Фото: Футболісти «Буковини» відвідали літературне кафе

0

Не футболом єдиним живуть буковинські футболісти, які «засвітилися» на мистецькому вечорі у чернівецькому літературному кафе.

У вівторок, 23 липня 2013 р., в «Literatur Cafе́» відбувся мистецький вечір «VIRSTA» (українські художники в еміграції у Франції).
Учасниками  вечора були: Валентина Діаковська – голова Чернівецького обласного відділення Українського Фонду культури, відомі художники – Лариса Куваєва, Олександр Літвінов, Марина Рибачук. І, що саме цікаве із спортивного життя краю, на мистецькому вечорі були помічені серед культурно мистецького бомонду  і екс-гравці професійної футбольної команди «Буковина» (Чернівці) – Володимир Кіфяк та Олег Чорний, який наразі обіймає посаду завуча і тренера СДЮСШ «Буковина». Також засвітився у незвичній атмосфері культурно-пізнавального вечора і екс-гравець  команди МФК «Гірник-спорт» (Комсомольськ) – Євген Коломієць. SportBuk.com, як спортивний портал, не міг не поцікавитись у представників спортивної спільноти, що ж вони «забули» тут  у Літературному кафе, бо все ж у людській свідомості закладений стереотип про «недалекість» футболістів і однобічному їх розвитку. Як спростування цих думок наводимо слова спортсменів, бо і Володимир і Євген досі активно грають у футбол, хоча і на аматорському рівні.

Володимир Кифяк.: Я дізнався від своєї дружини, яка сьогодні поруч зі мною, про цей захід і з радістю погодився його відвідати. Завжди цікаво дізнаватись про видатні постаті, які народились і прославляють наш край.

Євген Коломієць: Мені ще минулого року один із товаришів розповідав про Темістокля Вірсту як художника з буковини, який дуже відомий за кордоном і проживає у франції, але мало відомий на Буковині, хоча є лауреатом премії Людина року в Україні.

Олег Чорний: А чому вас дивує присутність футболістів сьогодні тут. Аматорська першість області в даний момент «на канікулах», чого б не дізнатись у свій вільний час разом з друзями щось цікаве, а не грати в карти в барі з бокалом пива. Ми ж маємо подавати приклад юним місцевим спортсменам.

 

Довідка

ТЕМІСТОКЛЬ ВІРСТА — художник, архітектор, громадський діяч, який доклав чимало зусиль для зміцнення українсько-французьких мистецьких взаємин.

Темістокль Вірста знаний у світі художник. З 1950 року мешкає і творить у Парижі. Працював з такими класиками, як Бранкузі, Матьйо, членами знаменитої групи «Кобра». Т.

Вірста заснував у Парижі міжнародну асоціацію «Фенікс», яка організовує українсько-французькі виставки в паризькому Монсурі, що на вулиці Од.

Упродовж 1997—1998 років репрезентував у ряді міст України, у тому числі і в Києві, виставки своїх робіт, які одержали високі оцінки критики.

Багато своїх творів Т.Вірста подарував музеям України, підтримує матеріально Вижницьку мистецьку школу.

Починаючи з 1950-х років, Т. Вірста створює пластичну культуру нефігуративізму. Малярство Вірсти демонструє високі технічні можливості, багату мистецьку палітру, метафоризм мислення і постійні пошуки в галузі форми.

Навчався в академіях мистецтв Бухареста і Відня.

Один із зачинателів нового напрямку в історії модернізму другої половини ХХ століття в мистецтві.

Систематично виставляється у Парижі (в галереї Арлет Шабо), а також у Швейцарії, Бельгії, Данії, Італії, Канаді, США, Японії.

Почесний академік Національної академії мистецтв України (2004)

1923 —  народився 15 жовтня у с. Іспас, тепер Чернівецької обл. .

Після закінчення гімназії тікає від сталінського терору й опиняється в Румунії, потім у Югославії, Італії, звідки потрапляє до Парижа.

З 1951 —  живе в Парижі. Вивчає мистецтво скульптури у К. де Ляпер’єр (в Академії Левів). Підтримує постійні зв’язки з Україною.

1997—1998 організував і показав в Україні виставки своїх творів.

2000  — організував у штаб-квартирі ЮНЕСКО виставку «Українські художники у Франції. 1908—1960».

2013  — відсвяткував 90-річний ювілей, що широко відзначався громадськістю України і Франції.

2004 —  володар премії «Прометей-Престиж» (у номінації «Митець року», Київ, 2004).

Нагороджений: орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2003).

Олександр БІЛОУС,

екс-гравець «Буковини»

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

23.07.13. Футболісти у літературному кафе (SportBuk.com)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.