Навколо баскетболу: «Стрібу» не пустять до першої четвірки «закулісними іграми»?..

2

З наближенням фінішу першого етапу Чемпіонату України з баскетболу серед команд вищої ліги все гострішою стає боротьба за місце у першій четвірці, що дасть право грати на другому етапі за місця у верхній частині турнірної таблиці. Шанси на четверте місце у групі Б поки що зберігає і чернівецька «Стріба». Але, схоже, хтось вирішив відібрати у чернівчан ці перспективи «закулісними іграми»…

Йдеться про підозрілий перенос матчів «СпортЛіцей» (Біла Церква) – «Вінницькі Зубри». А нагадаємо, що саме «СпортЛіцей» зараз посідає 4 місце і лише цю команду може обійти «Стріба».

В якості маленької передмови зазначу, що в суботу ввечері, побачивши на сайті Федерації баскетболу України інші результати туру, крім матчу в Білій Церкві, автор цих рядків поділився з розігруючим «Стріби» Денисом Єлисевичем тривожним припущенням, що білоцерківці можуть отримати ще дві «дармові» перемоги (як за ігри з «Пульсаром», про що буде згадано нижче). На це Денис відреагував практично категорично: «Та бути такого не може! Вінничани точно поїхали до Білої Церкви і не просто так, а за перемогами, адже між тренерами двох команд мають місце дуже принципові взаємовідносини. Та й федерація не може «підігрувати» так відверто білоцерківцям, це ж серйозна організація!»

Цікаво, що скаже тепер Денис Єлисевич, коли дізнається, що ФБУ на сьогоднішній день практично вже «підіграла» вдруге білоцерківцям…

За нашими даними, підставою для переносу згаданих матчів послужив лист білоцерківців, в якому вони пояснили Федерації баскетболу України, що вони не можуть зіграти 22-23.01.11 через проблеми з казначейством – мовляв, не встигають отримати фінансування. В регламентних документах ніяких подібних приводів для переносу знайти не вдалося. До того ж, приміром, «Стріба» теж отримує певну допомогу від міської ради, але якось же встигли з початку року відкрити потрібні рахунки в казначействі. Та й, будемо відвертими, в наших реаліях не раз трапляється, що окремим спортсменам або командам доводиться брати участь в змаганнях за власні або позичені кошти, коли неможливо отримати їх вперед. Тож ця причина аж ніяк не тягне на якусь «форс-мажорну». Напевно, набагато ближчим до цього визначення можна вважати обставини, через які до Білої Церкви на матчі 8 туру 11-12.12.10 не зміг вирушити «Пульсар» (Рівне) – більша частина гравців тоді «злегла» від епідемії грипу. Але тоді чомусь матчі перенесені не були, а рівнянам зарахували технічні поразки. Можливо, у Федерації баскетболу України не знали про причини невиїзду (що малоймовірно, звісно)?

Саме ті дві «дармові» перемоги майже забезпечили «СпортЛіцею» місце у першій четвірці, яка продовжить на другому етапі боротьбу за 1-8 місця у вищій лізі. Остаточно оформити цю путівку білоцерківцям заважає «Стріба», яка виграла один матч у Білій Церкві, тож якщо переможе у всіх матчах до кінця першого етапу (в т.ч. домашніх з «СпортЛіцеєм»), а «ліцеїсти» всі програють (зважаючи на те, що грати їм залишилося якраз з командами з першої трійки, плюс у Чернівцях), тоді чернівчани виходять на четверте місце (завдяки перевазі в особистих зустрічах). Очевидно, що саме ці обставини стало головною причиною клопотання «СпортЛіцею» щодо переносу матчів з «Вінницькими Зубрами», які, якщо ситуація розвиватиметься за оптимальним для чернівчан сценарієм, спокійно зможуть «пожертвувати» білоцерківцям «зайве» очко. Запитаєте, чому вони не могли це зробити цього уїк-енду? Напевно, тому, що в такому разі теоретично може виникнути ситуація, коли «СпортЛіцей» може опинитися в турнірній таблиці вище «Вінницьких Зубрів», що, враховуючи їх потенційну «співпрацю», нелогічно. А коли ситуація проясниться, можна буде зіграти так, як влаштує обидві сторони. А якщо «Стріба» десь «зашпортається» у заключних матчах, тоді можна і два цілком бойових матчі провести.

Якщо ці розмірковування комусь здаються нереальними, спробуйте знайти відповідь на просте запитання: а чи не надто підозріло, що єдині поки що за весь перший етап Чемпіонату України рішення про технічні поразки і переноси матчів Федерація баскетболу України ухвалила на користь «СпортЛіцею»?..

Цікаво було б дізнатися і офіційну позицію ФБУ з цього приводу. Можливо, вони там наївно «не помітили», що своїми рішеннями неспортивно «підіграють» білоцерківцям?..

Михайло Мудрий

***

Припускаємо, що Денис Єлисевич теж не розуміє логіку і "спортивність" рішень ФБУ на користь "СпортЛіцею"...

Leave A Reply

Your email address will not be published.