Буковинська вільна боротьба замахнулась на світові п’єдестали

0

«Бронза» кадетського Євро-2010 (Богдана Ящук) та повторення цього успіху на кадетському Євро-2012 (Денис Пенюк) – це лише перші сходинки на шляху до вагоміших міжнародних успіхів, – стверджують нові керівники обласної федерації вільної боротьби.

 

Чернівецьку обласну федерацію вільної боротьби очолив чернівецький бізнесмен і екс-борець Олег

Анатолій Швець і срібний призер Олімпіади-2012 Валерій Андрійцев. Фото: oblosvita.com

Миколайович Попов, який тепер веде бізнес у Житомирі і є депутатом тамтешньої обласної ради. Справами буковинської федерації вільної боротьби, за відсутності голови, переважно займається заступник Валентин Вишняк. Півтори роки тому він заснував борцівський клуб «Воля», який базується в обласній ДЮСШ і з яким співпрацюють 5 тренерів – Сергій Одинак, Андрій Мороз, Михайло Бушуляк, Дан Статник і заступник голови федерації Павло Безбородов, який певний час жив у США.

За словами Валентина Вишняка, новий керівний склад федерації націлений на серйозні успіхи на європейській та світовій аренах: «У нас підростає чудове покоління борців-вільників. Декілька наших хлопців впевнено перемагають всіх в західному регіоні, причому в т.ч. на 2-3 роки старших, здобувають перші та інші призові місця на представницьких міжнародних змаганнях. Ось нещодавно у Німеччині, де виступали, зокрема, представники США, наші борці здобули 2 перших, друге та третє місця. Зараз обласна федерація робить все можливе, аби створити належні умови для професійного росту здібних буковинських борців. За нашими прогнозами, через два роки у нас має бути «золото» кадетського Чемпіонату Європи. А далі будемо підкорювати і світові вершини. Ми маємо великі амбіції і знаємо, як їх перетворити на реальність».

Серед згаданих перспективних борців, зокрема, фігурують Олександр Вишняк, Максим Овдін та інші.

Наразі нові керівники обласної федерації вклали близька 100 тис. грн. в борцівську інфраструктуру обласної ДЮСШ. Зокрема, придбали новий килим, нові штори, інший інвентар, зробили ремонт, банерів виготовили на 12 тис. грн.

Голова федерації Олег Попов зазначив, що основні на даний час фінансові вливання вже зроблені, тепер треба зайнятися вирішенням кадрових проблем: «Тренерський склад потребує оновлення. Ми відчуваємо певну нестачу висококласних фахівців. Можливо, привеземо когось з Києва або інших регіонів».

Велику роль нові керівники федерації відводять інформаційно-пропагандистській та вихованій роботі. У цьому контексті показовим можна вважати юнацький Чемпіонат області з вільної боротьби (1997-99 рр.н.), який відбувся днями в обласній ДЮСШ і на якому почесними гостями були єдиний серед українських «вільників» призер Олімпіади-2012 Валерій Андрійцев («срібло»), бронзовий призер Олімпіади-2008 Тарас Данько, а також заслужений тренер України Дмитро Лук’янченко.

Враховуючи присутність зіркових гостей, змагання розпочалися з автограф- та фото-сесії за участю призерів Олімпіади.

В урочистій частині взяли участь також начальник управління фізичної культури і спорту, заступник директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Анатолій Швець, директор обласної ДЮСШ Віталій Литвинчук та голова обласної федерації вільної боротьби Олег Попов.

У змаганнях взяли участь 96 спортсменів. Кращі незабаром вирушать на відповідну національну першість, яка стартуватиме 23.10.12 у Хмельницькому.

Нові очільники обласної федерації з гордістю констатують серйозно підвищену мотивацію для головних героїв звітних обласних змагань. Зокрема, крім гарних медалей, розігрувалися кубки, борцівські майки, спортивні костюми вартістю приблизно 400 грн., плюс по 150 грн.

Валентин Вишняк підкреслює, що федерація робитиме все можливе, аби діти повірили у перспективність занять вільною боротьбою і більш масово пішли до відповідних секцій.

 

Фото: oblosvita.com

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

09.10.12. Кадетський Чемпіонат області з вільної боротьби (oblosvita.com)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.