Мотокрос: Сюрпризи чернівецького етапу Чемпіонату світу, «міграція» і нові кумири

0

Традиційно завершуємо огляд чернівецьких етапів світових та європейських чемпіонатів з мотокросу підсумками та відносним прогнозуванням щодо подальшого розвитку подій на етапах наступних.

Цьогорічний етап SIDECARCROSSу був, як і завжди, багатим на події та певні сюрпризи. Щоправда, сюрпризи

Фото: Віталія КОЗМЕНКО
Фото: Віталія КОЗМЕНКО

були здебільшого очікуваними й тому справжніми сюрпризами їх вважати не слід.

Перше, що хотілося б відмітити, це масова міграція пасажирів між екіпажами. Порівняно із минулим роком екіпажі суттєво змінилися. Наприклад, розпався багаторічний бельгійський тандем Хендрікс/Смюнінкс, який завжди відносився до еліти цього виду спорту: до першого приєднався латвієць Муценієкс, що минулого року виступав із своїм співвітчизником Рупейксом, а Смюнінкс зараз виступає з іншим бельгійцем – ван Дале. Новий passenger і в беззмінного чемпіона останніх років голандця Віллємсена: цього року він виступає з іншим голандцем – Роббі Баксом (до цього виступав з Дерксом, також із Нідерландів). В бельгійця Адріансена зараз напарник ван ден Богаарт, який минулого сезону був пасажиром Віллємсена, а до Рупейкса (Латвія) перейшов екс-пасажир росіянина Щербініна латвієць Курпнієкс. Це так, серед тих, хто приїжджав до Чернівців, а якщо враховувати всі міграції, то про це можна писати дуже довго.

По-друге, в цьому сезоні поки що непомітно виступів відомих екіпажів останніх років: це – брати Чермаки (Чехія), Йоріс Хендрікс із Бельгії (взяв річну перерву), Марсел Віллемсен та Тійс Деркс (Нідерланди), росіяни Щербінін та брати Родіонови, брати Міллард з Англії. З різних причин вони не проїхали в цьогорічному чемпіонаті жодного заїзду.

По-третє, і це, напевно, найголовніше, в повній мірі відчувається зміна поколінь. Зірки минулих років – Ян Хендрікс (Бельгія), Рупейкс (Латвія), брати Розехнали (Чехія) і найколоритніший, найуспішніший Віллемсен – вже не можуть безроздільно володарювати на подіумах. Молоді, агресивні, енергійні та успішні Етьєн Бакс (Нідерланди), Адріансен (Бельгія), брати Дайдерси (Латвія), Валентен Жіро (Франція) – ось хто зараз керує парадом! За умови фінансової забазпеченості та спонсорської підтримки саме їм змагатися найближчими роками за світову корону в SIDECARCROSSі!

І ще раз хочеться відзначити високий рівень організації змагань. У 2013 році він помітно піднявся і хочеться побажати організаторам і надалі забезпечувати для спортсменів і відвідувачів саме такий рівень, хоча, звичайно, ще є і є над чим працювати.

І наостанок спробуємо спрогнозувати подальші події у чемпіонаті SIDECARCROSS-2013. Коло претендентів на першу трійку, можна сказати, вже сформувалося. Це – Бакс/Ступеліс (№2), Адріансен/ван ден Богаарт (№3), Жіро/Мюссе (№6), брати Дайдерси (№11). Ну й куди ж без Віллемсена/Бакса (№1)! Так, на мою особисту думку, він навряд чи зможе в цьому сезоні претендувати на своє 11-те чемпіонство, хоча у спорті немає нічого неможливого, та на місце в трійці кращих поборотися в його силах. Щоправда, про це можна буде казати лише після того, як він остаточно оговтається від важкої травми. А наразі… Цього уїк-енду наступний етап чемпіонату світу в німецькому місті Шведт і мені здається, що Віллемсен і там поки що не зможе на рівних конкурувати з раніше переліченими мною екіпажами. Потрібен час, а це неминуча втрата важливих очок в умовах нинішньої високої конкуренції в SIDECARCROSSі. Щодо інших зірок в мотокросі з колясками, то вони, радше за все, обмежаться боротьбою за місце в десятці світового рейтингу. Я маю на увазі Яна Хендрікса/Муценієкса (№5), братів Розехналів (№7), Рупейкса/Курпнієкса (№9), ван Дале/Смюнінкса (№12) і, можливо, декількох інших…

А чернівчан і гостей міста, які вперто «боготворять» і визнають одного-єдиного Віллемсена, закликаю до того, щоби вони наступного разу (якщо це, звичайно, відбудеться в Чернівцях…) як слід придивилися і до інших екіпажів, які не менш від «летючого голандця» заслуговують на повагу та визнання. Можливо, саме зараз час шукати нових кумирів…

 

З великою любов’ю до SIDECARCROSSу,

Альберт КОМАРІ

Leave A Reply

Your email address will not be published.