Чернівецький рукопашник здобув дві медалі на Євро-2013 з унібою

1

Перший серед буковинців учасник Чемпіонату Європи з універсального бою Ігор Лучак став призером в обох номінаціях, в яких виступав.

 

Євро-2013 з універсального бою серед юнаків та дівчат середнього (14-15 років) та старшого віку (16-17 років),

Ігор Лучак
Ігор Лучак

в якому взяли участь 156 спортсменів з 20-ти країн, гостювало у м. Гусар (Азербайджан) 15-18.07.13.

Представники України у двох вікових номінаціях здобули 10 нагород (5 золотих, 2 срібні та 3 бронзові).

Чернівчанин Ігор Лучак (7.08.95) виступав у старшій віковій групі у ваговій категорії до 60 кг (розділи класичний та легкий універсальний бій). Вихованець Руслана Адамовича та Івана Штефюка у класичному унібою виборов «срібло», а у лайт-контакті – «бронзу». У «класиці» суперником буковинця у фіналі був місцевий спортсмен, на чиєму боці були і вболівальники, і суддівські симпатії (кажуть, він – син одного із головних спонсорів змагань). Лучак двічі відправив азербайджанця у нокдаун, але перше місце все-таки віддали не українцю…

Універсальний бій, як зазначає президент Чернівецької міської федерації рукопашного бою Руслан Адамович, поєднує долання смуги перешкод, метання ножа, стрільбу з гвинтівки, а вже потім – сам бій. На попередніх етапах після смуги перешкод бійці проводять ще два раунди (перший вважається переможним для того, хто виграє смугу перешкод), а у вирішальній стадії – ще чотири раунди.

У ваговій категорії Ігоря Лучака змагались 11 спортсменів. Чернівчанин провів за 4 дні 6 боїв (і, відповідно, 6 разів долав смугу перешкод).

У загальнокомандному заліку Україна посіла 3 місце після Азербайджану та Росії.

Нагадаємо, що цього року Ігор Лучак став чемпіоном України серед юнаків до 17-ти років і в унібою, і в рукопашному бою.

За словами Руслана Адамовича, Лучак, найімовірніше, візьме участь і в молодіжному Чемпіонаті Європи (18-20 років), який розпочнеться 18.08.13 в Іллічівську.

Ігор Лучак цього року закінчив чернівецьку ЗОШ №12 і має намір вступити на факультет фізичної культури і здоров’я людини Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Фото: Георгій МАЗУРАШУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

22.07.13. Призер Євро-2013 з унібою Ігор Лучак (SportBuk.com)

***

ДОВІДКОВО

Універсальний бій, або, як його ще називають, Уніфайт (Unifight), з’явився у середині 90-х років ХХ століття у Росії. Він, як повідомляє uniboy.com.ua, поєднує в собі на перший погляд непоєднуване: бій на рингу, проходження смуги перешкод і метання холодної зброї. На сьогодні універсальний бій у світі не має альтернативи. Як самостійний вид спорту він тісно пов’язаний з розвитком різних видів бойових єдиноборств: кікбоксингу, боксу, рукопашного бою, самбо, дзюдо, джиу-джитсу і інших, виступаючих у зв’язці з такими прикладними видами, як стрільба, метання холодної зброї, а також з елементами дій на армійському полігоні.

Спочатку універсальний бій розвивався як бій спецслужб, нині ж з цього виду проводять навіть дитячо-юнацькі чемпіонати. Так, починаючи з 10-річного віку дозволено брати участь в юнацьких чемпіонатах Європи і світу.

На сьогодні універсальний бій є одним з видів єдиноборств, що розвивається доволі динамічно. Зазвичай, програма змагань складається з двох частин. Перша – це подолання смуги перешкод, куди входять метання ножа і стрільба з пневматичної зброї. Друга частина – безпосередньо бій на рингу, де спортсмен повинен провести два раунди (а у фінальних боях – чотири). Під час бою спортсменам дозволяється завдавати ударів ногами і руками, використовувати задушливі і больові прийоми. У рамках універсального бою також відбувається чемпіонат з метання холодної зброї.

У класичному універсальному бою застосовуються ударна техніка і кидки, в легкому – тільки кидкова техніка. Виграш смуги перешкод дає перемогу в першому раунді. У попередніх змаганнях спортсмени проводять по три раунди, в півфіналі і фіналі – по п’ять (разом із смугою перешкод, який є першим раундом).

Родоначальником цього виду спорту є олімпійський чемпіон з боротьби дзюдо у важкій вазі (Монреаль, 1976), чотирнадцятиразовий чемпіон СРСР з боротьби самбо і дзюдо, шестиразовий чемпіон Європи з боротьби самбо і дзюдо, кандидат педагогічних наук Новіков Сергій Петрович.

У зв’язку з тим, що у даному виді спорту основний акцент йде на динаміку (постійні активні рухи, як під час подолання смуги перешкод, так і під час бою у ринзі), завдання універсального бою полягає у розвитку та вдосконаленню у спортсменів, звичайно ж, фізичної підготовки, тактики та стратегії ведення бою у ринзі та в деякій мірі подолання смуги перешкод, розвитку активного та швидкого мислення, реакції, а також удосконалення навичок бойових єдиноборств.  

Затребуваність універсального бою пояснюється тим, що єдиноборства, будучи основою спецпідготовки правоохоронних органів і силових структур, у своєму розвитку переросли рамки службово-прикладної дисципліни і стали цікаві суспільству як види спорту.
“Універсальний бій” стає популярним, їм займається все більша кількість спортсменів. Так, якщо на чемпіонаті світу з “Універсального бою” у грудні 2000 р. взяли участь спортсмени з 11 країн світу, то тепер кількість країн-учасниць суттєво зросла. На міжнародній арені в унібою виступають Франція, Югославія, Литва, Латвія, Естонія, Азербайджан, Україна, Фінляндія та ін.

***

Унібій, унібій Чернівці, унібій Буковина, унібій Чернівецька область, Чернівці федерація унібою, федерація унібою Буковина, Чернівецька федерація унібою, Чернівецька обласна федерація унібою, Руслан Адамович, рукопашний бій, рукопашний бій Чернівці, рукопашний бій Буковина, рукопашний бій Сайгон, рукопашка, Іван Штефюк, Буковинський спортивний портал sportbuk.com, буковинський спорт Мазурашу, спорт Чернівці Мазурашу, буковинський спорт sportbuk.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.