Анатолій Пацатий: Буковина повноцінно приєдналась до розвитку українського боксу

0

Після завершення Чемпіонату України з боксу серед юніорів 2012 року, який гостював у Чернівцях, ми поспілкувалися з людиною, яка з першої до останньої хвилини змагань опікується всіма організаційними питаннями й забезпечує неупереджене чесне суддівство, запобігаючи найменшим проявам порушення дисципліни як серед суддівського корпусу, так і серед тренерів та самих спортсменів. Це – Голова суддівської колегії ФБУ, суддя міжнародної категорії АІБА, член Європейської конфедерації боксу Анатолій Пацатий з м. Тернопіль.

Ви, як і завжди, керували суддівською колегією на Чемпіонаті України з боксу серед юніорів у Чернівцях. Як ви оцінюєте роботу суддів на цих змаганнях?

Я вважаю, що протягом цього тижня в цілому всі судді досить успішно справилися зі своєю роботою. Звичайно, деякі питання кілька разів виникали, в такій роботі без цього просто не буває, проте переможці боїв на 99% були визначені правильно.

В деяких тренерів в останній день чемпіонату виникали запитання щодо незвичних для них рахунків: замість найбільш розповсюджених п’яти балів фігурували сім…

Справа у тому, що фінали ми проводили відразу сімома суддями – п’ятеро бокових і двоє – з журі. Це для того, щоби потім не виникало питань про упередженість прийнятих суддівською бригадою рішень. І головне, що розбіжності в суддівських записках під час фіналів були одиничними випадками. Більшою ж частиною результатів було одноголосне рішення суддів.

Цікава ваша думка щодо рівня проведених змагань та рівня їх учасників…

Дуже сильно піднявся рівень боксу серед юніорів України. Деякі хлопчики, а це вік 14-15 років, демонстрували досить зрілий, добротний бокс, і впевнений, що в цих спортсменів є непогані перспективи на майбутнє. Зараз кращі з них під опікою Валерія Хлистова проходитимуть збори, а потім – дорога на Чемпіонат Європи до Болгарії!

А щодо організації змагань є якісь додаткові побажання чи все було на вищому рівні?

Організація чемпіонату, як і завжди у Чернівцях, дуже гарна, все проходило чітко по плану й без затримок. Організація цілком відповідала правилам АІБА – Всесвітньої федерації боксу. А побажання, вірніше, вимоги, звичайно ж є. На змаганнях такого рівня кожного дня обов’язково має бути присутньою міліція, як у залі, так і перед спортивним комплексом, для того, щоби упередити будь-які інціденти. Все ж таки це – великі змагання: тільки учасників було близько трьох сотень, а ще тренери, представники, судді, обслуговуючий персонал, глядачі…

Ви щорічно відвідуєте наше місто Чернівці, інспектуючи змагання всеукраїнського та міжнародного рівнів, яких останніми роками тут багатенько. Чи не означає це, що Буковина поступово стає одним із центрів українського боксу?

Звичайно. Чемпіонат України серед юніорів, турнір «Олімпійська надія» серед чоловіків, матчеві зустрічі збірної України з командами Франції та США, часті збори збірної України з боксу серед школярів, дорослої збірної – все це свідчить про повноцінне приєднання Чернівецької області до розвитку українського боксу, і це дуже важливо.

 

А нам із вами наступного турніру з боксу на Буковині чекати не так вже й довго. У травні, в туристично-розважальному комплексі «Сонячна долина», що розташований в селі Бояни, відбудеться турнір сильніших боксерів України серед школярів, і Чернівецька область буде кількісно та якісно представлена на цих змаганнях. Які саме результати до снаги юним буковинцям побачимо вже незабаром.

 

Альберт-«джуніор» Комарі,

«аперкот» офіційної сторінки ЧОФБ на sportbuk.com


Leave A Reply

Your email address will not be published.