“Зірки естради – зіркам спорту”: без квартири, зате з машиною

0

Під час традиційної шоу-програми, присвяченої нагородженню кращих спортсменів області за підсумками 2008 року, ордерів на квартиру не вручали. Натомість буковинський велоспорт отримав від обласної влади нову “Ниву”.

Кращим спортсменам – трофеї, а велосипедистам – «Нива»

     Криза, на щастя, «не зламала» традицію вшановувати лауреатів минулого спортивного року у святковій атмосфері 090115-Zirky-zirkam-DSC_5774_Bagley_Dorohova_Kapanadzeта вперемішку з гарною концертною програмою. Облспортвідділ, який перебуває на стадії об’єднання в управління у справах сім’ї, молоді та спорту, залишився співорганізатором і взяв на себе основні витрати по проведенню шостої церемонії «Зірки естради – зіркам спорту», попри те, що засновник цього проекту Георгій Мазурашу вже не очолює названий підрозділ облдержадміністрації. Не зрадили екс-керманичу обласного спорту і друзі-меценати, які підтримували зіркову шоу-програму ще з тих часів, коли обласна влада долучалася до організації свята лише добрим словом. Головними партнерами проекту стали спортивно-оздоровчий комплекс «Цецино» і готель «Буковина» (Валерій Чинуш), а посильну допомогу надали також ТОВ «Машзавод» (Віктор Сідляр), туркомплекс «АКВА-ПЛЮС» (Георгій Козьма), гуртівня «ПАККО» (Олексій Коломієць), мережа магазинів «Гном» і ресторан «Централь» (Лариса Нагорняк), модельне агентство «Ольга» (Ольга Добрянська), магазин «ГОЛ» (Ігор Грималюк), студія «Яблуко», ПП Марат БуркАт (піротехнічні ефекти), Микола Альбота та інші.

      Чотири з п’яти попередніх шоу-програм «Зірки естради – зіркам спорту» мали квартирний фінал, вірною прикметою якого є присутність серед почесних гостей Чернівецького міського голови Миколи Федорука. У 2004 р. міська влада зробила чернівчанином титулованого Івана Гешка, у 2005 р. ордер на квартиру отримав заслужений тренер України Денис Тищук, у 2006 р. з Білої до Чернівців переселили капітана збірної України з боротьби самбо Ольгу Панчук-Унгурян, а у 2008 р. квартирою став напівпідвальний гуртожиток тодішнього керманича обласного спорту. Тож квартирне питання залишається головною інтригою свята. Цього разу Миколи Трохимовича в залі, на жаль, не було. Хоча з достовірних джерел стало відомо, що міська влада до останнього намагалася розв’язати квартирні проблеми одразу двох провідних буковинських спортсменів. Не встигли. Зате який стимул провести наступну шоу-програму, яка має великі шанси на солодкий «квартирний присмак»!

      Сама структура свята кожного року зазнає незначних змін, пов’язаних з творчим пошуком організаторів. Розпочали церемонію з спеціальних номінацій. У цій частині майже всі трофеї вручали не спеціальні гості, як було раніше, а Міс Західної України Юлія Стародуб та модель агентства «Ольга» Ірина Бохняк. Зате коли під завісу «спеціальної частини» на сцену піднявся почесний гість – перший віце-губернатор Віктор Павлюк, присутні не лише почули вітальні слова на адресу «людей спорту», а й стали свідками вручення ключів від автомобілю «Нива» президенту обласної федерації велоспорту Іллі Руссу. Авто, зрозуміло, дісталося не йому персонально, а обласному велоспорту, а точніше – відповідному відділенню обласної школи вищої спортивної майстерності, де Ілля Якимович є старшим тренером. І це стало своєрідною компенсацією велосипедистам за те, що теперішній лідер цього виду спорту в області Марина Іванюк поки що зупинилася за крок до топ-десятки. Наступну нагороду отримав віце-президент обласної федерації баскетболу Юрій Барабанов – як представник найактивнішої федерації. Очікувалося, що компанію йому складе директор ФОК «Олімпія» Геннадій Дзівідзінський, якому хтось із очільників міста вручить документальне підтвердження про придбання сучасних баскетбольних конструкцій для кращого чернівецького залу. Але начальник міськспортуправління Святослав Дяконюк обмежився офіційними вітаннями, а про баскетбольні щити повідомив «іменинникам» в залі, як кажуть, на вухо.

     Основним, звісно, стало нагородження десятки кращих спортсменів краю та їх тренерів і меценатів. Тут не обійшлося без «нюансів». Красуні-моделі настільки увійшли в роль вручаючих, що примудрилися віддати каратисту Олександру Пікуліну та його наставнику Павлу Побуряному трофеї ще до того, як на сцену піднялися активістка клубу успішних чернівчанок Лариса Нагорняк та депутат міської ради Василь Максим’юк, яких спеціально запросили для цієї почесної місії. Оскільки цього року топ-10 «розбили» на пари, пані Нагорняк бодай на половину реалізувала покладену на неї місію. А ось Максим’юк, не зрозумівши «гумору», наступних лауреатів не дочекався. Ще одну неув’язку «спровокував» начальник новоутвореного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Андрій Білогорка, який, не маючи досвіду участі у подібних церемоніях, також залишив сцену «достроково» – після першого з двох «відданих» йому вручень. У підсумку представник готелю «Буковина» Юрій Коваль замість того, щоби отримати спеціальний трофей як офіційний партнер Наталі Лупу, «за підказками» ведучих вручив бігунці всі нагороди, в т.ч. свою. Натомість пізніше він отримав від віце-губернатора Бориса Баглея аналогічний повний комплект – і за відсутніх Івана Гешка та тренера Георгія Миронюка. «Почесними вручаючими» були також екс-міжнародник з військового багатоборства, а нині бізнесмен Олексій Коломієць та заступник начальника молодьспортуправління Богдан Вітовський.

     Краща спортсменка Буковини 2008 року Тетяна Дорохова у своїй заключній промові подякувала всім тим, хто в різній мірі допомагав їй на шляху до досягнутих успіхів, в т.ч. директору ТОВ «Боянівка» Дмитру Равлюку, який на правах офіційного партнера прямо на сцені преміював свою «підопічну». Скільки було в конверті Тетяна не сказала, але презентом вона залишилася задоволена.

     «На словах» залишається додати, що ведучими імпрези були Тетяна Бродська (ТРК «Чернівці») та Ігор Савчин (ОДТРК). У концертній програмі в Палаці «Академічний» взяли участь зразковий ансамбль сучасного танцю «ХХІ століття», Віктор Рурак, Аліна Александрова, Богдан Ластівка, Валерія Водовозик, група «Де-факто», дует Наталка Ластівка і Андрій Клепач, Михайло Грицкан, Тетяна Юхно, Василь Данелюк та шоу-група «Вікторія». І що телеверсію церемонії незабаром можна буде побачити традиційно на «найспортивнішому» телеканалі «Чернівці».

 

Лауреати народного спортивного рейтингу Буковини:

«Кращий футболіст-аматор Буковини» – Сергій Янчик (футбольний клуб «Лужани» та футзальний клуб «Меркурій»)

«Кращий футболіст-професіонал Буковини» – Максим Ілюк («Буковина», «Шахтар»);

Кращий бомбардир в історії «Буковини» – Віктор Олійник;

«Команда року» – ВК «Будівельник» (Василь Ватаманюк);

«Тренер року» – Юрій Мельничук (ВК «Будівельник-Буковина»);

«Футбольна команда року» – футбольний клуб «Лужани» (Василь Орлецький, Ярослав Мазур);

«Футбольний тренер року» – Юрій Крафт (ФК «Лужани», СДЮСШ «Буковина»);

«Юна футбольна команда року» – ЗНЗ с. Зелений Гай Новоселицького району

(Віталій Ротар, капітан команди – Євген Антонюк);

«Автогонщик року» – Валерій Берча;

«Кращий більярдист» – Ярослав Тарновецький;

«Командний лікар року» – Валерій Чинчик (МФК «Буковина»);

«Медійний дебют року в спорті» – Галина Марків («Молодий буковинець») та Олександр Білоус («Доба»);

«Найактивніший спортивний радіорепортер» – Павло Токар (радіостанція «Буковина»);

«Найактивніший спортивний телерепортер» – Сергій Батюк (телеканал ТВА);

«Найекстремальніша спортивна телепрограма» – «Спорт-драйв» (обласна телерадіокомпанія «Буковина»);

«Найспортивніший телеканал року» – ТРК «Чернівці» (директор – Геннадій Сергєєв);

«Найактивніша федерація» – обласна федерація баскетболу (президент – Микола Попадюк);

 

Топ-10 2008 (лауреати Премії ім. С. Сенюкова):

10. Олександр Пікулін (карате-до, тренери – Павло та Аліна Побуряні);

9. Олександр Друцул (стрільба з лука, тренери – Світлана Капанадзе та Олег Осипенко);

8.Лідія Січенікова (стрільба з лука, тренер – Олег Осипенко);

7. Олена Моток (легка атлетика, тренери – Семен Донський, Сергій Москалюк);

6. Андрій Боровик (стрільба з лука, тренери – Анатолій Єгоров та Наталя Піскоха);

5. Наталя Лупу (легка атлетика, тренери – Володимир Степунов, Анатолій Якимчук. Офіційний партнер – готель “Буковина”, керівник – Валерій Чинуш);

4. Віталій Рибак (легка атлетика, тренери – Іван Павлюк, Ірина Ячнюк);

3. Микола Лабовський (легка атлетика, тренери – Денис Тищук, Ірина Ячнюк, офіційний партнер – туркомплекс “АКВА-ПЛЮС”, керівник – Георгій Козьма);

2. Іван Гешко (легка атлетика, тренер – Георгій Миронюк, офіційний партнер – готель “Буковина”, керівник – Валерій Чинуш);

1. Тетяна Дорохова (стрільба з лука, тренери – Світлана Капанадзе, Анатолій Єгоров, офіційний партнер – ТОВ «Боянівка», керівник – Дмитро Равлюк).

(Шаховий композитор Михайло Марандюк, для якого був передбачений спеціальний трофей «Інтелект буковинського спорту», на церемонію не прийшов)
Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com
для газети “Сіті-Інфо”
***

Leave A Reply

Your email address will not be published.