Святослав Дяконюк: Супермаркети і ринки у майбутньому перетворять на спортивні комплекси

1

Керівник міськспортуправліня Святослав Дяконюк мріє про часи, коли в Чернівцях вистачатиме спортивних об’єктів для всіх охочих займатися спортом.

Інфраструктура для розвитку фізичної культури і спорту в Чернівцях далеко не найгірша в Україні, хоча, звісно, ще залишає бажати кращого. Тому міська влада постійно тримає на контролі питання покращення умов для занять спортом. А час від часу ці проблеми опиняються в центрі уваги засідань міськвиконкому та міської ради. На останньому «спортивному» засіданні міська рада ухвалила ряд «стратегічних» рішень – зокрема, про забезпечення круглорічної роботи басейну ЗОШ №27, виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво Палацу спорту, передачу освітянських спортшклі у підпорядкування міськспортуправління тощо. Детальніше про стосунки влади і спорту – в нашій розмові з начальником міськспортуправління Святославом Дяконюком.

 

– Святославе Васильовичу, здається, «спортивне» питання не так часто слухається на сесіях міської ради?

– Це питання постійно перебуває на контролі у керівництва міста, тому що загальновідомо, яку важливу роль для виховання підростаючого покоління і оздоровлення нації відіграє фізична культура і спорт. Якщо йти від «спортивної» сесії назад, то нагадаю, що у 2009 р. на засіданні міського виконкому слухалось питання про хід виконання державної програми розвитку фізичної культури і спорту, у 2006 р. – про стан викладання фізкультури у дошкільних установах і загально-освітніх навачальних закладах. У 2007 р. на сесії міської ради слухалось питання про стан матеріально-технічнї бази у дошкільних і позашкільних закладах, тобто в ДЮСШ міста. Отже, нещодавне засідання стало логічним продовженням кроків міської ради в напрямку розвитку фізкультури і спорту.

– То що було в центрі уваги «спортивної» сесії?

– По-перше, я би відзначив «глибину» розгляду проблем галузі. Розпорядженням Чернівецького міського голови Миколи Федорука була створена комісія по підготовці цього питання на сесію – на чолі з заступником голови Інною Онацькою. До комісії увійшли депутати міськради, які так чи інакше пов’язані зі спортом, та інші фахівці. На мою думку, ми підготували дуже непоганий документ. Всі питання були дуже серйозно обговорені на профільних комісіях. Було багато запитань від депутатів. Жваво відбувалося обговорення і проекту рішення, і самої інформації, яку отримали депутати. Що дуже відрядно, що депутати внесли прямо на сесії низку цікавих пропозицій. Як і під час підготовки. В основному це стосується покращення матеріально-технічної бази. На виконання рішення сесії вже стоврена робоча комісія по вивченню питання щодо передачі ДЮСШ №№1 і 4, які перебуають у підпорядкуванні управління освіти, у підпорядкування управління по фізичній культурі і спорту. Стоїть питання про передачу не лише спортивних шкіл, а й майна. Ухвалено, на мою думку, теж дуже важливе рішення створити у 2011 році на базі плавального басейну ЗОШ №27 міське комунальне підприємство, тобто відділити від школи. Вирішено замовити у 2010 р. проектно-кошторрисну документацію на будівництво Палацу спорту, виділити цього ж року земельну ділянку для розвитку хокею на траві. Найближчим часом буде оголошено інвестиційний конкурс щодо будівництва відкритого плавального басейну на Парковому проїзді, 8. Земельна ділянка для цього управлінню вже виділена. Тобто є цілий ряд рішень, які позитивно вплинуть на розвиток фізичної культури і спорту у Чернівцях.

– То виходить, що легше будувати інвестору новий басейн, ніж запустити старий на стадіоні «Буковна»?

– З басейнами в місті серйозна проблема. Розпочато будівництво приватними структурами Аква-парку на вул. Донбасівській. Але криза зумисла призупинити цей проект. Проблеми з басейнами переплітаються з фінансовими проблемами, які залишаються актуальними. Особливо після підготовки до 600-літнього ювілею Чернівців, коли місто недоотримала 100 млн. грн., на які розраховували.

– Це практично Палац спорту…

– Ну, так, якщо лише його будувати за ті кошти… (сміється – авт.). Плавательний басейн стадіону «Буковина» ми втретє віддали в оренду. У перший раз його запустили, але лише у літньому режимі, що нас не задовільняло. Потім інші взяли в оренду і натрапили на кризу. Тепер от чергова спроба. Я надіюсь, що гострота проблем з басейнами трішечки зменшиться, коли ми в 2011 році стовримо міське комунальне підприємство «Плавальний басейн», що передбачає одразу його ремонт і будівництво автономної котельні. Тобто басейн біля ЗОШ №27 зможе працювати у круглорічному режимі. Серйозно депутатів турбує той факт, що в місті не розвивається один з базових видів спорту – спортивна гімнастика.

– Але ж про це є рішення колегії ОДА ще вересня 2006 р…

Правильно. Комісія, яка готувала питання, так і вписала у довідці та рішенні, що залишається нвиконаним рішення колегії ОДА від 18.09.06 щодо відкриття віддення спортивної гімнастики в обласній ДЮСШ. Готується відповідне звернення до облдержадміністрації. Цій темі ми плануємо присвятити і круглий стіл за участю відповідних керівників та фахівців, адже це дуже серйозне питання, що сьогодні гальмує розвиток дуже багатьох видів спорту, які завжди черпають ресурси зі спортивної гімнастики. В одному з останніх номерів вашої газети я ознайомився з розміркуваннями одного місцевого «аналітика», який в контексті майбутніх виборів висловив думку, що в Чернівцях немає значних спортивних подій. Здивуванню моєму не було меж. Адже насправді у Чернівцях відбувається дуже багато різноманітних спортивних заходів, в т.ч. національного і міжнародного гатунку. Крім офіційних національних змагань, це різні відомі турніри з футболу, волейболу, баскетболу, хокею. От  «Буковинська миля» у нас проводиться традиційно на День міста і збирає сильніших бігунів України і гостей з-за кордону. У місцевих новинах практично щодня є інформація про нові спортивні події. Журналісти часом не встигають побувати на всіх заходах. Тому хочу застерегти «аналітиків» і майбутніх претендентів на виборах в органи місцевого самоврядування: якщо хтось далекий від проблем спортивного і фізкультурного життя, нічим не допоміг у вирішенні цих проблемних питань, – майте совість і не очорнюйте ту величезну роботу, яка проводиться органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та приватними структурами для пожвавлення спортивного і фізкультурного життя нашого міста. Спорт і чорні передвиборчі технології – несумісні!

– Чи не було останнім часом нових вандальних атак на спортивні об’єкти, як траплялося з гімнастичними тренажерами?

– Подібні вандальні атаки, на жаль, ще трапляються. Це стосується практично всіх спортивних об’єктів. Особливо нас сьогодні тривожить графіті. Тільки зробили ремонт трибуни на стадіоні «Буковина», як через два дні все розмалювали. Зі сторони вул. Головної змалювали огородження, яке кількома днями раніше було гарно пофарбоване. Доводиться віддірати до основи і знову фарбувати. Щоправда, ця проблема стосується не лише спортивних споруд – подивіться на фасади у місті…

– В радянські часи громада доволі активно брала участь в облаштуванні спортивних майданчиків. Зараз спортклуб «Гешко» намагається відновити цю практику, пропонуючи сітки і м’ячі тим, хто облаштує старі занедбані або нові спортивні майданчики. Як гадаєте, чи може цей проект успішно реалізуватися?

– У нас і тепер є практика, коли мешканці своїми силами утримують спортивні майданчики. Такі приклади є на вул. Парковий проїзд (поруч з будинком №9), на вул. Алма-Атинській, 9. Минулого року введений в експлуатацію зроблений за кошти Фонду братів Кличків майданчик на вул. Білоруській, де теж мешканці самі його підтримують у належному стані. Волейбольний майданчик і тенісний корт  на стадіоні «Буковина» теж утримується силами тих, хто там займається. Тому у проекту спортклубу «Гешко», вважаю, є хороші шанси на успіх. Звичайно, тут не обійтися без підтримки ЗМІ. Варто розказувати про ці позитивні приклади, щоби заохочувати і інших до такої практики підтримки спортивних споруд.

– На вул. Хотинській за радіозаводом є недобуд з величезними критими площадями, які могли би стати основою великого спорткомплексу. Колись міська рада вивчала можливість взяти колишній спортивний недобуд «Електронмашу»…

… А це питання не закрите ще. Якщо говорити напівжартома, то коли ми ходимо по великих супермаркетах, критих базарах з працівниками міськради (з іншими людьми я не дзволяю собі так жартувати), я мрійливо кажу, що з там будуть класні величезні спорткомплекси. У глибині душі я надіюсь, що так воно і буде! Бо не потрібно в нашому місті, з моєї точки зору (може, я помиляюсь, не претендую на істину), так багато супермаркетів. Я от ходжу по ринку «Центральному» і дивлюсь, що якщо його звідти забрати чи перенести, там готовий Палац спорту. Ну, не комплексний, але однозальний Палац спорту. Я думаю, що рано чи пізно так воно і буде. Не знаю, чи це зробить друге покоління чернівчан, чи третє (сміється –авт.)… У Ленківцях добудовують ще один супермаркет. Мине ще 10 років і там теж буде спортзал (сміється – авт.).

Розмову вів Георгій Мазурашу («МБ», вересень 2010 р.)

***


Leave A Reply

Your email address will not be published.