Бубку в Чернівцях намагалися “підставити”

0

Легендарного спортсмена просили «врятувати» школу олімпійського резерву з виду спорту, який наразі в Чернівцях взагалі ніде розвивати

Уперше на Буковині легендарний Сергій Бубка мав побувати в дні святкування 600-ліття від першої писемної згадки про Чернівці. Але візит до Бразилії тоді змусив очільника Національного Олімпійського комітету перенести поїздку до Чернівців. І ось довгочікуваний приїзд 35-разового рекорсдмена світу, 6-разового чемпіона світу, олімпійського чемпіона відбувся! І «прив’язали» його до відкриття 15 листопада нового офісу регіонального відділення НОК України.

Знайомство з Буковиною розпочалося в Оршівцях

Програма перебування у Чернівцях Сергія Бубки декілька разів змінювалася. Причому «знайти кінці» хто її склав виявилося практично неможливим – місцеві організатори кивали на столичних помічників головного олімпійця країни, а ті, у свою чергу, посилалися на пропозиції «знизу». В самих Оршівцях, де була запланована перша зустріч на буковинській землі, Бубку чекали то біля будинку культури, то на кордоні області. На запитання столичної світи (яка прибула напередодні ввечері), де ж все-таки місце зустрічі, заступник голови регіонального відділення НОК Віталій Омельянчук, який фактично управляє відділенням (у голови Василя Ватаманюка більше почесні та спонсорські місії), одразу «знайшовся» і з важливим виглядом «звинувачувально» «переправив м’яча» у «ворота» облспортвідділу – мовляв, «за зустріч відповідає спортуправління». Так ніби він має повноваження управляти головною спортивною організацією краю.

Біля надпису «Чернівецька область» Сергія Бубку, якого туди привезли колеги з Івано-Франківщини, першим зустрів кращий спортсмен України 2006 р. Іван Гешко. Крім «олімпійських» та спортивних керівників області та району, заступника голови Кіцманської РДА Валерія Рудька, на високого гостя чекала і група місцевих юних футболістів, яким Бубка, після отримання традиційного хліба з сіллю, роздав автографи та невеличкі презенти.

Дорогою до Чернівців вузьке коло «обраних» поза офіційною програмою мала можливість пообідати разом з людиною-легендою. Оскільки цей пункт затягнувся, високого гостя трішки зачекалися на лукодромі, куди завезли і «журналістську армію». Там Бубку принагідно попросили вручити атрибути майстра спорту Ксенії Березовській. Після короткого звернення до лучників та «масованої атаки» полювальників за автографами Сергій Назарович під керівництвом заслуженого тренера України Анатолія Єгорова та дворазової чемпіонки світу Тетяни Мунтян зробив перший в житті символічний постріл з лука. У мішень влучив, чим викликав справжні овації. На прощання Єгоров адресував «новоспеченому лучнику» скромне прохання допомогти знайти пару мільйонів гривень на розбудову лучної бази.

У «Будинку з левами» Бубка виконував «чужу роль»

До обласної державної адміністрації Сергій Бубка завітав у супроводженні «зустрічаючих» та журналістів, які ледве вмістилися у кабінеті першого віце-губернатора Віктора Павлюка. Під час розмови високий гість на прохання місцевої «старої гвардії» екс-керівників спортивних структур озвучив «проблему» із «закриттям» спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з хокею на траві. Здивовано дізнавшись, що насправді її не закрили, а реорганізували шляхом об’єднання з іншою «умовною одиницею» – ДЮСШ для дітей-сиріт та позбавлених батьківської опіки (де тренерами називали вчителів шкіл-інтернатів, які й так мали проводити секційну роботу), що кращі хокеїсти були переведені до школи вищої спортивної майстерності (з відповідним кращим фінансовим забезпеченням), що в Чернівцях немає жодного спортивного об’єкту з належними умовами для розвитку цього виду спорту (як же могла при цьому функціонувати СДЮШОР?), що справжніх тренерів внаслідок реорганізації стало не менше, а більше, Сергій Назарович, напевно, зрозумів, що його авторитетом лобіюють «не ті справи», тож далі просив виключно про підтримку відділення НОК та олімпійського руху загалом.

Місцевий структурний підрозділ НОК волів би отримати значно більшу фінансову підтримку, в т.ч. кошти на введення трьох штатних одиниць. Якщо це зробити, спортивних чиновників в області стане більше, а грошей для «живої роботи» – менше, оскільки кругленька сума піде на утримання нового апарату. Якщо думати про справу, а не про чиїсь амбіції, цього, звісно, допустити не можна. Для прикладу, Чернівецька міська рада, яка добре вміє «рахувати гроші», навіть міський центр «Спорт для всіх» («нав’язування» якого йде з найвищих державних органів) не відкрила, від чого міський спорт не лише не втратив, а, навпаки, – зберіг «зайві» кошти на проведення спортивно-масових заходів. Власне, сьогодні «діяльність» відділення НОК є умовною – самостійно воно не проводить жодного заходу, а лише виступає співорганізатором за кошти обласного бюджету, «переставлені до іншої кишені». Безумовно, таку «олімпійську діяльність» (і навіть набагато якіснішу і активнішу) можна здійснювати і без зайвого штату – за традиційною на заході міні-грантовою системою. Єдине, що до планування та розподілу цим міні-грантів варто залучити передусім авторитетних тренерів і спортсменів, в т.ч. олімпійців, бо сьогодні, наприклад, фіналісти Олімпійських ігор Іван Гешко та Тетяна Мунтян зізнаються, що взагалі не ознайомлені з функціями та планами олімпійського відділення. Більше того, вони навіть не знають хто є членами відділення, коли і як обирають керівництво цієї структури тощо. Хочеться вірити, що депутатський корпус обласної ради зважить на ці та інші аналогічні «нюанси», коли розглядатиме «олімпійське питання». Та й облдержадміністрація навряд чи готова «сліпо» віддавати комусь кошти…

У «Будинку з левами» Віктор Павлюк та Сергій Бубка обмінялися подарунками. Олімпійському керманичу вручили оригінальну ікону та книгу про Буковину і буковинців, а віце-губернатору дісталися олімпійські презенти.

«Олімпія» – на висоті, а стадіону потрібні нові доріжки

Далі «екскурсоводом» Бубки був міський голова Микола Федорук зі своїми підлеглими. ФОК «Олімпія» столичного гостя приємно здивував. Дізнавшись, що цей комплекс є комунальною власністю міста, він зауважив, що такі приклади гідні наслідування у всій державі. В «Олімпії» під час візиту Бубки відбувався чемпіонат області з карате-до. Побачивши таку персону в залі, голова обласної федерації Станіслав Золотухін призупинив змагання, попросив Сергія Назаровича «сказати пару слів», після призери змагань отримали можливість прикрасити свої грамоти цінним автографом.

На стадіоні «Буковина» говорили в основному про проблеми з реконструкцією та нагальну потребу замінити застарілі морально і фізично легкоатлетичні доріжки. Як і в розмові з легендарним екс-чернівчанином Валерієм Борзовим, мер Микола Федорук висловив розуміння проблеми і готовність її розв’язати.

Сусідній льодовий майданчик, який добудовує приватний підприємець Павло Польовий, теж викликав у Бубки приємні емоції – він не думав, що в Чернівцях такою близькою є перспектива розвитку хокею та того ж фігурного катання.

На волейболі Бубка «завболівався»

Рядовий матч волейбольної Суперліги між «Будівельником» та «Кримсодою» (Красноперекопськ) став особливим, коли коментатор Леонід Фоменко під овації публіки озвучив, який «супер вболівальник» завітав в гості. Отримавши чергове хліб-сіль, Бубка попрямував на VIP-трибуну. Зал «Будівельник» олімпійський «ескорт» мав залишити після першого сету. Але керманич НОК затримався там доки господарі майданчику не зрівняли рахунок – 1:1. «Завболівався» там, до речі, не він один. Водій мікроавтобусу, мав возили журналістів, теж задивився волейболу, через що більшість представників ЗМІ запізнилися на перерізання стрічки нового офісу відділення НОК. Після урочистості Сергій Бубка вручив подяки буковинським олімпійцям Івану Гешкові, Ліні Герасименко та Тетяні Мунтян, а також, сподіваємося, майбутньому олімпійцю Тетяні Дороховій.

Оскільки сусідом нового олімпійського офісу є дитячий притулок, Сергій Назарович, звісно, завітав і туди. Спілкування з малечею йому явно було до душі. Все було просто і щиро. «А ви приймали коли-небудь допінг?», – поцікавився один хлопчик. «Ні!» – відповів Бубка. «Молодець!» – додав запитуючий, чим розсмішив навіть найсерйозніших гостей. «Зізнавшись» на прохання діточок, де він живе, чим займаються сини і т.д., Сергій Назарович роздав подарунки і поїхав далі.

Клочкову не дали «в обіду»!

Прес-конференцію об’єднали з прийомом в мерії. Сергій Бубка терпляче відповідав на всі запитання. З підвищеною позитивною емоційністю він відповідав на запитання Василя Бабуха про перспективи будівництва на путильській горі Томна-Тікул високогірної бази олімпійської підготовки, зазначивши, що це чудова ідея, яку він та НОК підтримують, як над важливий для українського спорту проект. А з іншого гатунку емоційністю Сергій Назарович задовольняв допитливість щодо доцільності поїздки до олімпійського Пекіну Яни Клочкової: «Це була моя ідея, аби Яна несла Прапор України на відкритті Ігор!» Головний олімпієць «пояснив», що це дуже почесна, важлива і відповідальна місія, і що після того, як несеш на цій церемонії прапор своєї держави, реально дуже складно виступати, адже емоції переповнюють: «Я відчув це свого часу на собі».

В міській раді теж не обійшлося без взаємних подарунків та «фотосесії». Це був заключний пункт офіційної програми.

В коридорах мерії Сергій Бубка «посекретничав» з Тетяною Мунтян та Іваном Гешком, яких він в Чернівцях «відкрив по-новому»: «Я з приємністю дізнався, що Іван бере безпосередню участь у створені в Кіцмані спільними зусиллями влади та мецената Валерія Чинуша спортивного інтернату, що Тетяна готує відкриття першої в сільській місцевості секції стрільби з лука. Такі приклади варті наслідування і іншими нашими олімпійцями та відомими спортсменами».

У Чернівцях легендарний спортсмен і олімпійський діяч переночував, а зранку вилетів на Київ, пообіцявши, що ще повернеться на Буковину.

Інтерв’ю з Сергієм Бубкою читайте на нашому сайті найближчим часом.

Григорій ПАСАТ
Фото Георгія МАЗУРАШУ
“МБ”
***

Leave A Reply

Your email address will not be published.