Чернівчанин відмовився від перспектив очолити збірну України

1

Серед кандидатів на посаду головного тренера збірної команди України зі стрільби з лука фігурував і чернівецький фахівець Олег Осипенко, під чиїм керівництвом тепер тренуються обидві буковинські учасниці Олімпійських ігор 2012 року Лідія Січенікова та Тетяна Дорохова (остання – з недавніх пір).

 

Чому «фігурував»? Просто до столиці на презентацію програм кандидатів у наставники збірної України Олег Осипенко не поїхав. За його словами, з обізнаних джерел відомо, що питання щодо головного тренера практично було вирішено наперед – на цій посаді залишатиметься досвідчений і титулований Віктор Сидорук («фаворит» керівника національної федерації Нестора Шуфрича), тож п. Олег вирішив не витрачати «зайві» кошти і час на «порожній вояж» до столиці.

Офіційно на цю посаду претендували також Ярослав Гусак (Львів, тренер у Львівській медакадемії), Сергій Родіонов (Суми), Віктор Сидорук. Гусак свою кандидатуру зняв за тиждень до співбесіди. Осипенко напередодні співбесіди (18.01.13) зателефонував і попередив, що не їде.

Утім, нам все-таки цікаво, з якою програмою молодий заслужений тренер України з Чернівців кандидував на цю високу тренерську посаду. І Олег Геннадійович поділився з читачами SportBuk.com деякими тезами з його програми (можете висловлювати в коментарях і свої міркування на цю тему).

Олег Осипенко

Проект Програми підготовки національної збірної команди України зі стрільби з лука до ХХХІ Олімпійських ігор

Українські спортсмени мають вагомі здобутки на міжнародній арені завдяки  напрацьованим методикам та методам особистих тренерів та тренерів збірної команди на різних етапах підготовки. Українські лучники здобували медалі на Олімпійських іграх вже в перших роках незалежності 1996, 2000 (під керівництвом С.В. Родіонова та О.Н. Ніколаєва) та 2004 і 2008 рр. (під керівництвом В. В. Сидорука). Аналізуючи виступи збірної команди України на попередніх Олімпіадах можна назвати успішним, але змінився вектор – з медалей жіночої команди (1996 та 2000) на медалі чоловічої команди (2004 та 2008). Крім того, готуючи та напрацьовуючи тільки першу четвірку у чоловіків і жінок до змагань високого рівня поступово почала виникати вікова прірва між першими номерами та молодими лучниками. Маючи в арсеналі  велику кількість висококласних спортсменів тренери збірної команди України не напрацювали лавку запасних які поступово повинні були б через низку підготовчих стартів підштовхувати професіоналів ще до більших результатів. Тому невдалий виступ на ХХХ Ол. іграх був прогнозований. Також не достатньо була продумана система відбору до Ол. ігор яка давала в останній момент «застрибнути» «необкатаному» спортсмену на змаганнях високого рівня, що і сталося.

Збірна команда України в основному готувалася ізольовано та в останні 3 роки не приймала участі в Чемпіонатах та Кубках України що призвело  до відсутності мотивації у багатьох сильних спортсменів та підростаючого покоління. Цим нівелювався спортивний принцип, який є основним рушієм росту результатів. Існуюча система відбору на всіх етапах дає можливість просто називати бажаних учасників офіційних  змагань, що теж є важелями ручного управління спортсменами та їх тренерами, що не сприяє здоровій конкуренції. А з практики всім відомо, що тільки в умовах великої конкуренції з’являються висококласні спортсмени.

Основне завдання програми підготовки збірної команди:

1) створення рівних можливостей як для досвідчених спортсменів так і молодих. Сильніші спортсмени України повинні кожен раз доводити свою силу на внутрішніх основних стартах. Збільшити кількість міжнародних змагань та турнірів  для 2-го та 3-го складу спортсменів збірної України, що призведе до більшої кількості спортсменів з досвідом міжнародних змагань різного рангу.

2) Обов’язкова участь всіх спортсменів на всеукраїнських змаганнях (Чемпіонати, Кубки Укр.). Формувати збірну команду України згідно рейтингу ФСЛУ та обов’язково узгоджувати з тренерською радою федерації.

3) Узгодити український та міжнародний календар змагань для можливості відбору на участь в міжнародних змаганнях згідно спортивного принципу та на внутрішніх стартах.

4) Покращити якість підготовки спортсменів збірної України через залучення особистих тренерів, об’єднуючи спільну роботу в одному напрямку. На навчально-тренувальному зборі 2-3 тренери не спроможні охопити увагою та своїм професіоналізмом велику кількість спортсменів. Це дасть можливість повноцінно та якісно працювати спортсменам на НТЗ та дасть необхідний досвід багатьом тренерам.

5) Комплексна наукова група повинна надавати практичну допомогу як тренерам збірної команди так і особистим тренерам. До роботи зі збірною треба залучати досвідчених психологів-практиків спортивної психології. Залучення дієтологів та професійних медиків.

6) Створити атмосферу співпраці з тренерами, та налагодити двосторонній зв’язок між державною службою, федерацією, тренерською радою, суддівською колегією, іноземними та  міжнародною федерацією.

7) Проводити семінари, конференції, тренінги з тренерами, суддями України із залученням провідних фахівців країн-лідерів в стрільбі з лука, залучати спортсменів-призерів Олімпійських ігор для обміну досвіду.

8) Створити умови для популяризації, пропаганди виду спорту та залучення більшої кількості дітей в секції, спортивні школи.

Проект Плану підготовки національної збірної команди України

зі стрільби з лука

Під час планування підготовки спортсменів-лучників у період олімпійського циклу одним із основних завдань є створення оптимальної структури циклу з урахуванням індивідуальних адаптаційних можливостей організму спортсменів до тренувальних і змагальних навантажень.

Підготовка збірної команди України  до Олімпійських ігор 2016 року передбачає поєднання централізованих та децентралізованих цілорічних тренувань з науково-обґрунтованим об’ємом навантажень та відпочинку, широким використанням сучасних методик, раціонального харчування,  медико-біологічного забезпечення, психологічної підготовки, технічних засобів, комп’ютерної техніки, відеоапаратури, приладів та тренажерів.

Чотирирічну підготовку до Олімпійських ігор планую розбити на три етапи підготовки:

На першому етапі підготовки 2013-2014 рік зменшити кількість централізованих навчально-тренувальних зборів  і надати можливість особистим тренерам напрацювати техніку стрільби з лука, яка б дозволила підвищити  результати до рівня світових.

За рахунок зекономлених коштів збільшити кількість міжнародних турнірів та матчевих зустрічей (Росія, Польща, Румунія, Італія, Німеччина та інші) для другого та третього складу збірної національної та молодіжної  команди України для здобуття необхідного досвіду боротьби за медалі різного ґатунку та набуття досвіду впроваджуючи різні тактичні дії та схеми.

Залучати особистих тренерів на міжнародні виїзди для того щоб вони змогли побачити своїх вихованців  безпосередньо в змагальних умовах, бачили недоліки в їхній підготовки та могли допомагати її коригувати на НТЗ та в домашніх  тренуваннях.

Вдосконалювати ЗФП, СФП, технічну, морально-психологічної підготовки кандидатів у збірну команду України з використанням даних наукових досліджень та передовий досвід кращих тренерів.

На другому етапі (2015 рік), маючи вже напрацьований контингент обстріляних потенційних учасників, можна збільшити  кількість централізованих навчально-тренувальних зборів. Проводити в спеціалізованих центрах Олімпійської підготовки (Конча-Заспа; Спала, Польща), а також в вже існуючих розвинутих центрах стрільби з лука України (Львів, Чернівці, Харків, Суми), для того щоб можна було залучити до участі у НТЗ більше тренерів для обміну досвідом та створити для спортсменів більш комфортні психологічні умови. Основним завданням другого етапу – є завоювання ліцензій на участь в Олімпійських іграх, тому потрібно буде визначити коло спортсменів (8+8) спроможних виконувати поставлену високу задачу. Через участь в Кубках світу та Гран-Прі Європи відібрати склад учасників ліцензійного Чемпіонату світу, роблячи акцент на завоювання ліцензій в командному виді програми (3+3 ліцензії).

На третьому етапі (заключному, 2016 рік) за підсумками попередніх етапів назвати перші та другу трійки кандидатів на Олімпійські ігри. Забезпечити цей склад найновішими зразками матеріальної частини.  Підвести склад команди до максимально результативного стану та через узгоджену з тренерською радою ФСЛУ систему відбору та через участь в Кубках світу та Гран-Прі визначитись с кінцевим складом спортсменів, які будуть здатні завойовувати призові місця на Олімпійських іграх 2016 року.


Leave A Reply

Your email address will not be published.