Діана Корсун: Чернівчанки дебютували в Кубку України з фігурного катання

0

Набирає обертів на Буковині фігурне катання на ковзанах. Протягом останніх років було створено дві секції з цього виду спорту в Чернівцях, представники яких вже неодноразово брали участь у змаганнях різного гатунку, де займали й призові місця.

А в минулому році з’явився Чернівецький обласний осередок Всеукраїнської Федерації фігурного катання на ковзанах. Відповідно до цього слід чекати появи успішних юних фігуристів, які здобуватимуть для Буковини нагороди з різноманітних турнірів.

Про успіхи школи фігурного катання «Аксель», що функціонує на чернівецькому «Льодовому майданчику» та про її перспективи ми розмовляли з віце-президентом Чернівецького обласного осередку Всеукраїнської федерації фігурного катання на ковзанах Діаною Корсун.

 

Ми знаємо, що представниці школи «Аксель» брали участь у кількох змаганнях цієї зими. Якими результатами ви можете похвалитися?

Останні змагання, в яких дівчата брали участь, – це офіційні змагання – ІІ етап Кубку України з фігурного катання. Від Чернівецької області дебютували на них Ольга Бірєва (тренер – Олена Борщевська) та колишня вихованка школи «Аксель» Віолетта Савзян. Призових місць вони, на жаль, не посіли, але, в принципі, для першого серйозного для них виходу на лід вони достатньо добре виступили.

Напередодні Нового року дівчата під керівництвом Олени Борщевської їздили до Харкова на аматорські змагання. Як склалося в них на Слобожанщині?

Наші діти беруть участь у таких змаганнях регулярно. В минулому році займали призові місця, цього року повернулися без медалей. А в січні Інна Гринчук їздила на змагання до Дніпропетровська, де здобула перше місце в номінації «Виступ на вибір». Коли включається музика, учасниця повинна за 5-10 хвилин придумати свою постановку. В іншій номінації вона посіла четверте місце.

Кого можна виділити з-поміж усіх вихованок школи фігурного катання «Аксель»?

Однією з найперспективніших наших фігуристок є Ольга Бірєва, яка зараз готується до участі в наступних офіційних змаганнях.

З чим пов’язаний, на вашу думку, успіх Інни Гринчук, адже раніше вона успішно займалася іншим видом спорту?

Це є свідоцтвом її всестороннього спортивного розвитку. Вона протягом довгого часу займалася художньою гімнастикою і виконала норматив КМС із цього виду спорту. Потім вона вирішила спробувати фігурне катання на ковзанах, і цим вона займається вже більше року. Головним рушієм її успіхів є прагнення чомусь навчитися та досягти успіхів. Вона тренується майже щодня, іноді приходить на майданчик о шостій ранку. Прагнення та наполегливість – ось що дає їй можливість показувати високі результати.

Як ви взагалі оцінюєте розвиток у фігурному катанні за останні півроку? Маються на увазі вихованки школи «Аксель»…

Звичайно, кожна дитина це по-різному сприймає – комусь легше, а комусь – важче. В деяких дітей помітна схильність до катання на ковзанах, хтось ходить трохи більше місяця, проте вже встиг взяти участь у новорічному концерті на «Льодовому майданчику». Це говорить про хорошу роботу тренера, а це – молода, перспективна, талановита Олена Борщевська з Києва. Діти її дуже люблять і її вміння донести до дитини особливості фігурного катання, розвити в ній бажання займатися цим видом спорту допомагає дітям досягати успіхів.

Можна говорити про довгострокову співпрацю із Оленою Борщевською?

Ну, ми сподіваємось на це ;))

І, напевно, одне з останніх запитань до вас. Чи буде хтось із дівчат, окрім Ольги Бірєвої, в найближчі півроку брати участь у змаганнях?

Тут потрібно брати до уваги співвідношення її вміння та досвіду, оскільки вона займається фігурним катанням близько трьох років. Зараз їй виповнилося 8 років, а це – оптимальний вік для того, щоби виступати на змаганнях та розвиватися. Звичайно, є й інші перспективні талановиті дівчата, проте вони займаються набагато менше часу і їм ще потрібно наполегливо працювати для того, щоби конкурувати з іншими спортсменками на пристойному рівні в офіційних змаганнях. А в аматорських змаганнях є більше можливостей для завоювання призових місць.

Не хотілося б питати про спонсорство, але …

На жаль, ситуація зараз така, що фігурне катання, як, вітм, і інші види спорту, вимагає значних фінансових вкладів і поки що, звичайно, основний тягар лягає в цьому плані на плечі батьків. Ми зі своєї сторони можемо надати в користування зайві години тренувань на льоду – чим можемо, тим і допомагаємо. Можливо, надалі сподіватимемося на підтримку управління спорту в нашій області, оскільки в нас вже створено офіційний осередок Всеукраїнської федерації фігурного катання на ковзанах.

 

Розмову вів Альберт Комарі

Leave A Reply

Your email address will not be published.