Фрі-файт (Free-fight, вільний бій)

1

Змішане бойове мистецтво, український варіант змішаних контактних єдиноборств.

 

Фрі-файт – змішане бойове мистецтво, український варіант змішаних контактних єдиноборств, який поєднує досвід багатьох бойових традицій світу в єдину систему, використовуючи найефективніші прийоми ведення поєдинку.

19 листопада 2004 р. Міністерство України у справах сім`ї, молоді та спорту
офіційно зареєструвало фрі-файт як вид спорту, а також визнало його першим,
створеним в Україні, видом спорту.

Фрі-файт поєднує досвід багатьох бойових традицій світу в єдину систему, використовуючи найефективніші прийоми ведення поєдинку.

За рахунок широкого діапазону дозволених технічних прийомів, фрі-файт дає можливість розвивати високу динаміку поєдинків.

Підготовка спортсменів до змагань за системою фрі-файту – комплексна і включає в себе різноманітні техніки для відновлення та забезпечення нормальної діяльності всіх процесів в організмі.

Часом зародження фрі-файту прийнято вважати 1995 рік, коли було закладено основу Школи „Пересвіт”. Основоположником Школи „Пересвіт” і стилю фрі-файт є Старовойт Андрій Петрович.

Матеріалом для створення системи „Фрі-файт”, з одного боку, стали знання, що збирались Андрієм Старовойтом по всьому світу в центрах розвитку бойових мистецтв. З іншого боку, фрі-файт увібрав дієві сучасні прийоми ведення бою, необхідні в різних ситуаціях.

1998 р. – у смт Коцюбинське (Київська область) офіційно зареєстровано спортивний клуб „Пересвіт”, у якому фрі-файт пройшов шлях становлення від любительського до професійного.

2001 р. – реєстрація «Міжнародної Федерації бойових мистецтв „Фрі-файт”.

2001 р. – початок систематичного проведення Міжнародних Турнірів честі з фрі-файту в Київському Палаці спорту.

2004 р. – реєстрація „Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств”.

19 листопада 2004 р. – Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту офіційно зареєструвало фрі-файт як вид спорту, а також визнало його першим, створеним в Україні, видом спорту.

З 2002 р. проводяться офіційні систематичні чемпіонати з фрі-файту різних рангів.

З 2002 р. щорічно проводиться Чемпіонат України з фрі-файту серед дорослих, юнаків та юніорів.

З 2003 р. щорічно проводиться Кубок України з фрі-файту.

2006 р. – Перший Чемпіонат світу з фрі-файту серед дорослих (Португалія, м. Візеу).

2008 р. – Другий Чемпіонат світу з фрі-файту серед дорослих (Португалія, м. Візеу).

З 2008 р. щорічно проводиться Чемпіонат України дивізіону „Еліта”.

2009 р. – Перший Чемпіонат світу з фрі-файту серед юніорів (Португалія, м. Візеу).

Фрі-файт – система ведення поєдинку, що дозволяє спортсмену використовувати зручну для нього тактику ведення бою. На сьогоднішній день фрі-файт продовжує розвиватись і розширюється за рахунок нових прийомів, що допомагають досягнути перемоги, не порушуючи офіційно затверджених правил.

2004 р. – Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту затвердило правила проведення та суддівства змагань з фрі-файту.

У змаганнях можуть брати участь тільки спортсмени чоловічої статі, які досягли 10-річного віку і старші.

У фрі-файті дозволено вести роботу як в стійці, так і в партері. Удари наносяться руками, ногами, коліньми в корпус і голову суперника, а також у стрибку чи з розворотом. Дозволяється застосовувати кидки та задушливі прийоми.

Правилами фрі-файту заборонені дії, які несуть небезпеку для здоров’я спортсменів. Ось деякі з заборонених технічних дій: у стійці та партері заборонено наносити удари в пах, хребет, задню та верхню частини голови, удари п’ятою в голову і по ключиці, удари по суглобах, по передній і задній частинам ніг, удари головою, вершиною ліктя, відкритою рукавичкою та незахищеними частинами кулака; також заборонено будь-які дії на кадик, очі та геніталії суперника.

Турнір Честі „Зірка Пересвіту”

Цикл Турнірів Честі з фрі-файту „Зірка Пересвіту” було започатковано у 2001 році, і щорічно він проводиться у Київському Палаці спорту. „Зірка Пересвіту” складається з п’яти турнірів, назви яких співвідносні з китайською системою першоелементів світу – Земля, Метал, Вода, Вітер, Вогонь.

Шостий заключний турнір об’єднує всі стихії і народжує „Зірку”. Вона збирає найсильніших – переможців попередніх Турнірів Честі з фрі-файту, а також багаторазових переможців європейських турнірів.

Історія турніру

У 2001 році пройшов перший турнір циклу „Земля Пересвіту”. Широкому колу глядачів було продемонстровано новий видовищний вид єдиноборств – фрі-файт, у якому спортсмени отримали більшу свободу у використанні можливих технічних прийомів ведення бою, ніж у будь-якому іншому виді єдиноборств.

У 2003 році під час „Металу Пересвіту” відбулась перша зустріч української збірної із спортсменами Японії, США, Великобританії, Італії та Іспанії.

У 2004 році до країн-учасниць приєдналась Португалія. Кульмінацією «Води Пересвіту» став яскравий виступ на турнірі всесвітньо відомого бійця – на татамі вийшов Ігор Вовчанчин.

У 2005 році на турнірі з фрі-файту „Вітер Пересвіту” зустрілися бійці з України, Японії, Іспанії, Чехії, Великобританії, Латвії. Однак, спортсменам, які представляли інші бойові традиції, стало набагато важче змагатись з тими, хто протягом декількох років сумлінно оволодівав класикою фрі-файту.

У 2006 році відбулась яскрава зустріч України, Китаю, Франції, Росії, Латвії, Білорусі, Португалії, Польщі, Голландії на турнірі з фрі-файту „Вогонь Пересвіту”.

2007 рік – „Зірка Пересвіту” – перше підведення підсумків та одночасно перехід на наступний рівень. Чемпіони і багаторазові переможці престижних турнірів Європи і попередніх Турнірів Честі з фрі-файту з України, Франції, Росії, Латвії, Білорусі, Португалії, Польщі, Голландії зійшлись у Київському Палаці спорту для боротьби за титул „Найсильнішого”.

Прикладний аспект фрі-файту

Прикладний аспект фрі-файту включає в себе техніки захисту і нападу, роботу зі зброєю і без, в умовах „вулиці”. Цей рівень дається тільки тим учням і спортсменам, свідомість яких готова до використання отриманих знань „во благо”.

 

Федерації

„Міжнародна Федерація бойових мистецтв „Фрі-файт” (зареєстрована у 2001 році) та „Всеукраїнська Федерація фрі-файту та контактних єдиноборств” (зареєстрована у 2004 році) складаються з більш ніж п’яти тисяч спортсменів і тренерів, десятків вихованих у федераціях суддів і секретарів.

Філії Федерацій знаходяться практично у всіх областях України та об’єднують всі регіони країни єдиним календарем змагань, а також налагоджують взаємообмін досвідом професіональних спортсменів і молодого покоління.

uk.wikipedia.org

Leave A Reply

Your email address will not be published.