Музичний соратник Софії Ротару став 12-разовим чемпіоном світу

0

Дванадцяту золоту нагороду чемпіона світу зі складання шахових композицій Михайло Марандюк з Новоселиці здобув у розділі «Багатоходівки».

 

В оприлюднених Міжнародною федерацією шахових композицій підсумках Чемпіонату світу 2010-13, як 110120-Zirky-estrady-zirkam-sportu-Kyjashko-sportbuk.com (134)-Marandukповідомив головний «колосовець» Новоселиччини Георгій КІРІЛ,  буковинець Михайло Марандюк двічі «засвітився» на п’єдесталі пошани: у розділі «Багатоходівки» капітан і тренер збірної України став чемпіоном, а в розділі «Триходівки» – срібним призером.

Таким чином, в активі Михайла Назаровича вже 12 золотих нагород Чемпіонату світу зі складання шахових композицій.

Цікаво, що Михайло Марандюк одночасно і судить ці змагання. На відміну від командної боротьби, в особистих номінаціях арбітри знають, чиї саме вони композиції оцінюють. Суддя-учасник не має право оцінювати свої композиції. Але в цих номінаціях «зайву» оцінку утворюють шляхом додавання кращої і гіршої оцінок, суму яких ділять на два. А взагалі при підбитті підсумків краща і гірша оцінка відкидається. Зауважимо, що у «срібному» для Марандюка розділі усі судді давали йому 1-2 місця, а росіянин розташував його композицію аж на 9 місце. Це, зрештою, і відкинуло буковинця на друге місце, адже переможцю в розділі «Триходівки» він програв лише 1,5 бали.

Призові трійки у Чемпіонаті світу 2010-13

Секція А (двоходівки). 1. Мар’ян Ковачевіч (Сербія). 2. Василь Дячук (Україна, Мукачеве Закарпатської області). 3. Валерій Шашін (Росія).

Триходівки (секція В). 1. Александр Феоктісов (Росія). 2. Михайло Марандюк (Україна, Новоселиця Чернівецької області). 3. Александр Кузовков (Росія).

Секція С (багатоходівки). 1. Михайло Марандюк (Україна, Новоселиця). 2. Алесандр Кузовков (Росія). 3. Александр Феоктісов (Росія).

Найближчим часом мають оприлюднити і підсумки командної боротьби, де Україна теж входить до числа претендентів на найвищі нагороди. Тож, сподіваємось, скарбничка світових нагород Михайла Марандюка ще раз поповниться. Хоча вона й так є більш, ніж солідною.

Цікаво, що в юності Михайло Назарович співав у Маршинцях у шкільному хорі, в якому солісткою була майбутня зірка естради Софія Ротару.

До слова, Новоселиччина взагалі є «кузнею» творчих і спортивних талантів. Серед останніх можна виділити сусідку Софії Михайлівни у с. Маршинці (їхні хати розділяє город) Наталку Лупу, яка цього року стала чемпіонкою Європи з бігу на 800 м, а торік на цій же дистанції здобула «срібло» Чемпіонату світу в приміщенні, а також Романа Паскаря, який у 2007 р. виборов для України єдину золоту медаль на юнацькому Чемпіонаті Європи з боротьби дзюдо (його батько і тренер Михайло був свого часу в дзюдо срібним призером Спартакіади народів СРСР).

Leave A Reply

Your email address will not be published.