Фото: Українці на Євро-2010 з легкої атлетики (в т.ч. Лупу)

2

Найвдалішим для українців на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики в іспанській Барселоні (27.07-1.08.2010) став п’ятий змагальний день, коли до наша «суха» скарбничка поповнилася одразу п’ятьма нагородами! Плюс «золото» в жіночій естафеті 4х100 м заключного дня – і маємо 2 «золота», 3 «срібла», 1 «бронзу» та 7 загальнокомандне місце.

Як влучно зауважила прес-аташе Федерації легкої атлетики України Людмила Якушева, після «медальної засухи» збірної України на чемпіонаті Європи з легкої атлетики 31.07.2010 ми потрапили під «зливу нагород».

Першою свіжою краплею, що відверто подарувала і насолоду, і радість, і полегшення водночас, став виступ Єлізавети Бризгіної у фінальному забігу на 200 метрів. У стартовому листі фінального забігу донька олімпійських чемпіонів Віктора Бризгіна (4х100 м) та Ольги Бризгіної (дівоче прізвище Владикіна, 400 м, 4х400 м) мала лише п’ятий особистий рекорд. Але, провівши фантастичний біг, луганська киянка скинула з особистого рекорду одразу 27 сотих секунди і виборола «срібло» – 22,44. Поступилася Бризгіна лише француженці Маріам Сумарі – 22,32. А у тепер вже екс-лідерки європейського сезону Алєксандри Фєдорівої (Росія) виграла кілька тисячних (!) секунди.

Другу нагороду для України здобув Станіслав Мельников (26.02.87, Одеська обл.), який з особистим рекордом 49,09 фінішував третім у фінальному забігу на 400 м з бар’єрами, пропустивши вперед двох британців – Гріна (48,12) та Уїльямса (48,96).

«Срібним» виявився і виступ донеччанина Максима Мазурика у стрибках з жердиною. Взявши 5 м 80 см, він поступився лише лідеру європейського сезону Рено Лавіліньє (Франція) – 5 м 85 см.

Перше «золото» для України на Євро-2010 виборола Ольга Саладуха (Донецька обл.). В сектор для потрійного стрибка лауреатка конкурсу Міс спор Україна-2009 вийшла лідером європейського сезону. Віце-міс спорт Україна покращити своє особисте досягнення нинішнього літа, а отже і результат у першому рядку європейського топ-листа, приземлившись у кращій спробі на позначці 14 м 81 см. Взагалі вона виконала стабільну і далеку серію стрибків: Х, 14,62, 14,80, Х, 14,81, 14,71. Навіть у своїй найслабшій спробі Ольга обійшла срібну призерку змагань Сімону Ля Мантію із Італії (14 м 56 см).

«Срібло» із «золоти присмаком» подарувала українським шанувальникам «Королеви спорту» і Міс спорт Україна-2009 Наталка Добринська. Олімпійська чемпіонка-2008 з семиборства здобула цю срібну нагороду у цікавій, інтригуючій та безкомпромісній боротьбі з чемпіонкою світу Джессікою Енніс (Великобританія). Перед заключним видом семиборства (800 м) Наталя поступалася британці лише 18 очками. Створити диво і відіграти у Джессіки дві секунди на 800-метрівці Наталі не вдалося, проте вдалося встановити особистий рекорд і в заключній дисципліні, і в семиборстві загалом. Пробігши 800 м за 2.12,06, вінничанка у підсумку назбирала рекордну для неї суму в 6778 очок.  Енніс фінішувала з найкращим результатом сезону в Європі й новим рекордом чемпіонатів Старого Світу – 6823 очки.

Інтерв’ю з героями Євро-2010 можна прочитати на офіційному сайті ФЛАУ (uaf.org.ua).

Єдиною представницею Буковини на Чемпіонаті Європи 2010 р., як відомо, стала Наталка Лупу з Маршинців Новоселицького району («Динамо»/«Колос», СК «Гешко», офіційний партнер – готель «Буковина», тренери – Анатолій Якимчук та Володимир Степанов). На 800-метрівці переможниця цьогорічного Командного Чемпіонату Європи на цій дистанції фінішувала у своєму забігу четвертою (2.00,50) і трішечки до фіналу не дотягнула. Натомість пробилася до фіналу в естафеті 4х400 м. Приємно, що саме Наталка у забігу вивела збірну України з п’ятого на четверте місце, яке і стало для нашої естафетної команди «прохідним» до вирішального забігу.

У фіналі Лупу і Кревсун, які спеціалізуються на 800-метрівці, замінили Аліна Логвиненко (Донецька) та Антоніна Єфремова (Донецька), яка у фіналі на 400-метрівці показала шостий час (51,67). З півфіналу залишилися Дар’я Приступа (Донецька обл.) і Ганна Тітімець (Дніпропетровська). В оновленому складі українки скинули з півфінального результату майже півтори секунди і розташувалися у фіналі на високій п’ятій позиції – 3.28,03. Попереду фінішували Росія – 3.21,26, Німеччина – 3.24,07, Великобританія – 3.24,32 та Італія – 3.25,71.

Золотим акордом виступу українців на Євро-2010 стала блискуча перемога жіночої естафетної команди 4х100 м. До фіналу тренери естафети внесли невеличкі корективи у склад команди. Перші три етапи залишилися незмінними. На першому та другому етапі стартували півфіналістки нинішнього чемпіонату Олеся Повх (Запорізька) та Наталя Погребняк (Харківська) відповідно. На третьому етапі естафету приймала Марія Рємєнь (Запорізька), яка була п’ятою у фіналі (11,31). Фінішувала віце-чемпіонка чемпіонату Єлізавета Бризгіна (у попередніх змаганнях бігла Олена Чебану з Харкова). Власне, чому віце? Тепер кожна зі спринтерок цього квартету матиме у своєму послужному списку звання чемпіонки Європи в естафетному бігові. Дівчата не лине пройшли всі етапи бездоганно, а й показали на фініші приголомшливий час 42,29 сек – найкращий результат сезону не лише в Європі, а й у світі! Відтепер цей показник є ще й новим рекордом України!

Фото: Getty Images, Reuters, AP, pictures.metro.co.uk, zimbio.com, kaf.org.ua

Чемпіонка Європи-2010 з потрійного стрибка і Віце-міс спорт Україна-2009 Ольга Саладуха (Донецька обл.). Фото: Reuters
2 Comments
  1. Михайло says

    Це просто диво, коли в практичному хаосі спортсмени здобувають нагороди та престиж для держави. Якби влада повернулась обличчям до спорту було б всім добре а нам вболівальникам цікаво. Ми завжди пишаємось успіхами наших спортсменів! Але не можна завжди сподіватись лише на ентузіазм…

    1. Золоті слова! Але у нас переважно на ентузіазм і сподівання…:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.