Футбол: Заяць і Севідов про матч «Буковина» – «Закарпаття», міжсезоння та перспективи

0

Після матчу «Буковина» – «Закарпаття» (11.06.11, 0:0) наставники обох команд Вадим Заяць та Олександр Севідов поспілкувалися з місцевими журналістами. Мова йшла не лише про звітний поєдинок, а й про міжсезоння та плани на наступний сезон…

 

Олександр Севідов (головний тренер ФК «Закарпаття»):

Хороша гра, я думаю, гідна завершення сезону. Ми очікували таку бойову гру. На жаль, лише у заключному матчі хлопці, як один, проявили бійцівські якості. Претензій у мене до жодного немає. Постаралися не поступитися супернику, який потужно виступає в рідних стінах. Але є проблеми: ми сьогодні не пропустили, але, як бачите, і не забили. В роздягальні я хлопцям сказав, що сезон закінчився, це ще один із багатьох сезонів в їхній кар’єрі. І, найголовніше, нехай це буде найбільш невдалим сезоном «Закарпаття». Найважливіше для кожного футболіста – зробити правильні висновки, щоби погресувати, рости, рухатись вперед. Тому що ні на «Закарпатті», ні на «Буковині», ні на будь-якій іншій команді футбольна кар’єра не завершується – їм треба рухатися далі. Якщо вони будуть викладуватися, все буде добре. Ще раз кажу, як в цій грі – у мене претензій до футболістів немає. Підкреслю, що гра, напевно, тримала в напрузі глядачів. Такий футбол подобається. Тепер модний вислів є: гра сподобалася глядачам. Такий футбол глядачам справді подобається. Кричать, шумлять, тішаться, «плюються», свистять. Ну, що поробиш, це футбол, це емоції. На мій погляд, це хороше завершення сезону. Як для нас. Напевно, господарям хотілося би перемогти. Але ми зайвий раз нагадали, що «Закарпаття» – це не якась там рядова команда.

Микола Кравчук (прес-служба ФК «Закарпаття»): На мій погляд, Надь дуже добре зіграв. Ваша думка…

А що ви хочете, щоби я сказав, що він погано зіграв? (сміється – авт.) Якщо позаду нуль, значить він добре зіграв. Якби ви сказали, що Бобаль зіграв добре, я, напевно, посперечався би.

Чи можна цей поєдинок назвати кращим для Надя?

Ну, що таке для воротаря найкращий поєдинок – коли позаду нуль, безумовно, він задоволений. І всі задоволені. Уже команда не програла – це закон футболу. Ми не так багато ігор зіграли «на нуль», тож, скоріше за все, так. Саша хороший воротар, але він не сказав, що грав сьогодні зі зламаним пальцем. Два дні назад зробили знімок – у нього перелом фаланги на руці. Але, тим не менше, перед грою йому зробили знеболювальний укол і він вийшов. Я саме це мав на увазі, коли сказав, що сьогодні бачив на футбольному полі 11 бійців. Ви просто змусили мене розшифрувати. Раніше я, на жаль, такого не бачив. Тому ми і недорахувалися у весняній частині так багато очок.

«Буковині» я бажаю успіхів. У вас сьогодні колони вболівальників їздили. Підтримали почин Львова, молодці!

Сергій Батюк: У нас проводять і марші…

Так, я чув, і бої теж, є чому повчитися (сміх в залі – авт.). Але у вас і клуб «старий». Я маю на увазі в хорошому розумінні слова. Давно, так, вилетіли. Але в такому регіоні не мати футболу – грішно. Я дуже сподіваюся, що в таких містах, як Чернівці, футбол буде підніматися. Я чотири роки пограв у Луганську – там рік добре, рік погано. Головне, щои так в Чернівцях не було. А то ніби добре, добре, а потім раз – провал. Багатих людей у нас багато, але, на жаль, не всі охоче вкладають гроші у цю неприбуткову справу.

Микола Кравчук: Які плани на міжсезоння у «Закарпаття»?

Ми відпочинемо трішки більше, ніж «Буковина». Збір ми проведемо у себе, будемо тренуватися в Мукачево, нам трішки простіше, ми нікуди виїжджати не будемо. Там будемо проводити збір, заплановано 4 контрольні гри. Вже є спаринги, є словацькі команди, українська і угорська. У нас умови для міні-збору є. Є два хороших поля в Мукачево, так, вони приватні, але нам пішли назустріч. Ми 23 червня збираємось.

Вадим Заяць і Олександр Севідов після матчу «Буковина» – «Закарпаття» 11.06.11. Фото: Георгій Мазурашу

Вадим Заяць (головний тренер ФК «Буковина»):

Передусім, хочу в який вже раз подякувати вболівальникам, який пройшли з нам цей важкий сезон. Це був перший сезон у І лізі після нашого довгого повернення. Аналізувати сьогодні не буде цей сезон. По грі скажу, що результатом і якістю гри я не задоволений. Сьогодні я ще раз говорив про те, що у футболі потрібні швидкості. Якщо швидкостей немає – немає футболу. Сьогоднішня гра показала, в якому напрямку ми будемо рухатися. І хлопця, і вам – велике спасибі за підтримку.

З приводу минулого домашнього матчу… У Львові ви були свідком дещо «свинської» поведінки тамтешніх вболівальників. А потім наші фани теж не найкращим чином повелися, коли побили хлопця, який забіг в фан-сектор з клубним прапором. На нього не зовсім адекватно зреагували. Ви це, мабуть бачили. Як би ви прокоментували цей випадок?

Чесно кажучи, я не бачив цей інциндент. Чув, але те, що я не бачив на власні очі, я, як тверезовисляча людина, не коментую. Вболівальникам ми дякуємо за те, що приходять і підтримують команду. Якщо при цьому вони встигають ще побитися між собою, значить енергії ще ого і ого! (сміється – авт.)

Ви дивилися матч з трибуни. Як відрізняється це від перебування на «своєму» місці?

Це все одно, коли їде машина, а ти біжиш поруч з нею. Тобто не можеш підказати чи прийняти якесь рішення – постійно запізнюєшся.

Які тепер перспективи у «Буковини»?

На сьогодні у нас непогана почва для того, щоби зробити команду хорошого рівня, принаймні, якщо завдання стоїть – добротна команда І ліги. По пальцях можна перерахувати міста і команди, які мають увагу, і не лише увагу, а й підтримка з боку міського голови, губернатора. У нас немає тут нафтових скважин, потужних заводів. У нас тут народна команда. Мені не те, щоби приємно, я ніколи це не говорив, бо чекав кінця сезону, хотів подивитися, чи така «любов» лише, коли добре, чи підтримують і коли погано. На сьогодні я можу від імені команди, від себе, від тренерів, від працівників клубу подякувати губернатору і виконуючому обов’язки мера. Вони люблять футбол, і це приємно.

Як обстоять справи з продовженням контрактів з провідними футболістами?

На сьогодні всім футболістам, на яких ми сподіваємось, запропоновані умови, які, я вважаю, відповідають їх рівню. Повірте мені, ті умови, які запропоновані клубом, дозволяють нам з оптимізмом дивитися в майбутнє. Безкоштовно тут ніхто грати не буде. Але, повірте, у нас все нормально в цьому плані. Гоолвне, щоби апетити наших футболістів не були завищеними.

Які плани команди на найближчий період?

Відпочивати. Заплановано 9 днів відпочинку. Враховуючи, що 16 липня вже стартує новий сезон, що у нас багато проблем ще. Я не кажу, що ми будемо омолоджувати команду, але ми повинні додати в швидкості. І помітно додати. Тобто будуть виконавці, які додадуть нам мобільності і руху на полі. Щоби не було тієї картини, яку я спостергіаю в останніх турах, коли хлопці хочуть, але якщо вони не можуть, планку не перестрибнути.

Leave A Reply

Your email address will not be published.