave A Reply

Your email address will not be published.