Фото: «Гарячі розборки» лідерів Чемпіонату області з футболу в Новоселиці

3

Центральним у 4 турі Чемпіонату області з футболу став поєдинок у Новоселиці, де місцевий «Колос-Майя», який розділяв у турнірній таблиці 2-3 місця, приймав одноосібного лідера «Металіст-Ілаш» (Кельменці).

Змінений календар І ліги та результати можна подивитися тут:

Арбітр зустрічі Валерій Шпирко вислуховує претензії з боку господарів поля
Арбітр зустрічі Валерій Шпирко після фінального свистка вислуховує претензії з боку господарів поля

 

Змінений календар ІІ ліги та результати можна подивитися тут:

«Колос-Майя» – ФК «Металіст-Ілаш» – 1:2

Голи: Андрій Буженіца, 25 – Максим Федорович, 29 п., 70.

Судді: Валерій Шпирко, Павло Беженар, Олександр Горбатюк. Інспектор: Юрій Скорейко.

Попередження: Олег Стінковий (27, небезпечна атака суперника), Денис Бучинський (28, недисциплінована поведінка), Сергій Збиркот (71, недисциплінована поведінка), Андреас Анісєєв (82, недисциплінована поведінка) – Юрій Наумов (48, недисциплінована поведінка), Анатолій Паламар (64, небезпечна атака суперника).

«Колос-Майя»: 1 Олександр Кіфуляк, 5 Ілля Піцик, 3 Денис Бучинський, 7 Вадим Куті, 14 Олександр Мазур (75, 13 Юрій Жук), 8 Олександр Боднарчук – к/к, 9 Олег Стінковий (46, 4 Володимир Беженар), 17 Сергій Раца, 16 Андреас Анісєєв, 10 Олександр Назарко (51, 11 Сергій Збиркот), 15 Андрій Бужениця (69, 18 Василь Лука). Запасні: 12 Василь Куриш, 6 Раду Галушка. Тренер – Олександр Боднарчук, представник – Троян Гушила, лікар – Андрій Чебану.

«Металіст-Ілаш»: 1 Богдан Рудан – к/к, 2 Костянтин Дерев’янський, 3 Юрій Наумов, 4 Олександр Давидний, 6 Сергій Давидний, 7 Дмитро Давидний, 9 Максим Федорович, 10 Віталій Чебан (46, 5 Олександр Герман), 16 Сергій Вишняк (66, 19 Андрій Бородакій), 17 Сергій Рибак, 18 Анатолій Паламар. Запасні: 21 Олександр Ільніцький, 8 Сергій Беженар, 22 Олександр Іричук. Тренер – Сергій Михайлина, начальник команди – Віктор Ілаш.

Матч розпочався одразу після грози з «крупнокаліберним» градом. Щедрий дощ, на щастя, не дуже негативно позначився на якості газону (за винятком воротарських майданчиків), що свідчить, напевно, про доволі непогану систему відводу води.

Протягом більшої частини ігрового часу ініціативою володали господарі поля. Вони частіше й загрожували чужим воротам. І цілком закономірно першими повели в рахунку – після удару Андрія Буженіци в лівий кут.

Кельменчани теж відповідали гострими контрвипадами. І відігралися дуже оперативно – з доволі курйозного пенальті. Досвідчений кіпер «колосівців» Олександр Кіфуляк вгадав напрям польоту м’яча, який влучив у ліву стійку і… від голови стража воріт залетів у сітку.

Той же Максим Федорович вивів гостей вперед на 70 хв., коли першим встиг на добивання.

Новосельчани мали достатньо нагод для того, щоби відігратися і вийти вперед. Але у завершальній стадії атак їм не дуже щастило. Хоча, до слова, могли відігратися теж з пенальті, але у суперечливому епізоді арбітр Валерій Шпирко вирішив, що Андреас Анісєєв у воротарському майданчику «малював порушення» і покарав його «гірчичником».

Щонайменше один серйозний шанс збільшити рахунок змарнували і «металісти».

Після фінального свистка двоє місцевих вболівальників рвалися на поле на «розбори» з рефері, але інші двоє зупинили своїх більш емоційних земляків. Інші «гарячі» фани на бігових доріжках гучно виголошували своє невдоволення арбітражем, який, на їхню думку, був упередженим. Як кажуть, «від гріха подалі», суддівська бригада затрималася на декілька хвилин у центрі поля. Слід віддати належне граючому тренеру і капітану новосельчан Олександру Боднарчуку, який «для підстраховки» був з арбітрами поруч до останнього і разом з ними пішов у підтрибунні приміщення.

Повертаючись до суперечливих епізодів і суддівських рішень, які викликали негативну реакцію у місцевих гравців та вболівальників, як не згадати неодноразові пропозиції щодо внесення в регламент обов’язкового забезпечення господарями поля повної відеозйомки матчу бодай однією камерою на загальному плані. Звісно, якісь дуже динамічні і тонкі епізоди складно буде розібрати завдяки цим записам, але у більшості спірних моментів, розглянувши відео, певні висновки фахівці можуть зробити. Тепер вже не той час, коли забезпечити зйомку матчу на любительському рівні звичайною камерою – це архіскладне завдання для учасників обласних змагань…

Можливо, частково проблема вирішиться, коли, нарешті, вдасться запустити ініційовані SportBuk.com прямі трансляції матчів Чемпіонату області.

Фото: Георгій МАЗУРАШУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (фото будуть додані)

1.06.13. Футбол (Чемпіонат області). Колос Новоселиця – Металіст Кельменці (SportBuk.com)

***

Буковинський футбол на порозі системних змін

3 Comments
  1. Bukovynets says

    Це пан Мазурашу автор? Він же був на матчі і фотографував прямо за воротами біля яких суддя нагло не дав пенальті у ворота Кельменців. Чому обійшли увагою це? Надто дипломатично якось. Чи Шпирко поділився гонораром від Кельменців?

    1. Шановний земляче! Так, автор я, це відображено, але перепрошую, що не завжди вписую автора (себе) під самою інформацією (роблю це, як правило, коли автор – хтось інший). Так, я був на матчі. І справді фотографував за тими воротами. Взагалі гра сподобалась. А щодо суддівства – я не можу оцінювати його як “істина в останній інстанції”. На мій погляд пенальті у ворота Новоселиці Валерій Шпирко призначив справедливо. І, також на мою ОСОБИСТУ думку, у суперечливому епізоді під кінець зустрічі були всі підстави призначати і пенальті у ворота Кельменців. Але це з моєї суб’ктивної точки зору. Я справді, так сталось, був дуже близько до епізоду. Проте офіційно рішення приймає арбітр. А його дії упоноважений оцінювати інспектор (у даному разі Юрій Скорейко, який багато років сам відсудив на високому рівні і, думаю, оцінив ситуацію неупереджено, наскільки йому було видно з верхніх рядів середини протилежної трибуни від центральної, де я його бачив). Ці всі спірні моменти – вже історія. Сподіваюсь, кожне непорозуміння (добре було б, щоби їх не було взагалі) наближатиме нас до того моменту, коли команди таки зобов’яжуть знімати домашні матчі. В нашій області про це давно говоримо, але ніяк не вийдемо на фінішну пряму:) Хоча деякі наші сусіди вже запровадили цю практику. У більшості суперерчливих епізодів відео все-таки може допомогти розібратися і зробити вірні висновки. Найголовніше – щоби суддівські помилки (без яких неможливий футбол поки що) не були упередженими!;) А щодо гонорару:) – а Ви впевнені, що кельменчани давали гонорар арбітру?:) Або, як кажуть: “Ви тримали свічку”?:) Давайте не кидати тінь на арбітра лише на базі своїх припущень…

Leave A Reply

Your email address will not be published.