Вітання з нагоди Дня фізкультури і спорту

1

Напередодні Дня фізичної культури і спорту хочеться привітати тих, хто йде в авангарді фізкультурно-спортивної роботи – викладачів, тренерів, спортсменів, керівників спортивних організацій – всіх тих, хто своєю щоденною працею забезпечує розвиток фізичної культури і спорту та пропагує здоровий спосіб життя на Буковині.

Cьогодні найважливішим завданням структур, які опікуються розвитком галузі, є зміна ідеології, перехід від «непопулярності» спорту та фізичних навантажень до утвердження в суспільній свідомості пріоритетів здорового способу життя.

Звернемося до цифр. Нині до послуг жителів області 31 стадіон,  1499 площадок,  23 стрілецьких тири, 331 спортивний зал, 226 пристосованих для занять фізкультурою приміщень. Фізкультурно-оздоровчу роботу в області проводять 1154 підприємства, установи, організації, в яких займаються 155030 людей. На теренах краю працює 37 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (36 ДЮСШ і  1 СДЮШОР зі стрільби з лука), які охопили 14 844 учнів. З ними працюють – 494 тренери-викладачі. В цьому році створено ще одну, нову, спортивну школу у селі Романківці, Сокирянського району.

В області розвивається 21 олімпійський і 13 видів спорту, які не входять до програми Олімпійських ігор.

Цьогоріч 101 буковинський спортсмен увійшов в склади різних збірних команд України. 22 буковинських спортсмени – переможці і призери 18 міжнародних змагань, як у складах національних команд, так і в індивідуальних першостях. А у 54 державних змаганнях медалі здобули 48 наших земляків.

Також за цей рік на Буковині підготовлено 2 майстри спорту України міжнародного класу – Лідія Січеннікова (стрільба з лука, тренер Олег Осипенко) та Георгеш Валентин (пауерліфтинг, інвалідний спорт, тренер Наталія Мігалатюк), 18 майстрів спорту України, 72 кандидати в майстри спорту і 96 спортсменів першого розряду.

Напередодні свята, так вже заведено, згадаємо найприємніші події з життя обласного спорту, які сталися після традиційної зимової зустрічі, на якій підбили підсумки минулого спортивного року.

Отож 2010-тий – рік проведення перших Юнацьких Олімпійських ігор. На цьому поважному спортивному форумі Буковину представила лучниця Лідія Січенікова, яку, як і наставника Олега Осипенка, ми раді вітати з олімпійським дебютом. І хоч Лідія не дотягнула до призового місця у Сінгапурі, проте її блискучі перемоги в особистих змаганнях, місця на літньому юніорському Чемпіонаті Європи в Німеччині та командне «золото» на зимовому Євро в Хорватії свідчать про великі перспективи нашої юної зірочки поборотися за путівку на наступну дорослу Олімпіаду 2012 року.

В олімпійському контексті приємно ще раз згадати і успіхи нашої бігунки Наталки Лупу з Маршинців Новоселицького району, яка на переможному Кубку України показала на дистанції 800 метрів результат вище олімпійського нормативу, а не так давно записала до свого активу і перший серйозний міжнародний успіх у дорослому спорті – виграла 800-метрівку на Командному Чемпіонаті Європи у Норвегії. За тренерський внесок у ці перемоги дякуємо Володимиру Степанову та Анатолію Якимчуку. На тому ж Командному Чемпіонаті Європи з легкої атлетики Микола Лабовський здобув «срібло» на дистанції 3000 м, на якій, до речі, він цього року побив рекорд нашого титулованого Івана Гешка. Тож ми сподіваємось, що Микола теж крокуватиме впевнено до олімпійського Лондону – разом з наставниками Денисом Тищуком та Іриною Ячнюк.

Наші олімпійські надії пов’язані і з лучницею Тетяною Дороховою, яка цього року поповнила свою багату медальну колекцію командним «золотом» зимового Чемпіонату Європи. Тренує її – Світлана Капанадзе. Якщо продовжити тему олімпійських перспектив, не можуть не тішити нас і успіхи юного велосипедиста Антона Любого. Вихованець Іллі Руссу впевнено виграє у своїй віковій групі практично всі національні змагання, випробував свої сили на юніорських Чемпіонатах Європи та світу і доволі непогано зарекомендував себе на етапах Кубку світу.

2010-й рік особливий для видів єдиноборств. Анатолій Чагін з Вижниці першим серед буковинських боксерів за часів незалежності здобув медаль міжнародного ґатунку – «бронзу» на юнацькому Чемпіонаті Європи у Львові. Відрадно, що тренує його молодий фахівець Микола Гакман, у якого, сподіваємось, будуть і інші міжнародні здобутки, можливо, навіть ще вищого ґатунку.

Перший серйозний міжнародний успіх відсвяткувала цього року і буковинська вільна боротьба – вихованка тренера обласної ДЮСШ Сергія Одинака виборола «бронзу» на юнацькому Чемпіонаті Європи у Боснії і Герцеговині.

Приємно здивував цього року стрімкий прогрес юного чернівецького бігуна Тараса Бибика, який, на новій для себе дистанції – 800 метрів, не одноразово перемігав у своїй віковій номінації на національних змаганнях з такими високими результатами, що був включений до збірної України для участі в юніорському Чемпіонаті світу в Канаді. Там, до речі, честь України захищала ще одна представниця Буковини – Людмила Кирийчук з Новоселиці.

Успішно виступили на чемпіонаті світу з панкратіону (Хорватія) в складі збірної команди України наші земляки (голова федерації Ігор Наконечний). Вони принесли в скарбничку команди 1 золоту, 1 срібну та 3 бронзові нагороди.

Тішать своїми успіхами й ігрові види спорту, в яких ми останнім часом маємо доволі добрі результати. Волейбольна команда «Будівельник», яку патронує депутат обласної ради і голова обласного відділення Національного Олімпійського комітету України Василь Ананійович Ватаманюк, у своєму другому сезоні в Суперлізі знову увійшла до четвірки кращих.

Баскетбольна команда «Стріба» посіла 2 місце у І лізі і тепер готується дебютувати у вищій лізі українського баскетболу.

Особливого резонансу набув вихід футбольної команди «Буковина» до І-ої ліги України, в якій вона доволі успішно стартувала і нині посідає шосту сходинку турнірної таблиці.

Є чим пишатися нам і в організаційному плані. Так, обласна федерація боксу на чолі з Віталієм Беляєвим гідно провела у Чернівцях молодіжний Чемпіонат України, після чого столиці Буковини надали почесне право прийняти матч дорослих збірних України і Франції, в якому, зокрема, взяв участь і кращий боксер Олімпіади в Пекіні Анатолій Ломаченко. Незабаром у Чернівцях вперше відбудуться і дорослі національні змагання з боксу – Кубок України.

Традиційно на високому рівні у Чернівцях відбуваються міжнародні змагання з мотокросу, якими опікується Асоціація «Техноспорт» і Михайло Емануїлович Ротар, і національні змагання з автокросу та ралі – за організаційної підтримки автоклубу «Буковина» і Івана Григоровича Мельничука.

Успішно виступили спортсмени області на 5-тих літніх спортивних іграх молоді України зі стрільби з лука (1 командне місце, голова федерації Анатолій Єгоров) та велосипедного спорту маунтенбайку (2 командне місце, голова федерації Ілля Руссу).

На найвищому організаційному рівні був проведений на території області чемпіонат Європи зі спортивного орієнтування (рогейн), на якому збірна команда України посіла перше командне місце (в змаганнях взяли участь команди з 9 держав). Це стало можливим завдяки успішній співпраці Управління з федераціями: спортивного орієнтування (голова Юхим Штемплер) і спортивного туризму (Віктор Скрипник).

Не зважаючи на кризу, місцева влада робить все можливе для того, аби створити нормальні умови для підготовки провідних спортсменів краю до національних та міжнародних змагань.

З обласного бюджету на розвиток фізичної культури і спорту у 2010 році передбачено (через управління у справах сім’ї, молоді та спорту) фінансування в сумі 6-ти мільйонів 771-ої тисячі 700-сот гривень,  що на 24,3% більше ніж у 2009 році.

Ми постійно зміцнюємо та нарощуємо матеріально-технічну базу.

Нині вже готова вся необхідна документація на спорудження нового спортивного залу в Новоселиці.

В комплексі «Сонячна долина» село Бояни будується критий 25 метровий басейн.

Великий крок на зустріч зробила і Чернівецька міська рада, яка на черговій сесії ухвалила низку рішень, зокрема і про забезпечення круглорічного функціонування басейну у 27-мій школі, який, як планується, стане окремим комунальним підприємством; про виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва Палацу спорту та про виділення земельної ділянки для облаштування поля для хокею на траві.

Безумовно, на сучасному етапі фізкультуру і спорт неможливо розвивати на належному рівні лише на бюджетних ресурсах. Тому, напередодні свята, слід згадати і про наших найактивніших меценатів та висловити їм слова вдячності:

– Василю Ананійовичу Ватаманюку, завдяки якому волейбольна команда гідно представляє Буковину у вищому вітчизняному дивізіоні,

– депутату Чернівецької міської ради, керівнику готельно-туристичного комплексу «Буковина» Валерію Миколайовичу Чинушу, чия підтримка допомагає багатьом провідним спортсменам досягати нових поважних успіхів,

– Василю Григоровичу Орлецькому, за президенства якого «Буковина» повернулася до І-ої футбольної ліги України,

– Георгію Федоровичу Козьмі – депутату обласної ради,

– директору ТОВ «Машзавод» Віктору Анатолійовичу Сідляру,

– голові дистрибуційної компанії «Рома» Роману Клічуку,

– Павлу Польовому, завдяки якому в місті є не лише «Льодовий майданчик», а й хокейна команда та секції з хокею та фігурного катання,

– Дмитру Флоровичу Равлюку – за другу в Чернівцях закриту ковзанку та інші спортивні об’єкти у торговельно-розважальному комплексі «Панорама»,

– Івану Васильовичу Семенюку – депутату обласної ради, генеральному директору ТОВ «Роднічок»,

– депутату міської ради Олексію Миколайовичу Коломійцю та багатьом іншим небайдужим бізнесменам, які в цей непростий час не тільки підтримують окремих спортсменів, або команди, а й вкладають кошти в розвиток спортивної бази.

Ще раз, від щирого серця, вітаю всіх з наступаючим святом. Міцного, богатирського здоров’я, натхнення та сил на шляху до нових життєвих звершень, перемог, плідної праці та успіхів всім працівникам організацій та установ фізичної культури та спорту, спортсменам, тренерам та просто небайдужим до спорту.

З повагою, заступник начальника управління

у справах сім’ї, молоді та спорту

Чернівецької обласної державної адміністрації

Богдан Вітовський

Богдан Вітовський 10.09.10 вручав працівникам сфери фізкультури і спорту грамоти і пам'ятні подарунки від облмолодьспортуправління. Серед нагороджених був і головний "колосівець" Новоселицького району Георгій Кирил. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.