Легка атлетика: Хотинчанин Віталій Рибак виборов дві нагороди на Чемпіонаті Німеччини

0

Неодноразовий чемпіон і призер Чемпіонатів України на стаєрських дистанціях Віталій Рибак з Хотина відзначився на національних змаганнях в Німеччині, де вихованець Івана Павлюка тепер живе і тренується. На Чемпіонаті Німеччини з бігу на 10 км по шосе в м. Ольде Віталій, як повідомляє flab.at.ua, фінішував другим, а в складі клубу «TV Wattenscheid 01», кольори якого захищає, святкував загальнокомандну перемогу.

 

Віталія Рибака «відкрив» майстер спорту з десятиборства Іван Павлюк, який багато років плідно працює тренером в Хотинській ДЮСШ (а з 2007 р. – і в обласній ШВСМ). Здібного юнаки Іван Григорович свого часу передав у Чернівці заслуженому тренеру України Денис Тищуку. Певний час Рибак тренувався в Хмельницькому під керівництвом екс-хотинчанина Василя Ліщука. Потім він повернувся до групи Тищука. Але згодом цей «творчий тандем» розпався і Віталій почав знову тренуватися у першого наставника Івана Павлюка. І, попри песимістичні прогнози (адже Тищук є висококласним тренером з бігу на середні та довгі дистанції, а у Павлюка досвіду роботи на такому рівні не було), Віталій доволі швидко повернувся на «свій» рівень результатів, а згодом піднявся ще вище. Зокрема, він неодноразово входив до числа призерів на національних змаганнях з кросу, на класичній доріжці та на шосе. У 2008 р. хотинчанин став чемпіоном України на класичній дистанції 5000 м, а також на шосе на дистанціях 10 км і 20 км. Віталій не приховував великого бажання дотягнутися до олімпійського нормативу, але ані на 5000 м, ані на 10000 м цей рубіж йому не підкорився перед Пекіном-2008.

На той час титулований стаєр, який нерідко відзначався і на міжнародних пробігах, зокрема, в Німеччині, «закрутив роман» з німкенею Тіною Манке, на якій згодом одружився. І поставив собі за мету спробувати, скориставшись кращими умовами для підготовки, які забезпечив йому німецький клуб, пробитися на Олімпійські ігри через збірну Німеччини.

У 2010 р. Рибак ще виступав на українській національній арені. Зокрема, вихованець Івана Павлюка на Чемпіонаті України був третім на 5000 м і четвертим на 10000 м, а у фіналі Кубку України виграв дистанцію 5000 м.

У 2011 р. Віталій на змаганнях в Україні не засвітився. І ось нещодавно буковинця вже допустили до участі у Чемпіонаті Німеччини. Розпочав Рибак з національних змагань з бігу на шосе і одразу здобув дві нагороди – індивідуальну і командну. Чемпіонський титул здобув одноклубник українця Крістіан Глаттінг, який подолав 10 км за 29 хв. 28 сек. Віталій довго «наступав на п’яти» Крістіану, але, зрештою, фінішував другим – 29 хв. 37 сек. Попередній чемпіон Німеччині на 10-кілометрівці на шосе Ян Фічин (чемпіон Європи-2006 на дистанції 10000 м), який також виступає за клуб «TV Wattenscheid 01», цього разу змушений був задовольнитися скромним 12-м місцем (30 хв. 21 сек.). У командній боротьбі Глаттінг, Рибак і Фічин упевнено перемогли. Таким чином, до своєї поважної колекції українських нагород Віталій Рибак додав «золото» і «срібло» Чемпіонату Німеччини. Як кажуть на Буковині, багато наперед!

Відео можна переглянути тут:

***

Віталій Рибак (№337). Фото: germanroadraces.de

Leave A Reply

Your email address will not be published.