Чернівецька область «штурмує» Книгу рекордів України «по-футбольному»

0

На честь 110-ої річниці від першої писемної згадки про зіграний футбольний матч на території теперішньої Чернівецької області 25 травня 2011 р. на Буковині мають намір провести одночасно футбольні матчі на всіх наявних стадіонах, футбольних полях та міні-футбольних майданчиках. Це дійство претендує на місце у Книзі рекордів України.

Цю ініціативу обласної федерації футболу та спортивного клубу «Гешко» підтримала місцева влада, яка на честь футбольного ювілею запланувала на цей день товариський матч між збірною місцевих керівників і журналістів та колегами з сусіднього Сучавського повіту з Румунії (на час зародження футболу ці території – Північна і Південна Буковина – входили до складу однієї країни – Румунії). Цей поєдинок має відбутися на стадіоні «Мальва», адже згаданий історичний перший матч було зіграно «на стадіоні біля річки Прут».

Згідно з архівними даними, 12 травня 1901 року (за юліанським календарем, тобто за григоріанським – 25 травня) на стадіоні біля річки Прут (тобто теперішній стадіон «Мальва») відбувся перший футбольний матч на Буковині, в якому зустрілися команди «Ян» (студенти місцевого університету) і «Січ» (аматорський клуб) – 7:0.

У разі успішної реалізації ювілейно-пропагандистського футбольного проекту, в області одночасно буде зіграно декілька сотень футбольних матчів. І цей факт може увійти до Книги рекордів України. Але, звісно, після того, як до столиці будуть відправлені копії протоколів та інші матеріали, які підтвердять, що заплановане масове футбольне дійство відбулося, – зазначив представник національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчибій.

Співорганізаторами заходу виступають управління у справах сім’ї, молоді та спорту та головне управління освіти і науки облдержадміністрації, обласне управління фізичного виховання і спорту МОНУ, управління по фізичній культурі і спорту та управління освіти Чернівецької міської ради, райдержадміністрації, обласний центр ФЗН «Спорт для всіх», СК «Гешко» і, звісно, обласна і міська федерації футболу.

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.