Юнацькі Олімпійські ігри для… пенсіонерів?

24

Скандальні відтінки починають вимальовуватися навколо формування української делегації для поїздки на І Юнацькі Олімпійські ігри, які відбудуться з 14 по 26 серпня 2010 р. у Сінгапурі. Наразі ще невідомо, чи збережеться традиційна для нас «олімпійська» практика, коли на головні змагання чотириріччя у складі офіційної делегації виїжджає чимало людей, чия присутність на Олімпіаді, м’яко кажучи, менш доцільна, ніж багатьох особистих тренерів олімпійців, які залишаються «за бортом». Але вже маємо непорозуміння з тренерським складом лучної збірної – НОК декларував пріоритетність для молодих фахівців, натомість тренерська путівка до Сингапуру дісталася людині пенсійного віку.

Прем’єрна юнацька Олімпіада (Youth Olympic Games) є знаменною подією не лише для спортсменів, які претендували на місце у збірній або, тим більше, добилися права представляти державу на цьому світовому форумі, а й для тренерів, особливо тих, чиї вихованці були в реальних кандидатах в юні олімпійці.

Враховуючи основні мотиви, які «підштовхнули» Міжнародний Олімпійський комітет до ідеї започаткування Юнацьких Олімпійських ігор (а це, передусім, підсилення мотивації для підростаючого покоління до занять спортом), Національний Олімпійський комітет України минулого року почав збирати дані про молодих тренерів, які могли би претендувати на поїздку до Сінгапуру. Пріоритетність для молодих фахівців виглядає цілком логічним продовженням мотиваційних ідей МОК.

Але в нашій державі, на жаль, далеко не завжди слова сходяться з ділом…

Федерація стрільби з лука України серед молодих кандидатів на поїздку назвала трьох заслужених тренерів України Віталія Ярмистого, Олега Осипенка (Чернівці), Євгена Солоненка (Суми), а також харків’янина Олександра Бурцєва. Тож коли за підсумками нещодавнього юніорського Чемпіонату України стало відомо, що на Юнацькі Олімпійські ігри українську стрільбу з лука представлятимуть чернівчанка Лідія Січенікова (тренер – Олег Осипенко, 37 років) та львів’янин Віталій Комонюк (тренер – Марія Гавелко, 56 років), рука потягнулася до телефону, аби подвійно привітати п. Осипенка, адже сумнівів не було, що йому нададуть перевагу перед нехай і дуже поважною і заслуженою, але все-таки пенсійного віку львів’янкою. Олег вітання прийняв лише «наполовину», зазначивши, що тренерське питання ще «будуть вирішувати».

І ось сьогодні з Сум, які відвідав президент НОК України Сергій Бубка, надійшла звістка про те, що тренерський склад делегації для поїздки до Сінгапуру вже сформований у всіх видах спорту, крім фехтування. А з лучниками на юнацьку Олімпіаду, виявляється, вирушить все-таки… пенсіонерка Марія Гавелко.

При всій повазі до Марії Петрівни, яка є заслуженим тренером СРСР, майстром спорту міжнародного класу, свого часу, за даними archery.org.ua, була чемпіонкою СРСР, але хіба не логічніше, враховуючи викладене вище, відрядити до Сінгапуру майже на 20 років молодшого заслуженого тренера України Олега Осипенка (чия вихованка Січенікова, до слова, має значно більше досягнень, ніж юний олімпієць-підопічний Гавелко). Тим більше, що він і спортсменом теж був непоганим, і як тренер встиг попрацювати навіть з олімпійською рекордсменкою Ліною Герасименко. Та й його здібності, як зброяра, напевно, теж можуть стати в нагоді на юнацькій Олімпіаді, адже добре налаштований лук в цьому виді спорту – важлива запорука успішних виступів.

Можливо, й сама Марія Петрівна, якби у неї запитали, підтримала б кандидатуру Олега Осипенка. Але є припущення, що в цій справі все вирішив головний тренер збірної – екс-львів’янин Віктор Сидорук, який, кажуть, «тримає зуб» на чернівчан за те, що вони дозволяють собі мати свою позицію, дискутувати на тему принципів відбору до збірної, методів виведення збірників на пік форми в потрібний час тощо. Та й те, що свого часу Віктор Васильович недорахувався чернівецьких голосів як кандидат у президенти Федерації стрільби з лука України, він, напевно, теж не забув… Але чи має від цього страждати справа і проголошені НОК України принципи пріоритетності щодо поїздки до Сінгапуру молодих тренерів?

Цікаво, чи здогадується наш «головний олімпієць» Сергій Бубка про подібні «підкилимні речі» і чи в курсі він, що відтепер молодими тренерами у нас вважаються пенсіонери?..

І чи єдина це проблема навколо формування делегації для поїздки до Сінгапуру?..

Сам «постраждалий» Олег Осипенко не схотів коментувати той факт, що його залишили за бортом юної олімпійської делегації, обмежившись банальним: «А що я можу сказати. Як кажуть, керівництву видніше…». Хоча його можна зрозуміти: скажеш «зайвого» і станеш «невиїзним» ще на десяток років. І вихованцям своїм можна накликати зайвих «палиць в колеса» від керівництва збірної…

Хочеться вірити, що помічники Сергія Назаровича зможуть вчасно зреагувати на подібні не зовсім зрозумілі ситуації, аби не підставляти свого авторитетного керівника.

Олег Осипенко і Марія Гавелко

24 Comments
  1. OlegKo says

    http://archery.org.ua/files/rankings/coachs_1009.pdf

    ось рейтинг тренерів стрільби з лука,Осипенко на одинадцятій позиції,Гавелко М.П. на першій!
    Нащо брати гіршого якшо є кращий?(Питання до автора публікації)

    1. Дякую за інформацію! Але вона у цьому випадку практично “помножена на нуль” цілями, які переслідуються запровадженням Юнацьких Олімпійських ігор, заявами керівників олімпійського руху в Україні щодо пріоритетної переваги молодим тренерам для поїздки до Сингапуру і т.п. Тобто тут зовсім не йдеться про змагання двох тренерів – Гавелко і Осипенка! У конкретному випадку у них “конкретна” нічия 1:1 – по учаснику в команді! А у Осипенка пріоритетна перевага завдяки значно молодшому віку! Так що, якщо не важко, вдумайтесь про суть справи, а не відволікайтесь на загальну статистику. Цим займіться перед Лондоном-2012, коли визначатимуть кого з тренерів включити до делегації:) І я все-таки думаю, що Марія Петрівна могла би бути настільки “сильною” особистістю, щоби в цій ситуації самій відійти в сторону на користь молодого колеги! Бо вона на два десятка років “програє” йому в плані рекомендованого МОК віку для тренерів на цих Іграх…

    2. Цікаво було б дізнатися і Вашу думку про дивне рішення Марії Петрівни на кадетському Євро в Німеччині (вона ж там щось вирішувала, правда?). Йдеться про кадетський мікс. Я дивився перед початком змагань протокол – там значились чернівчанин Валентин Собко і сумчанка Поліна Родіонова. А вже у підсумкових замість Собка фігурував вихованець Марії Петрівни – Комонюк. У кваліфікації він був нижче Собка, в олімпійському раунді – вилетів на один етап раніше. То в чому була причина такої заміни? Просто тому, що Команюк – її вихованець, а Собко – із “ворожого” чернівецького табору?.. Це я так, до слова – про бездоганні, напевно, морально-етичні якості Марії Петрівни?..:) Якщо причиною заміни була якась травма Собка, забираю свої слова про мораль і етику назад, але такого поки що не чув. Може, Ви, як її добровільний “адвокат”, знаєте більше?:)

  2. Pandora says

    Уважаемый, Георгій Мазурашу и все остальные! То что миксы будут стрелять Сиченникова Лида и Комонюк Виталий было известно всем, еще до стрельбы! Потому-что эти люди едут на олимпиаду, а миксовая стрельба довольно таки новое упражнение в стрельбе из лука, которое входит в олимпийскую програму и на чемпионате был единственный шанс по практиковаться. А тот кто будет с ними в миксе решалось в ходе стрельбы. И все эти ваши сплетни ни к чему, видно что вы далекий от этого дела человек и работаете на Осипенка 🙂 

    1. Версія про “работаете на Осипенко” цілком годиться до рубрики гумор:) Я не є великим фахівцем зі стрільби з лука, але не думаю, що обов’язково бути таким, щоби прочитавши в протоколі перед змаганнями в міксі прізвища Родіонова і Собко зрозуміти, що вони мають стріляти в цій номінації:) Тобто про це “знали все”, але, напевно, крім організаторів, які, я так розумію, самі вигадали, хто має стріляти?:) Чи у них все-таки була якась заявка від нашої збірної, може?:) І до чого ви тут приводите приклад Січенікової – хіба я чи хтось інший піддавав сумніву доцільність того, щоби вона, як переможниця кваліфікації, стріляла в міксі?!
      Я розумію, що в даному разі правда виглядає майже як захист інтересів Осипенка. Але нікуди вже від цього не дінешся – так вже сталося, що на Сингапур тренером відправляють поважну особу, але все ж пенсіонерку Гавелко, хоча рекомендували відряджати туди МОЛОДИХ фахівців. А Осипенко, чия вихованка Січенікова їде туди (між іншим, у ранзі чемпіонки Європи) на 20 років молодший за Марію Петрівну. Мало?:) Таке лобіювання інтересів “просидоруківців”, думаю, лише шкодить вітчизняній стрільбі з лука. І мені дивно, що Марії Петрівні самій не спало на думку гарно відійти в сторону в цій ситуації. Якщо у вас є якісь АРГУМЕНТИ проти викладеного – із задоволенням продовжу дискусію:) Ну, і більша відкритість з вашого боку теж не завадила б:)

  3. OlegKo says

    Шановний Григорій Мазураш, відразу видно що ви не є фахівцем у цьому виді спорту,оскільки відбір на Юнацьку Олімпіаду йшла по принципу фейс-ту-фейс,тобто на чемпіонаті України який проходив у Львові в червні виділили окремий день для стрільби в олімпійському відборі! Режим фейс-ту-фейс проходить таким чином: кожен спортсмен стріляє проти кожного і за перемогу набирає очки (як у груповому етапі на футболі) тобто Віталій стріляв з кожним кандидатом, і в тому числі і з Валентином Собком, і Віталій набрав найбільшу кількість очок і саме тому він поїде на олімпіаду!
    Про чемпіонат Європи коли Віталія поставили у мікси, за рішенням Гавелко Марії Петрівни, це було правильне рішення і рекорд і першому колі (150 оч.) та рекорд у фіналі (154 оч.) доказало що рішення було правильне! І це рішення було спровоковано тим,що Віталію перед олімпіадою потрібно було більше досвіду у стрільбі у міксах! А рекордом як патріот України Ви маєте бути задоволеним,а не казати що треба було зробити тренеру…Можливо якби стріляв Валентин і не було б рекорду???
    Тому прошу вибачитись перед Марією Петрівною за,як ви написали: “бездоганні, напевно, морально-етичні якості”,з вашого боку аморально осуджувати людину яка і у спорті і у тренерській кар”єрі здобула для України так багато! Де повага?

    Щодо пенсійного віку тренера,так вона пенсійного віку,але якби не вона “пенсіонерка” був би Осипенко заслуженим тренером України? Думаю що ні,адже це звання дали йому лише після того як Лідія виграла чемпіонат Європи,а на чемпіонаті Європи та ще три тижні перед ним її тренувала Гавелко Марія Петрівна,якби в неї були погані моральні якості вона б на неї могла не дивитися і казати що це не її спортсменка!

    Тому вважаю рішенням відправити на олімпіаду пенсіонерку вірним,оскільки молодий Осипенко медалей не привозив з міжнародних змагань,та й з українських теж не густо медалей має!

    1. Шановний ?Олеже! Ви, можливо, і фахівець зі стрільби з лука, але доволі неуважний:) Якщо Ви в коментарі до мого матеріалу примудряєтеся назвати мене іншим ім’ям і невірним прізвищем, то уявляю, наскільки точною є інша інформація від Вас:)
      Не знаю до чого тут розповідь про принцип відбору на Юнацькі Олімпійські ігри?.. І до чого тут Собко, хіба десь знайшли інформацію від мене про те, що Валентина треба було відрядити замість Команюка на Ігри? Він запасний, тож може туди вирушити у разі якихось проблем у першого номера.
      Щодо того, що в міксі поставили стріляти Команюка – я просто констатую факт, що в першому протоколі, який був на офіційному сайті, фігурував Собко, а стріляв Команюк. Зважаючи на те, що останній посів нижчі місця і в кваліфікації, і в олімпійському раунді, така заміна, погодьтеся, є нелогічною. Іншими словами, просто Гавелко виставила свого вихованця – от і всі її принципи?
      Чи був би рекорд, якби стріляв Собко – це теоретичні припущення. Можливо, і виграли би з рекордом, а, може, без нагород залишилися би. Факт один – дивна заміна…
      Марія Петрівна привозить медалі з міжнародних змагань? Безумовно! Бо класно працюють особисті тренери! От і тепер вона привезла, зокрема, дві золоті медалі, до яких причетний Осипенко (Січенікова виграла особисто і в міксі). То це, звісно, заслуга Гавелко:)
      Ризикну припустити, що якби з цією збірною відрядили на Євро тренера з іншого виду спорту, результат був би приблизно таким же.
      Будьте уважнішими до суті матеріалу. Йдеться про те, що на Юнацьку Олімпіаду потрапили вихованці Гавелко і Осипенка, МОК рекомендував відрядити до Сінгапуру МОЛОДИХ фахівців, а наші обрали пенсіонерку Гавелко, а не молодшого на 20 років Осипенка! І до чого тут її міжнародні успіхи? Тут навіть не в тому справа, що більшість тих успіхів – “на горбу” інших тренерів (така вже доля тренерів збірної – користуватися плодами праці інших)…

  4. OlegKo says

    Те що буде стріляти Комонюк мікси було відомо задовго до початку змагань,адже йому треба звикати до цієї вправи!
    І якшо відправити навіть Вас як тренера результат не буде таким і близько,Ваше припущення надто хибне! Ви думаєте що тренер на змаганнях нічого не робить? Навіщо тоді він? Нехай їдуть самі спортсмени! Але це тупо,оскільки стрільба з лука є спортом психологічного характеру,тренер щодня на всеукраїнських а тимбільше на міжнародних змаганнях працює над тим щоб спортсмен почував себе комфортно з психологічного боку! І якщо тренер може дати лучнику найкращу матеріальну частину і напрацювати з ним хороший технічний випуск-це лише 50% успіху! Решта суто психологія! І повірте я це знаю! Я досить довго займаюсь цим видом спорту,і знаю як стріляти змагання без свого тренера! Веду я до того,що Гавелко Марія Петрівна,може чудово налаштувати спортсмена морально,і це і дає нашій збірній так багато нагород! І те що МОК рекомендував відрядити молодих тренерів це добре,але зараз немає в Україні тренера по стрільбі з луку який може замінити Марію Петрівну,чи Михайленка Віктора Андрійовича! Нема! І я хочу щоб вони були…

    І вибачте мене будь ласка за допущенну мною помилку у вашому іменні! Я був обурений вашою статтею!
    І Ви повинні вибачитись перед Гавелко М.П. за наклеп неї!(Про морально-етичні якості, та те що вона вкрала успіхи інших)

    P.S. Рекомендую Вам не писати статті про стрільбу з лука!

    1. Шановний Олеже! Не кидайтеся будь ласка у крайнощі. Звісно, тренер збірної – це не статист. Але і перебільшувати його роль теж не варто. Уявіть собі, я теж колись виступав у складі збірної України (юнацької), і теж в індивідуальному виді спорту. Тому, можете не сумніватися, я теж знаю ціну психологічного впливу тренера на спортсмена. І про успіхи Марії Петрівни я тепер ще більше знаю:) Але вкотре повторюю: Ви почитайте, з якою метою запроваджені Юнацькі Олімпійські ігри, чи для того, щоби кожна країна і кожен спортсмен за будь-яку ціну здобув найвищу нагороду? І чи просто так МОК рекомендував відряджати туди з юними спортсменами МОЛОДИХ тренерів? От в чому суть, постарайтеся зрозуміти. І я би, як кажуть, зняв шляпу, якби Марія Петрівна “піднялася над ситуацією” і зняла би свою кандидатуру, враховуючи всі ці обставини. Вона в душі точно молода! Але фізично – на 20 років старша, ніж Осипенко, який в конкретній ситуації має, як і вона, 50% команди, тобто одну учасницю. І, за збігом обставин, його вихованка їде в ранзі чемпіонки Європи серед юніорок! Хіба не гарно було б з боку Гавелко дати можливість поїхати туди саме її наставнику?
      Утім, це її справа – бути вище чи нижче в таких ситуаціях.
      Де Ви знайшли інформацію про те, що Гавелко вкрала у когось успіхи?:) Просто не треба приписувати їй все, тому що все-таки більша частина успіхів – це заслуга особистих тренерів!
      Безумовно, я міг би і попросити пробачення у Марії Петрівни, але ж де ви наклеп знайшли? І чи Вас особисто не змушує замислитися над її морально-етичними якостями ситуація із залишеними на вокзалі юними лучниками? Або проштовхування себе улюбленої в збірну в якості молодого фахівця?..
      За “цінні рекомендації” дякую:) Вибачте, поки що не можу ними скористатися:) Не Ви мене “уповноважили” писати про стрільбу з лука і не Вам вирішувати, писати мені про цей вид спорту чи ні:) Є набагато “вищого польоту” (і спортивного, і морально-етичного) представники цього виду спорту, чиї прохання і побажання я стараюсь враховувати;)
      Удачі!

  5. OlegKo says

    По-перше: Напишіть будь ласка посилання де ви прочитали рекомендацію про молодих тренерів,бо я подивився на інших тренерів олімпійців,і більшість з них також пенсійного віку!
    По-друге: Чому Марія Петрівна має уступити місце молодому – недосвідченному тренеру?
    Нехай він сам добивається щоб послали туди двох тренерів! (якшо він так туди хоче)
    а взагалі є кращі за нього молоді тренери, у Чернівцях і в інших регіонах!
    А ви знаєте які я маю досягення у стрільбі? Чому ви кажете що вони “вищого польоту”?
    Якшо так тоді Ви дійсно працюєте на Осипенка! Таких журналістів як Ви потрібно наказувати! За що? За недостовірну інформацію, та нерозбирання у тому про що пишите!

    1. Шановний Олеже! Це типова ситуація для людей, які сліпо захищають щось або когось, не бажаючи розібратися в суті питання – Ви вже киваєте на інших тренерів, які теж пенсійного віку… Я написав про конкретну ситуацію, і в цій ситуації з тренерів двох членів юнацької олімпійської збірної зі стрільби з лука обрали пенсіонерку Марію Петрівну, а не молодшого на 20 років Осипенка. Ви прикидаєтеся чи справді не розумієте суті питання?:) Щодо інших видів, треба розбиратися в кожному окремому випадку, бо, можливо, там не обирали між пенсіонерами і молодими – вибору могло і не бути, коли йшлося про особистих тренерів збірників… Можете глибше “копнути” і дізнатися, раз вже почали.
      Рекомендації МОК? Так Ви ж пишете про свій надзвичайно “високий політ”, то як так сталося, що ці рекомендації, які потім перейшли у відповідні листи в регіони від національної федерації, залишилися Вами непоміченими?
      Осипенкові не треба добиватися нічого, тому що він вже добився права бути в команді – так вже сталося, що з вихованців МОЛОДИХ тренерів лише його підопічна у цьому виді спорту увійшла до збірної, і, за логікою речей, саме його мали би туди відрядити. Але його місце нахабно віддали Марії Петрівні лише тому, що вона, як і Сидорук, зі Львова. У неї, як і у Осипенка, один представник у цій збірній, і не треба малювати якусь її міфічну перевагу, бо то, як кажуть, не з тієї опери:) – в даному разі перевага у Осипенка, бо рекомендували відряджати МОЛОДИХ фахівців! І якщо Ви вже так хочете порівнювати досягнення цих двох фахівців, то не починайте від Адама і Єви, а подивіться результати нещодавнього Євро – як, цікаво, сталося, що вихованка такого “бездарного” Осипенка виборола дві золоті медалі, в т.ч. найпрестижнішу індивідуальну, а в особистому послужному списку “кращого тренера всіх часів і народів” Гавелко набагато скромніші досягнення? Напевно, чисто випадково:) Просто Ви, певно, не встигли поінформувати всіх суперників, що Гавелко най-, най-, най, і вони вигравали “несанкціоновано”:)
      Щодо “якщо дуже хоче”, то в розмові з ним я чув лише слова на кшталт “поїзд вже поїхав, рішення прийняли” і т.п. Так що нехай вже їде Марія Петрівна щасливо в той Сингапур. Але, якщо у неї є хоч якась совість, нехай знає, що цього разу вона їде на чужому місці…
      Тепер ще раз щодо Вашого “високого польоту”:) Я нічого не маю проти Ваших “таємних” досягнень і т.п. Але, до слова, я з Вами спілкуюся відкрито, про мене можна знайти багато інформації в тому ж Інтернеті, а Ви, спілкуючись практично інкогніто, хочете, щоби я Вам довіряв і знав про Ваші досягнення?:) Смішно, правда?:)
      Вибачайте, але вже дозвольте мені самому визначати, кого я особисто вважаю для себе людьми “високого польоту” серед лучників, яких я добре знаю і чия думка для мене є авторитетною. Поки що ще ніхто з авторитетних знайомих лучників не підтримав в цій ситуації Марію Петрівну. Можливо, лише тому, що вони не зі Львова?:)
      Я взагалі у цій всій історії виступаю не проти Марії Петрівни, а проти безпринципності і несправедливості. І це не перший раз, коли Сидорук і Ко займаються подібними “безпределами”. Дуже неприємно згадувати, як Сидорук, приміром, не давав жодних шансів пробитися на Олімпіаду олімпійській рекордсменці Ліні Герасименко, хоча вона індивідуально вигравала набагато більше змагань, ніж деякі дівчата, яких львівський товариш возив по міжнародних стартах… І т.д. і т.п.
      Можна, звісно, просто замовчувати все, бо ж все одно, напевно, нічого не зміниться, поки будуть рулювати Сидорук і Ко. Але…
      Цього разу Сидорук, вважаю, просто підставив Гавелко, яка явно програє Осипенкові як МОЛОДИЙ фахівець, як би Вам це не було неприємно усвідомлювати:)
      Інші Ваші “геніальні тези” дозвольте залишити без коментарів – Ваш “високий політ” видно:) і, думаю, їх “прокоментують” інші відвідувачі, принаймні, подумки, в душі;)
      Удачі!

  6. OlegKo says

    Я захищаю справедливість а не Марію Петрівну,от якрас Ви захищаєте Осипенка! На мою думку,серед молодих тренерів можна вибрати кращого ніж Осипенко,просто його вихованицця їде на олімпіаду,тому його і висунули кандидатом! І якби навіть Віталік не їхав на олімпіаду тренером би вибрали Гавелко,оскільки вона має більше досвіду та більше нагород у якості тренера! Вона поза конкуренцією! І для інших країн світу 56 це не пенсійний вік,Україна це країна пенсіонерів,саме тому у нас вона пенсіонер!
    І я залишив ці рекомендації поза увагою оскільки я спортсмен а не тренер чи якийсь чиновник у питаннях спорту! Тому прошу покажіть мені офіційне посилання де це написано! Бо я шукав фразу про молодих тренерів і ніде не знайшов! І я не писав про свій високий політ,це вже Ви написали,я написав про Ваше знання мого польоту!
    о так….це все домовленість,спорт це корупція)
    Львівські тренера завжди вивозять своїх спортсменів та тренерів….Ви хоч думаєте що пишете???
    Тренер має бути професійним та з досвідом на змаганнях такого рангу! Тому кандидатура Осипенка менше підходить,а якшо вже й брати молодих тренерів то я рекомендував би більше Ярмістого з Чернівців або Авдентова з Рівного! І ще,а Ви знаєте скільки спортсменів Марії Петрівни поїхало на останнє Євро?

    1. Я захищаю справедливість а не Марію Петрівну,от якрас Ви захищаєте Осипенка!
      У чому, цікаво, справедливість? В тому, що завжди на змагання має їхати саме Гавелко?:) Чи їй все мало і мало?:) Як кажуть, Бог Вам суддя, але цілком може бути так, що Ви станете тренером і потрапите у точно таку ситуацію, як Осипенко:) Підозрюю, що тоді Ви зміните сою позицію:)

      На мою думку,серед молодих тренерів можна вибрати кращого ніж Осипенко,просто його вихованицця їде на олімпіаду,тому його і висунули кандидатом! І якби навіть Віталік не їхав на олімпіаду тренером би вибрали Гавелко,оскільки вона має більше досвіду та більше нагород у якості тренера! Вона поза конкуренцією! І для інших країн світу 56 це не пенсійний вік,Україна це країна пенсіонерів,саме тому у нас вона пенсіонер!
      Вибрали? А хто, цікаво, вибирав її – може, на загальнодержавних виборах?:) По Вашому, Осипенко чисто випадково фігурував як кандидат, а Гавелко – просто найкращий у світі тренер, але чисто випадково поки що не підготувала зо десять олімпійських чемпіонів:) Крайнощі у Вас просто… Якщо Ви постараєтеся бути уважним, то помітите, що я ніде не ідеалізував того ж Олега (в той час як у Марії Петрівни, напевно, вже крилишки прорізаються від Ваших слів), бо тут мова не про це, а про принцип формування тренерського складу збірної на Юнацьку Олімпіаду. Про пенсійний вік – це чиста умовність. Бо якщо навіть у нас на пенсію виходили би у 65 років, Марія Петрівна все одно залишалася би на 20 років старша, ніж Осипенко – це хоч Ви розумієте? А на Юнацьку Олімпіаду, на думку нормальних фахівців, краще відправляти молодих тренерів, щоби вони якраз набиралися досвіду міжнародного! А у нас навпаки – дають їздити тим, які вже так наїздилися, що після повернення додому часом забувають, що з ними ще й спортсмени їздять – нещодавня ситуація у Львові…

      І я залишив ці рекомендації поза увагою оскільки я спортсмен а не тренер чи якийсь чиновник у питаннях спорту! Тому прошу покажіть мені офіційне посилання де це написано! Бо я шукав фразу про молодих тренерів і ніде не знайшов!
      Так якщо Ви спортсмен, то у Вас мали би бути і інші справи, крім громадської адвокатури:) Іншими словами, це в принципі не Ваша справа, це зрозуміло, а ті, кого ця справа стосується, чудово знають про ті рекомендації і навіть бачили відповідні документи, скажімо, від національної федерації. Мені ці рекомендації 100 років не потрібні були б, якби не ця абсурдна ситуація з Гавелко. Але в цей же час, пане “містер Х”, не ображайтеся, але я аж ніяк не збирався робити копії документів, щоби Вам їх демонструвати. Вам треба – ви шукайте. Мені, коли треба було, я знайшов і подивився. І мені цього цілком достатньо;) Пошукайте – знайдете точно, бо ж Марія Петрівна фізично не могла знищити всі листи, відправлені по регіонах:)

      І я не писав про свій високий політ, це вже Ви написали,я написав про Ваше знання мого польоту!
      Почитайте ще раз свою фразу і зрозумієте, що Ви там натякали якраз на свій високий статус. Але в цей же час Ви навіть не наважуєтесь відкрито спілкуватися… Ваша справа… Нехай у Вас буде хоч найвищий “політ” – на здоров’я, мені то що до цього. Бажаю подальших успіхів у спорті і навчанні!;)

      о так….це все домовленість,спорт це корупція)
      Львівські тренера завжди вивозять своїх спортсменів та тренерів….Ви хоч думаєте що пишете???
      Звичка думати, перш ніж написати і сказати, у мене вироблена десятиліттями вже, і Вам раджу привчатися до цього, а то ж поки що гору бере гарячкуватість і бажання будь-якою ціною “захистити” Гавелко, на яку, власне, ніхто й не нападає:)

      Тренер має бути професійним та з досвідом на змаганнях такого рангу!
      Фантастика, але ж треба, щоби так сталося, що Марія Петрівна Гавелко на перші ж свої міжнародні змагання поїхала з багатим міжнародним досвідом:) Так же воно було, правда?!:) Читайте вище про Ваше побажання щодо “думати, що писати”:) Звідки ж у інших набереться досвід, якщо пенсіонери будуть триматися руками й ногами за ці поїздки, навіть тоді, коли йдеться про вакансії для молодих фахівців?..

      Тому кандидатура Осипенка менше підходить,а якшо вже й брати молодих тренерів то я рекомендував би більше Ярмістого з Чернівців або Авдентова з Рівного! І ще,а Ви знаєте скільки спортсменів Марії Петрівни поїхало на останнє Євро?
      Мова про принципи формування команди. Якщо в даному разі хотіли би відрядити будь-кого з молодих фахівців, не враховуючи фактор присутності вихованця у збірній або ні, – немає проблем. Але ж ні Ярмистого, ні Авдентова не відряджають, а Гавелко. А якщо мова про вибір між тренерами двох збірників, то хоч би як Ви не старалися, але молодшим на 20 років серед двох претендентів є Осипенко, а обрали пенсіонерку Гавелко…
      Тепер, якщо у Вас є здатність думати і аналізувати, поясніть, який мені сенс “захищати Осипенка”, як Ви пишете… Він мені не родич, не друг, навіть не близький знайомий – просто один з тренерів, чиї заслуги я поважаю. То який сенс мені “захищати” його. Від кого?:) Мова якраз про проблему, в якій просто фігурують Осипенко і Гавелко. Завтра можуть фігурувати інші, а треба розбиратися по суті проблеми. Удачі Вам, юний “адвокате”!;)

  7. Яринка Шевчук says

    Перечитавши дану статтю і усі коментарі нижче від неї, зробила лише один висновок – дана стаття була написана для підтримання чернівецького тренера і поливання брудом львівського тренера! але насправді вийшло так як мало вийти, бо таки Марія Петрівна, чий досвід і талант до даного виду спорту є незрівнянними, поїхала на місці тренера!!!! з впевненістю можу сказати, що наша збірна гідно представить нашу країну, і спортсменам в в цьому допоможе Марія Петрівна!
    для того щоб спортсмен зібрався перед кожним наступним вистрілом і зробив його технічно, за його плечима повинна стояти надзвичайно сильна підтримка, якою є тренер! у Марії Петрівни надзвичайно великий тренерський досвід, і вона за весь цей час бувала в різних ситуація, коли спортсмена охоплював страх, переживання, невпевненість і т.д. і т.п., і коли в неї було 30 секунд на те, щоб привести його до “чуття”, і щоб він вийшов з новими силами на наступну серію в гладці чи на дуелях! на мою думку, молодий тренер, в даному випадку пан Олег Осипенко, може не справитись з емоціями спортсменів, хоча я впевнена, що як зброяр – він майстер своєї справи!!!
    на мою думку, молоді тренери повинні переймати досвід старших тренерів, але на місцевих змагання чи змаганнях державного рівня, досить важко передати увесь свій досвід, так як на таких змаганнях переживання у спортсменів є набагато меншими, а от на змаганнях міжнародного рівня мандраж охоплює надзвичайно сильно, тому саме на змагання такого рівня повинні їздити і старші тренери і молоді тренери, які будуть спостерігати і набиратись досвіду! але нажаль саме на ці змагання не могло поїхати два тренери, тому перевагу варто надавати дісно досвідченим тренерам, а не просто тренерам, які є хорошими зброярами!!!

    1. Яринка, дякую за коректний коментар;) Як автор, можу вам впевнено сказати, що цей матеріал для підтримки не конкретно Осипенка, а успішних молодих тренерів, загалом! І де Ви бачите “обливання брудом” Гавелко?.. Чи констатація факту, що вона пенсійного віку, тобто пенсіонерка, по-вашому є “обливанням брудом”?:) Ніхто ж не каже, що вона – поганий спеціаліст. На здоров’я, нехай добивається успіхів й надалі! Ви перечитали, але, напевно, все-таки більше “по діагоналі”:) Тому що тут акцент не на досягненнях тренерів, яких, звісно, у Марії Петрівни набралося набагато більше за довшу кар’єру (до речі, цікаво було б знати, якими були тренерські досягнення Марії Петрівни 20 років тому – у віці Осипенка). Вкотре повторюю: суть в тому, що НОК рекомендував відправляти туди молодих фахівців, а у нас з двох тренерів учасників Ігор обрали пенсіонерку, а не на 20 років молодшого… І звідки візьметься той досвід у молодих фахівців? Де їх “обстрілювати” на міжнародному рівні, якщо не на таких змаганнях (пошукайте і перечитайте ще раз головні цілі Юнацьких Олімпійських ігор – там “головне не перемога, а участь” ще більш актуально, ніж на Іграх дорослих). Не бачу сенсу повторюватися і в інших позиціях. Просто подумайте про суть проблеми…
      А те, що поїде Гавелко, було відомо, як і те, що матеріал не може вплинути на формування делегації. Хоча я чув від “наближеної” людини, що сам Бубка звернув увагу на цю проблему і сказав, що після Ігор НОК буде розбиратися з цією ситуацією.
      Вам бажаю удачі і всіх благ! Марії Петрівні теж всього найкращого! І більше щирості – її знайомі цитували її слова, мовляв, вона й не знала, що саме її хотіли включити тренером до цієї делегації… Ну, ледь не насильно її в ту команду включили:) Навіщо так виправдовуватися?..

  8. Яринка Шевчук says

    Шановний пане Георгій, по-перше, мій коментар не потребував Вашої відповіді, я не намагаюсь влитись у Вашу дискусію, просто хотілось вконтре показати, що все таки КРАЩІ З КРАЩИХ повинні їхати на змагання такого рівня!
    по-друге, “обливання брудом”, можливо трохи неправильно сказано, але просто прочитавши дотичну статтю, про те, що Марія Петрівна і Віктор Адрійович залишили спортсменів на вокзалі зробила такий висновок! але я в це не повірю ніколи в житті, це вже просто сміх, люди які несуть відповідальність за спортсменів просто поїхали додому, вдумайтесь в це самі!!!!
    мабуть Ви недуже уважно читаєте коментарі, тому що я написала про те, як молоді тренери повинні здобувати досвід, так що “по діагоналі”, це мабуть про Вас сказано!!!)))
    вік тренера не має значення, має значення досвід, це я вам як спортсмен можу сказати, молодий тренер тобі менше може дати порад і передати навиків ніж старший тренер!

    1. Яринка, я намагаюся реагувати на коментарі, які так чи інакше стосуються і мене. Брати чи не брати участь у дискусії, – Ваша справа. Хоча Ви вже в ній, так сталося:) Щодо “по діагоналі” – Ваш коментар коротший, ніж матеріал, тому мені легко було прочитати його не “по діагоналі”:) У тому-то й річ, що Ви пишете про те, що молодим тренерам треба набиратися досвіду (двома руками за!), але в той же час підтримуєте рішення відрядити на Юнацьку Олімпіаду пенсіонерку, коли була альтернатива на 20 років молодшого відрядити (вони на рівних правах тренери двох членів збірної у цьому виді). Де ж молодим набиратися цього досвіду?! На матчевих зустрічах?:)
      КРАЩІ З КРАЩИХ і їдуть на Юнацьку Олімпіаду – юні спортсмени, які вибороли право представляти Україну в чесній боротьбі. А тренерів просто включили до складу делегації. І в даному випадку я залишаюся при своїй думці, що варто було відрядити когось з молодих фахівців. А Гавелко нехай добивається права їхати на Олімпіаду дорослу! Можна було і не Осипенка, а когось іншого відрядити – молодого і вже успішного. Хоча тут, звісно, просилося рішення на користь Осипенка, оскільки його спортсменка в команді.
      Я теж спорт знаю не лише з газетних матеріалів:) І теж мав честь захищати честь України. Але тренерів не ділив на молодих і старших – буває, що молодий, навпаки, може краще відчути, що варто сказати в тій чи іншій ситуації юному спортсмену, будучи у ближчому до нього віковому діапазоні. Тобто надавати перевагу старшій за віком людині лише тому, що вона старша – напевно, не зовсім правильно. Нехай Марія Петрівна добивається надалі ще більших успіхів, ніж були досі! Але при цьому не обов’язково заважати молодим набиратися такого цінного міжнародного досвіду. Бо мине час, і хто прийде на зміну над пенсійного віку Сидоруку і Ко?.. Хіба не варто давати і дорогу молодим?..
      А щодо матеріалу про те, як Марія Петрівна з колегою залишили на вокзалі своїх юних підопічних зі збірної, на жаль, чиста правда… Можете легко перевірити цю інформацію, поспілкувавшись безпосередньо із спортсменами. І, до слова, під час Молодіжних ігор України в Чернівцях днями до мене підходили тренери з інших областей, дякували за той матеріал і висловлювали цілковиту підтримку. З деякими з них я не був знайомий. Напевно, вони говорили абсолютно щиро, інакше для чого було б підходити до незнайомого журналіста, правда?.. Тим більше, якби то було неправда…
      Удачі!

  9. Яринка Шевчук says

    Шановний пане Георгій, мій коментар не потребував Вашої відповіді, я не намагаюсь влитись в Вашу дискусію, просто вкотре хочеться показати,що на змагання такого рівня повинні їхати КРАЩІ З КРАЩИХ!!! вік тренера не має жодного значення, значення має досвід, а як видно, то у Марії Петрівни досвід набагато більший!!! хоча як спортсмен можу з впевненістю сказати, що молодий тренер не зможе тобі передати достатньо навиків і вмінь!!!
    “обливання брудом” це мабуть заголосно сказано, просто прочитавши дотичну статтю про те, що Марія Петрівна і Віктор Андрійович залишили спортсменів на вокзалі, я була дуже здивована!!! подумайте самі, люди які відповідають за спортсменів просто поїхали додому, це смішно, і я ніколи в це не повірю!!!!
    “по діагоналі” це мабуть про Вас сказано, адже я написала як молоді тренера повинні переймати досвід від старших!!!)

  10. Яринка Шевчук says

    не зважаючи на Вашу прекрасну промову, залишаюся при своїй власній думці, бо краще знаю цей спорт і цих людей!
    щасти Вам)

    1. Ваші думки – Ваша власність:) За великим рахунком, нічого й не змінилося би, якби, приміром, Ви погодилися, що в цій ситуації краще було відрядити не Марію Петрівну, а все-таки молодого фахівця… Тобто на ситуацію реально все-таки впливають інші люди, а не ми з Вами;)
      Змагатися з Вами, хто краще знає цей спорт і цих людей, навіть не збирався;) А Ви при нагоді все ж спробуйте з’ясувати особисто у юних лучників, чи приємно було їм залишитися на вокзалі у Львові без квитків після успішного Євро, коли місцеві тренери пішли собі додому… Звісно, запитувати це треба тет-а-тет, а не при Марії Петрівні:) Це вже минулося. Але, можливо, Вам буде цікаво знати інформацію від самих фігурантів, бо, наскільки я зрозумів, Ви навіть не допускаєте думки, що такі поважні і досвідчені люди могли залишити в такій ситуації напризволяще юних лучників там…
      Вам теж всього найкращого!:)

  11. андрій says

    Георгій, а де досвіт тренерскоі роботи. …………а ви далекий від лука!!!!!!!!

    1. Чий досвід тренерський?:) Я не тренер, і не претендую на посаду тренерську:) А як журналіст описав фактаж, який засвідчив деякі негативи згаданих тренерів. Хоча не сперечаюся, що у них є і багато позитиву! А щодо “далекості” від луку, то і тут я не претендую на особливу “близькість”. Намагаюся бути приблизно на однаковій відстані до всіх видів спорту, оскільки зі всіма стикаюся в роботі. В силу об’єктивних обставин лук частіше за інші види потрапляє в поле зору, оскільки у нас, у Чернівцях, цей вид має славні традиції! Удачі Вам, Андрію!

  12. ANTON says

    sTRELBA S LYKA BRED POLNUI….ETO DLYA PARALIMPIIZOV…NE YVAGAYU ETOT VID SPORTA

    1. Ну, напевно, не варто так некоретно ставитися до олімпійського виду спорту! Він, звісно, далеко не найбільш популярний і пріоритетний (крім Кореї, напевно). Але хіба можна не поважати успіхи українських і буковинських лучників?!

Leave A Reply

Your email address will not be published.