Баскетбол: «Стріба» програла «СпортЛіцею» ключовий матч за четверте місце…

0

Інтрига у боротьбі за четверте місце у групі Б Чемпіонату України з баскетболу серед команд вищої ліги «вмерла» 29.01.11 у Чернівцях, де вона, за великим рахунком, і народилася. Точніше цю інтригу «вбила» команда «СпортЛіцей» (Біла Церква), яка у першому матчі 11 туру здолала в гостях чернівецьку «Стрібу» і, таким чином, фактично забезпечила собі достроково місце у першій четвірці та право на другому етапі грати за 1-8 місця.

ФОК «Олімпія»

«Стріба» (Чернівці) – «СпортЛіцей» (Біла Церква) – 73:80 (23:20, 17:22, 14:14, 19:24)

«Стріба»: 6 Давід Майсурадзе (4), 7 Денис Єлисевич (9), 8 Дмитро Ігнатенко (4), 9 Антон Рожков (13), 15 Володимир Зелений (12), 12 Василь Федоряк, 21 Сергій Семенов, 22 Віталій Скріпов (4), 33 Сергій Опольський (2), 34 Олександр Кодола (11), 41 Юрій Коршунов (14).

Головний тренер – Олександр Чермак.

«СпортЛіцей»: 7 Богдан Корнієць (13), 8 Євген Перевертун (2), 10 Олег Горобець к/к (15), 11 Анатолій Гуменний (11), 12 Віталій Федіско (10), 13 Андрій Чайка, 14 Томас Вітецкас (16), 15 Сергій Галинін (2), 16 Євген Кухарський (5), 17 Владислав Балясников, 33 Володимир Телегін (6).

Головний тренер – Юрій Дятловський, тренер – Володимир Телегін (майстер спорту СРСР).

Головний суддя – Борис Калугін, судді – Євген Нагорний, Євген Козачок. Комісар ФБУ – Віктор Школьник.

Статистику і фото шукайте на нашому порталі пізніше.

Інші результати туру можна подивитися тут:

Ажіотаж навколо матчу був достатньо великим. І не лише тому, що це був очний двобій претендентів на місце в четвірці, з яких один грав, як кажуть, без права на поразку (чернівчанам шанси на 4 місце зберігали лише перемоги у всіх матчах, що залишилися до фінішу першого етапу). «Олії в огонь» додав перенос Федераціїю баскетболу України матчів 10 туру «СпортЛіцей» – «Вінницькі Зубри», у чому багато хто вбачав розрахунок білоцерківців, в разі потреби, отримати «подарунком» від вінничан необхідне «зайве» очко (відповідна інформація отримала чималий резонанс у баскетбольних колах).

Білоцерківці, теж підкреслюючи важливість цих поєдинків, приїхали до Чернівців не в день гри, а напередодні (і це при тому, що причиною переносу згаданих матчів попереднього туру називалися проблеми з фінансуванням через казначейство, які, так розуміємо, якось дивом вирішилися саме після минулого уїк-енду?).

«Стрібівці» теж не приховували настрою на перемоги, та ще й, бажано, переконливі – аби переконати скептиків, що статус дебютантів вищої ліги не обов’язково має бути супутником приреченості на невдачу у боротьбі за місце у першій четвірці.

Початок зустрічі підтвердив очікуване – нервозність у діях гравців обох команд. Але, схоже, це більше впливало негативно на гру господарів майданчика, які, нагадаємо, «не мали право на помилку»… Як наслідок, чернівчани в дебюті припустилися більшої кількості помилок, що дозволило гостям на перших хвилинах побути у ролі лідерів. Утім, навіть за неприродньо великого для вищої ліги відсотку браку, підопічні Олександра Чермака доволі оперативно перебрали лідерство на себе і, здавалося, спокійно контролюватимуть його. Можливо, так воно й сталося би, якби не ті явища, які ми пояснити не можемо – йдеться про фатальне невезіння чернівчан, які не закидали з-під щита, робили непритаманні їм «дитячі» пробіжки, віддавали паси в руки суперникам тощо, і, говорячи спортивною мовою, «пруха», з якою білоцерківці закидали з неймовірних поз, влучали майже все з-за «трьохочкової лінії», «вигравали» підбір завдяки дивакуватим траєкторіям відскоку м’яча, отримували «подарунки» у вигляді суддівських помилок на їхню користь тощо. Одне слово, це був їхній вечір! Ця констатація – забігаючи наперед.

У середині другої чверті «СпортЛіцей», враховуючи вище названі обставини, знову вийшов вперед. І навіть відірвався було на 6 очок. Під завісу чверті буковинці рахунок зрівняли. Але чергова суддівська неуважність дозволила гостям піти на перерву все-таки з +2 – рефері зарахували взяття кошику після кидка, який розпочався вже після сирени (і це можна буде побачити на відео, яке після трансляції на телеканалі «Чернівці» буде розміщене і на нашому порталі). Але арбітри своїх рішень, як правило, не змінюють (в т.ч. в ситуації, коли, приміром, після фолу Юрія Коршунова в нападі вони дали «ліцеїстам» кидати штрафні, що теж мало хто зрозумів).

Попри всі негативи, у третій чверті «стрібівці» знову декілька разів повертали собі роль лідера. Але «закритий» баскетбол, який чи то був продиктований напругою матчу, чи то був «нав’язаний» однією з команд, виявився все-таки на користь гостей, які на кінець чверті зберегли перевагу у 2 очка.

Заключний ігровий відрізок найбільше підходить під поняття фатальне невезіння – для «Стріби» це був суцільний урок, як кажуть росіяни, на тему: «Что такое не везет и как с этим бороться?» З яких лише позицій не хибили чернівецькі баскетболісти, які лише безглузді паси в чужі руки вони не віддавали, які лише нагоди для швидких контрвипадів після перехоплень вон не втрачали… А білоцерківці, навпаки, продовжували користуватися всіма перевагами фарту. І навіть коли буковинці наближалися впритул (62:64, 65:66) і, здавалося, на емоціях і «крилах» підтримки рідних трибун могли «дотиснути» суперників, підопічні Юрія Дятловського примудрялися далі дивом влучати зі складних або «незабивних» позицій, чим якраз остаточно й «добили» господарів.

До честі чернівчан, вони знайшли в собі сили привітати гостей з достроковим потрапляннм до топ-четвірки групи Б. У цій всій історії є й позитиви для місцевої команди – зокрема, вона отримала черговий, хоч і жорстокий, але все-таки повчальний вищоліговий урок. І, що не менш важливо, програла боротьбу за місце в четвірці на майданчику, а не в результаті «закулісних інтриг», як прогнозували у разі виграшу всіх матчів до кінця етапу (про це було сказано вище).

Досвідчений тренер Юрій Дятловський визнав, що за підбором гравців «Стріба» суттєво переважає його команду. Але якраз КОМАНДИ в повному і кращому розумінні цього слова в Чернівцях за короткий термін з початку сезону поки що «зліпити» не вдалося.

Наставник «Стріби» Олександр Чермак, у свою чергу, привітавши суперників з перемогою, зазначив: «Добре відомо, що виграє команда, а програє тренер. Напевно, є і моя провина в цій поразці. В тому числі в тому, що гравці не виконували ті установки, які ми з травмованим капітаном команди Андрієм Семеновичем давали у роздягальні і «на тренерському містку»… Але, як кажуть, після бою кулаками не розмахують. Після треба аналізувати і вносити корективи, які мають приносити кращі результати у майбутньому».

Завтрашній матч тепер вже не має такої серйозної турнірної ваги. Натомість на кону – честь БК «Стріба», як амбіційного дебютанта вищої ліги, який має незвиклих до невдач партнерів. А підтримують чернівецький клуб, нагадаємо: Чернівецька міська рада, обласна влада, титульний спонсор – готель «Буковина» (Валерій Чинуш), постійний партнер – дистрибуційна компанія «Рома» (Роман Клічук), особистий партнер Антона Рожкова – пивоварня «Наше пиво» (Надія Максимюк), офіційний партнер Володимира Зеленого – спортивно-оздоровчий комплекс «Цецино» (Валерій Чинуш), ТОВ «КласіК», мережа магазині «Чай і кава», «Приватбанк», страхова компанія «Стар-лайф», Іван Ринжук, готель «Черемош» (де за ексклюзивними цінами проживають приїжджі гравці), Ілля Хочь… Сюди можна додати і Ринок «Головний» (Анатолій Борсук), який підтримує нашу групу підтримки «Максимум», чиї яскраві виступи прикрашають домашні матчі «Стріби».

***

З м’ячем Денис Єлисевич. Фото: Михайло Салітра

Leave A Reply

Your email address will not be published.