Рогейн (добове орієнтування): Буковинці здобувають медалі, але… втрачають інвентар

0

Чемпіонат України з рогейну (добове орієнтування), який гостював минулого уїк-енду на Буковині, втішив місцевих шанувальників екстремального орієнтування черговими успіхами, але й засмутив черговими втратами інвентарю, який продовжує «зникати» із змагальних трас…

Чемпіонат України з рогейну (добове спортивне орієнтування) об’єднав у Миговому Вижницького району 80 учасників. Вони долали до 125 кілометрів. Представляли спортсмени Черкаси, Вінницю, Київ, Закарпаття, Івано-Франківськ та Чернівці.

У командному заліку перемогли чернівчани, вінничани та закарпатці.

В абсолютному заліку чоловіків першими фінішували івано-франківці Ігор Стефанюк і Михайло Туранов. Серед жінок найкращими були вінничанки Ольга Мазур та Людмила Яременко.

У різних номінаціях відзначилися зокрема й буковинці: Олена Рибчук і Віктор Михайлов (змішані команди), В’ячеслав і Андрій Келі (юнаки), Георгій Бордіян і Танасій Маковійчук (суперветерани), Наталя Трояновська і Юлія Сорока (юніорки), Юлія Омельченко і Валентина Бевзо (ветерани), Вадим Хоменко і Валерія Ожегова (змішані юніори).

Ці змагання були відбірними до першості Єврои в Латвії. А нагородили найкращих цінними призами і медалями.

«МБ»

Пропонуємо до вашої уваги звіт про змагання від президента обласної федерації спортивного орієнтування Юхима Штемплера.

18-19 червня 2011 р. на території Вижницького та Сторожинецького районів був проведен Чемпіонат України з добового орієнтування. Організатори змагань – обласне управління сім’ї, молоді та спорту, обласна федерація спортивного орієнтування.

З 11 години  18 червня по 11 годину 19 червня провідні спортсмени України – прихильники  екстремального орієнтування  з 8 регіонів України – змагались на лісових  трасах, прокладених на карті площею 170 км.кв., розташованій  на стрімких  прикарпатських схилах від Бергомета до Банілів Підгірного та поблизу с. Мигове, Велике, Ст. Жадова, Луковці та Вовчинець.

На місцевості було розташовано майже 50 контрольних пунктів зі станціями електронної відмітки.

Завдання спортсменів  встигнути за контрольний час ( 24 години) за допомогою карти і компаса, своїх технічних та фізичних навиків  знайти максимальну велику кількість пунктів,  кожен з яких має свою «ціну» в баллах. Перемагає та команда ( з 2-х або 3-х учасників), яка набрала більше балів за вказаний час.

Отож  дистанції вимагали від спортсменів неабияких зусиль для успішного подолання дистанцій і досягнення   гарних результатів.  Спортсмени були розподілені на команди чоловічі, жіночі та змішані.  По віку  змагання проводились серед юніорів, ветеранів та елітних спортсменів.

Центром змагань був гірсько-лижний комплекс «Мигово», котрий все частіше стає ареною значних змагань зі спортивного орієнтування на Україні.

Цього разу на старти вийшло близько 100 учасників (9 майстрів спорту, більше 30 кандидатів у майстри спорту, багато спортсменів 1-2 розрядів).

Переможцями змагань стали :

М 18
Келя Вячеслав Чернівецька
Келя Андрій Чернівецька
М 20
Моспан Сергій Івано-Франківська
Ковбасюк Микола Івано-Франківська
М 21
Стефанюк Ігор Івано-Франківська
Турганов Михайло Івано-Франківська
М 40
Дружинін В’ячеслав м. Київ
Летiчевський Ол-ндр м. Київ
М 55
Бордіян Георгій Чернівецька
Маковейчук Танасій Чернівецька
Ж 20
Трояновська Наталія Чернівецька
Сорока Юлія Чернівецька
Ж 21
Мазур Ольга Вінницька
Яременко Людмила Вінницька
Ж 40
Омельченко Юлiя Чернівецька
Бевзо Валентина Чернівецька
Мікс  18
Шелепюк Наталя Чернівецька
Рилов Микола Чернівецька
Мікс  20
Ожегова Валерія Чернівецька
Хоменко Вадим Чернівецька
Мікс  21
Михайлов Віктор Чернівецька
Репчук Олена Чернівецька
Мікс  40
Михайличенко Ол-ндр м. Київ
Телесань Наталья м. Київ

 

Найсильніші спортсмени за 24 години знаходили більше 40 контрольних пунктів, долаючи  близько 100 км на місцевості з загальним набором висоти  від 3500 до 3000 метрів- справжнє випробування  витривалості , фізичних та технічних кондицій.

Вперше в історії проведення таких змагань була застосована схема з  рознесеними на велику відстань між собою ( до 15 км) стартів чоловіків, жінок та змішаних команд.

Слід відзначити великі потенційні можливості буковинського орієнтування в цьому виді. Так у 2010 році на теренах Буковини був успішно проведений Чемпіонат Європи і вже  сьомий раз поспіль Буковина приймає добові чемпіонати України, тому що  жодний регіон України до теперішнього часу не має   карт для проведення змагань у добовому форматі.

Переможці змагань отримали цінні подарунки  від міністерства сім’ї, молоді та спорту України, призери медалі та грамоти. Як завжди, вагому допомогу в проведенні змагань надали гірсько-лижний комплекс «Мигово», Вижницька та Сторожинецькі районні державні адміністрації, Мигівське лісництво.

Найкращі спортсмени України, також перспективна молодь приймуть через місяць участь у Чемпіонаті Європи з рогейну, який пройде коло м. Цесіс (Латвія). Приємно відзначити, що від Буковини будуть делеговані на ці змагання  14 учасників. Ми дуже сподіваємося на  їх високі здобутки на цьому старті.

Карту і фотографії з змагань можна передивитись на сайті www.rogaining.org.ua

І вже про  дуже  неприємну буковинську традицію – лісовий вандалізм.   Цього разу  ще одну станцію електронної відмітки  поцупили  у лісовому масиві коло с. Банилів –Підгірни ( і це незважаючи на те, що вона  закріплена до дерева металевим тросиком  і коло неї розташована табличка , яка попререджує про проведення змагань). Сумно, але за 3 роки організатори   втратили вже 10 станцій ( ціна кожної 1000грн і вона  ні для чого в господарстві не придатна – навіть  горіхи на ній колоти неможливо:) ).

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.