Чиновників пробують пересадити на велосипеди

1

Відзначити у 2011 р. День без авто (22 вересня) та Європейський тиждень мобільності (16-22 вересня) чернівецьким чиновникам та журналістам запропонували приїздом на роботу на велосипеді. З такою ініціативою виступила Чернівецька обласна громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку».

 

Ідеї активнішого використання велосипедів, як екологічно безпечного транспорту, який, до того ж, сприяє оздоровленню людей, знаходять все більшу підтримку у світі. Приміром, Прем’єр-міністр сусідньої Румунії Келін Попеску-Теричану якось приїхав на роботу на велосипеде, аби привернути увагу громадян на проблеми екології і завантаженості столичних доріг і продемонструвати шляхи їх подолання. Прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубилюс провів відпустку в якості велотуриста. Президент та Прем’єр-міністр сусідньої Росії Дмитро Медведєв та Володимир Путін після неформальної зустрічі, в ході якої обговорили питання соціально-економічного розвитку країни, відправилися разом на велопрогулянку. Путін катався на гірському велосипеді, а Медведєв – на шосейному.

Губернатор Пензенської області (Росія) Василій Бочкарьов рекомендував керівникам міст регіону замінити особисті автомобілі велосипедами. Облаштування велодоріжок і місць для парковки велосипедів у першій столиці України Харкові супроводжують закликом до чиновників пересісти на велосипеди

 

«Буковинська агенція регіонального розвитку» запропонувала місцевим журналістам підтримати День без авто і приїхати 21 вересня (напередодні свята) на роботу на велосипеді, а також відстежити активність залучення до Дня без авто представників влади – шляхом «патрулювання» входів до Чернівецької міської ради та Чернівецької обласної державної адміністрації. При цьому чернівецькі організатори акції зауважили, що керівникам усіх структурних підрозділів Чернівецької ОДА та міської ради були надіслані запрошення підтримати День без авто.

В Україні Європейський тиждень мобільності святкують поки що не дуже активно – у 2011 р. цю акцію поки що підтримали Чернівці, Львів, Київ та маленьке містечко на Закарпатті.

«Буковинська агенція регіонального розвитку» закликає підтримати Принципи сталої транспортної системи:

– обмеження використання приватних автомобілів (підвищення вартості бензину та паркування, обмеження в’їзду в центр);

– підвищення використання громадського транспорту (привабливі та зручні вагони, впровадження системи єдиного квитка, смуги для громадського транспорту);

– покращення велосипедного руху (повне обладнання міста для безпечного та зручного проїзду велосипедиста);

– покращення засобів для пішої ходи (створення зон тільки для пішоходів, облаштування парків та місць відпочинку на місці колишніх паркінгів).

Термін «стала мобільність» (sustainable mobility) був впроваджений у Європі кілька десятиліть тому для опису нової концепції розвитку транспорту у містах. У 1970-90-х роках міста Європи переживали подібний транспортний колапс, який ми зараз бачимо у Чернівцях. Після паливної та енергетичної кризи було вирішено провадити абсолютно нову концепцію розвитку транспорту. Цілями сталого транспортування є зниження шкідливих викидів в атмосферу, підвищення здоров’я населення та покращення умов проживання у місті.

У результаті впровадження цих принципів міста Європи стали зручними для життя людей, затори зменшилися, а екологічна ситуація покращилася. З метою пропагування цих принципів європейські міста святкують Європейський тиждень мобільності.

За словами заступника голови Чернівецької обласної громадської організації «Буковинська агенція регіонального розвитку» Тетяни Лебухорської, цього року агенція розпочала реалізацію проекту «Популяризація дружньої до навколишнього середовища транспортної системи», що здійснюється за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив. Метою проекту є привернення уваги мешканців м. Чернівці до стану навколишнього середовища та можливостей його покращення завдяки використанню немоторизованих транспортних засобів, зокрема, велосипедів. За час реалізації проекту будуть здійснені такі заходи:

– маркування екологічних вело маршрутів в околицях міста;

– встановлення 10-ти велопарковок в найбільш відвідуваних велосипедистами місцях;

– залучення Чернівців до Європейського тижня мобільності (ЄТМ), участь в Міжнародному дні без авто, проведення Вело параду без кордонів;

– розповсюдження інформації про сталу транспортну систему та необхідність і можливості її розвитку в місті через засоби масової інформації та зовнішню рекламу в місті;

– проведення круглого столу з метою спільного пошуку шляхів покращення транспортної та екологічної ситуації в місті. Круглий стіл відбуватиметься за участі представників органів місцевої влади, громадських організацій, в тому числі екологічних, представників інших регіонів країни.

Будь-які запитання щодо заходів до Європейського тижня мобільності та приїзду на роботу на велосипеді, а також щодо проекту «Популяризація дружньої до навколишнього середовища транспортної системи» ставте координатору проведення Тижня мобільності в Чернівцях Тетяні Лебухорській, 050 132 03 62, tetiana.lebukhorska@bard.cv.ua. Адреса для листування: 58002, м. Чернівці, а/с 4.

***

Володимир Путін і Дмитро Медведєв під час велопрогулянки. Фото: mignews.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.