Бокс: Шипинці відзначили 10-річчя боксерської секції турніром з історичним «присмаком»

1

Добрі та приємні боксерські традиції зберігаються в с. Шипинці Кіцманського району. Селі, де з покоління в покоління передаються знання та вміння у боксі. Селі, в якому нащадки повторюють досягнення предків або, найчастіше, перевершують їх.

Справа в тому, що Шипинці – один із центрів буковинського боксу: він вважався таким у минулому столітті й тим більше підтримує цю репутацію в наш час. В цього села є навіть своя своєрідна «боксерська візитівка» – традиційний турнір з боксу, присвячений МСМК Володимиру Миронюку та МС СРСР Івану Козаку. За роки свого існування цей турнір набув не тільки репутації всеукраїнських, а й міжнародних змагань – у Шипинці приїжджали спортсмени різних регіонів України, а також із Молдови та Швеції.

І ось у Шипинцях завершився черговий боксерський турнір – відкритий чемпіонат Чернівецького обласного ФСТ «Україна» з боксу імені МСМК В. Миронюка та МС СРСР І. Козака, присвячений 10-річчю відділення боксу в с. Шипинці. Змагання відбувалися протягом 30 вересня – 2 жовтня і зібрали 115 учасників із 25-ти команд. У Шипинці завітали боксери з Івано-Франківської (команди з Івано-Франківська, Коломиї, Надвірної, Кутів), Львівської (представники спортивних шкіл Львова та Стрия), Закарпатської (команди міст Берегово та Рахів), Хмельницької (боксери з Кам’янця-Подільського), Тернопільської областей, вихованці чернівецьких міських клубів та команда ФСТ «Динамо» з Молдови.

За три дні змагань відбулося близько 100 поєдинків у всіх вікових категоріях – від наймолодших учасників 2000-2002 р.н. до дорослих. Численні шанувальники боксу, які завітали на турнір, мали змогу побачити цікавий та змістовний бокс у виконанні як новачків, так і досвідчених майстрів. Так, у змаганнях прийняли участь дворазовий чемпіон Європи Віктор Петров-мол., призер ЧЄ серед школярів Степан Грекул (ФСТ «Україна» с. Шипинці), учасники чемпіонатів світу Іван Страшний (ФСТ «Україна» с. Шипинці) та Вадим Іванюк (Молдова), МС України Р. Романенко (Надвірна), а також ціла череда кандидатів у майстри спорту.

Гостювали цими днями у Шипинцях і старший тренер збірної України з боксу серед школярів – заслужений тренер України Ільдар Шарафутдінов, ректор Івано-Франківського коледжу фізкультури і спорту В. Пасічняк-ст., і, звичайно, не обійшлося без одного з «винуватців» цього свята – МС СРСР, ЗТУ Івана Козака, який наразі живе та працює у Львові.

Особлива подяка від організаторів змагань, суддів, тренерів та учасників головним спонсорам турніру – братам Віктору та Володимиру Захарчукам і готельно-ресторанному комплексу «Під липами» в с. Шипинці.

Цікаві та напружені поєдинки тривали протягом усіх трьох днів змагань і зібрали велику кількість тих, хто любить та поважає аматорських бокс.

Окрім неодмінних атрибутів переможців та призерів, а це грамоти й медалі, кращі боксери чемпіонату отримали спеціальні кубки від організаторів змагань: приз за волю до перемоги дістався В. Чукуру з Коломиї, кубок за кращий бій отримав МС В. Петров–мол. (Тернопіль), а за кращу техніку було нагороджено В. Іванюка з Молдови. Окрім цього, спеціальний приз від головного секретаря змагань, судді національної категорії Альберта Комарі-ст., отримав спортсмен з м. Берегово Закарпатської області Д. Луговой.

Пропонуємо вашій увазі також склад переможців в усіх вікових та вагових категоріях:

 

2001 – 2002 р.н.

28 кг – Москалюк В. (Шипинці)

29 кг –Тейфел Ю. (Берегово)

30 кг – Гайдук Б. (Шипинці)

 

1998-99 р.н.

32 кг – Горват І. (Берегово)

34 кг – Гуцкал О. («Спартак» Чернівці)

35,5 кг – Шевцов В. (Кам’янець-Подільський)

37 кг – Куля Д. (Львів)

38,5 кг – Чеботарь Р. (Молдова)

40 кг – Войтенко О. (Івано-Франківськ)

43 кг – Луговой Д. (Берегово)

44,5 кг – Гуменюк В. (Кам’янець-Подільський)

48 кг – Дорунда В. (Рахів)

50 кг – Вацеба А. (Івано-Франківськ)

52 кг – Якобець Д. («Спартак» Чернівці)

54 кг – Сурдук Д. (Рахів)

56 кг – Мушій В. (Івано-Франківськ)

59 кг – Мігай В. (Шипинці)

65 кг – Антонеску Г. («Спартак» Чернівці)

68 кг – Казак І. (Стрий)

+80 кг – Папроцький Р. (Кам’янець-Подільський)

 

1996-97 р.н.

46-а – Сабко І. (МОН Чернівці)

46-б – Умриш А. (Львів)

48 кг – Гайко А. («Авангард» Чернівці)

52 кг – Петров І. (Тернопіль)

54 кг – Морар М. (МОН Чернівці)

57 кг – Грекул С. (Шипинці)

60 кг – Флоря В. (Шипинці)

70 кг – Мартон Р. (Львів)

75 кг – Скринніков І. (Новоград-Волинський)

 

1994-95 р.н.

52 кг – Мезенцев А. (Тернопіль)

60 кг – Базюк Б. (Стрий)

64 кг – Крайник І. (Тернопіль)

66 кг – Приходько В. (Кам’янець-Подільський)

69 кг – Тімофті І. (Шипинці)

75 кг – Мгламян С. (Львів)

 

Дорослі

56 кг – Страшний І. (Шипинці)

60 кг – Скаріотський М. (Шипинці)

64 кг – Романенко Р. (Надвірна)

 

Таким чином, найбільшу кількість золотих нагород здобула команда господарів – ФСТ «Україна» с. Шипинці. В їхньому активі – 8 перемог, і вони вже вкотре підтримали репутацію однієї з найсильніших секцій боксу на Буковині. По чотири перемоги одержали команда з Кам’янця-Подільського та збірна Львова, по три «золота» здобули боксери з Івано-Франківська, Берегово (Закарпаття), СК «Медобори» (Тернопіль) та представники чернівецького «Спартака». По двоє переможців було в складі команд з Рахова (Закарпаття), Стрия (Львівщина) та ДЮСШ МОН (Чернівці), по одному – у молдовських «динамівців», боксерів Волині та Надвірної (Прикарпаття).

Що ж, справжнє свято боксу відбулося і спортсмени роз’їхалися по домівках готуватися до турнірів сильніших боксерів України, що незабаром відбудуться в кримських містах Керч та Балаклава. Буковинці виступили на цих змаганнях більше ніж достойно, тож побажаємо їм подальших успіхів та успішного завершення 2011 року!

Альберт Комарі,

заступник редактора sportbuk.com

***

Кращий шипинський боксер останнього часу Іван Страшний (ліворуч) 24.08.11 дебютував у складі дорослої збірної України у матчі Україна - Франція. Його суперником був бронзовий призер Мундіаля-2007 Нордін Убаалі. Підсумок - нічия. Фото: Ярослав Галан

Leave A Reply

Your email address will not be published.