Чернівчанин Чайковський двічі забив боснійцям за збірну України U-19

0

У стартовому турі домашнього відбірного раунду чемпіонату Європи U-19 збірна України перемогла Боснію-Герцеговину 4:1. Два голи на свій рахунок записав чернівецький легіонер луганської «Зорі» Ігор Чайковський.Після переходу до «Зорі» і вдало проведеної частини сезону у Прем’єр-лізі екс-капітан молодіжного складу донецького «Шахтаря» Ігор Чайковський набагато впевненіше почувається і у збірній України. Якщо торік на тріумфальному для українців домашньому Євро U-19 молодший на рік вихованець чернівецького тренера Юрія Лєпєстова не одразу потрапив до основного складу збірної (хоча так сталося, що саме з його появою на полі наші юніори виграли всі матчі, включаючи фінал), то тепер Ігор є одним з лідерів нашої головної юніорської команди. Підтвердженням цього – і його два голи у ворота збірної Боснії та Герцеговини.

Пропонуємо до вашої уваги звіт про матч від Костянтина Паткевича (офіційний сайт Федерації футболу України).

Україна (U-19) − Боснія-Герцеговина (U-19) − 4:1

Голи: 1:0 Чайковський (10), 2:0 Чайковський (43, з пенальті), 2:1 Панджа (45), 3:1 Зубко (56), 4:1 Сидорчук (72).

Україна: Левченко, Бутко, Парцванія (Імереков, 80), Прийма, Поліщук, Чайковський, Сидорчук (Козак, 76), Задоя, Зубко, Павлов (Морозенко, 62), В.Коваль.

Лідери групи

У середу, 26 травня, дубль Ігоря Чайковського, голи Ігоря Зубка та Сергія Сидорчука забезпечили українцям перемогу над командою Боснії та Герцеговини в першому турі відбірного еліт-раунду чемпіонату Європи серед юнаків до 19 років. Підопічні Анатолія Бузника захопили лідерство в 3-й групі, випередивши завдяки кращій різниці м’ячів англійців, які здолали опір ірландських однолітків (1:0).

Акцент на атаку

Українці − господарі турніру − приймали суперників на полі бородянського стадіону «Борекс». Наставник синьо-жовтих узяв на озброєння звичну для себе атакуючу тактичну схему 4-3-3, ролі форвардів у якій виконували Володимир Коваль, Євген Павлов та Ігор Зубко. Утім, рахунок судилося відкрити футболісту, цього дня більше зорієнтованому на руйнування. На 10-й хвилині після хитромудрого розіграшу штрафного, котрий, безперечно, був однією з домашніх заготовок команди Бузника, результативного удару з меж карного майданчика завдав опорний півзахисник Чайковський.

Обмін уколами

Швидкості після цього дещо впали. Такий характер гри більше влаштовував збірну України, яка набагато впевненіше контролювала м’яч у центрі поля. Наприкінці першого тайму її капітан відзначився вдруге, спокійно реалізувавши пенальті, призначений за фол Івана Мршича на Ковалі. Здавалося, суперники підуть на перерву за рахунку 2:0, однак у компенсований арбітром час боснійський форвард Далібор Панджа скористався чи не єдиним своїм шансом, з другої спроби змусивши капітулювати Ігоря Левченка.

Вбивство інтриги

Гол «у роздягальню» надихнув балканців на більш активні дії. На початку другого тайму підопічні Зорана Бубало спробували диктувати свої умови опонентам, проте виходило це не дуже переконливо. Зняв напругу Зубко, котрого на 56-й хвилині вивів сам-на-сам із голкіпером Павлов. Нападаючий, який представляє клуб першої ліги «Кримтеплиця», холоднокровно вразив незахищений кут воріт. Ще за 16 хвилин інтрига була остаточно похована Сидорчуком, котрий краще за інших зорієнтувався у штовханині в карному майданчику − 4:1.

На черзі − Ірландія

Перемога з великим рахунком дозволила українцям захопити лідерство в 3-й групі. «Сьогоднішня гра мені сподобалася, − зазначив після фінального свистка наставник синьо-жовтих. − Суперник виявився нам по зубах, і я дуже радий, що ми розпочали турнір так упевнено. Утім, надалі, не сумніваюся, команду очікують більш важкі матчі». Вже у п’ятницю господарі змагань зустрінуться зі збірною Ірландії. Напередодні остання зазнала поразки від англійців, у складі яких на 37-й хвилині відзначився Дін Парретт.

Кваліфікація. Євро-2010 (U-19). Еліт-раунд

Група 3 (Україна)

26 травня. Україна − Боснія-Герцеговина 4:1, Англія − Ірландія − 1:0.

28 травня. Ірландія − Україна (Бородянка, 17.00), Англія − Боснія-Герцеговина (Київ, 13.00).

31 травня. Україна − Англія (Бородянка, 17.00), Боснія-Герцеговина − Ірландія (Київ, 17.00).

Ігор Чайковський забиває у ворота боснійців. Фото: ffu.org.ua
Ігор Чайковський забиває у ворота боснійців. Фото: ffu.org.ua
Ігор Чайковський (в центрі) з наставником Юрієм Лєпєстовим на прес-конференції у Чернівцях після перемоги на Євро-2009 U-19. Фото Анатолія Цуркана
Ігор Чайковський (в центрі) з наставником Юрієм Лєпєстовим на прес-конференції у Чернівцях після перемоги на Євро-2009 U-19. Фото Анатолія Цуркана

Leave A Reply

Your email address will not be published.