heshko.com: Гешко ”заразив” колег благодійністю

0

“Буковинська миля”: змінився переможець, але традиції залишилися. Тріумфатор Олександр Борисюк наслідував приклад Івана Гешка і заявив про готовність поділитися призовими із знедоленими дітьми.

Уперше переможцем Відкритого Кубку Чернівецької області з бігу на 1 милю “Буковинська миля”, започаткованого у 2005 році, став не Іван Гешко. Єдиний олімпієць Буковини останніх трьох головний Ігор сучасності, як відомо, відновлюється після травми, через яку не зміг виступити в олімпійському Пекіні. Натомість його переможну естафету на “Буковинській милі” підхопив представник спортклубу “Гешко” Олександр Борисюк з Волині, який вже третій рік тренується у Кіцмані в групі того ж заслуженого працівника фізичної культури і спорту України Георгія Миронюка.

Цього разу нагороди “Буковинської милі”, яку за традицією організували облспортвідділ та СК “Гешко” під патронатом готелю “Буковина”, за підтримки обласної і міської влади та торгової марки “Біола”, виборювали “середньовики” з України, Румунії та Молдови. На старт мали вийти і двоє представників Кенії. Але вони так і не встигли відкрити візи у Польщі, хоча Посольство України у цій республіці за дозволом МЗС готова була надати їм як виняток “перепустки” на наші змагання. До серйозних “кадрових втрат” цьогорічної “Буковинської милі”, крім Гешка, слід зарахувати і фіналіста чемпіонату Європи-2006 та чемпіона України-2008 на дистанції 1500 м Миколу Лабовського, який, на жаль, також відновлюється після травми.

А ще серед почесних гостей цьогорічної “Буковинської милі” очікувалися легендарні Валерій Борзов (колишній мешканець Чернівців, до речі) та Сергій Бубка. Але за декілька днів повідомили, що Бубка вирушає в олімпійських справах за кордон (як президент НОК України), а напередодні ввечері стало відомо, що і Борзов не може приїхати…

У програмі святкування 600-ліття від першої писемної згадки про Чернівці “Буковинська миля” безумовно була центральною спортивною подією. Для підсилення святкового ефекту організатори змінили її “прописку” – зі стадіону “Буковина” на Соборну плошу, яка традиційно є одним із центрів святкових заходів. Від цього “стратегічного кроку” змагання однозначно виграли, як і святкова програма, яка отримала додаткову “вуличну родзинку”. Рекордна для місцевих легкоатлетичних пробігів кількість глядачів стала приємним сюрпризом і для учасників “Буковинської милі”, більшість з яких вже після фінішу не приховували своїх емоцій, відзначаючи, що в такій атмосфері змагатися – одне задоволення. Звісно, найбільше задоволення отримали призери, яким з нагоди ювілею Чернівців готель “Буковина” подвоїв грошові винагороди. Але це ми вже забігли вперед.

Перед початком представлення організатори символічно вручили перший та другий номери Івану Гешкові та Миколі Лабовському 9останній всі три рази був призером нашої милі). Іван долучився до дійства ще й у якості стартера. Щоправда, стартовий пістолет його підвів і старт довелося давати забутим методом, але актуальним засобом – прапорцем із символікою ювілейних Чернівців.

З перших метрів дистанції, як і прогнозувалося, лідерство захопив хотинчанин Віталій Рибак, який, маючи цього року в активі переможний хет-трик на чемпіонатах України (на щосе на 10 та 20 км і на клачиних 5000 м), але не володіючи суперфінішем, природньо, намагався “взяти суперників” темпом. Віталій лідирував аж до передостаннього з шести маленьких кіл навпроти пам’ятника на Соборній площі. Весь час його “на прицілі” тримав фіналіст минулорічного молодіжного Євро Сашко Борисюк, який зрештою вискочив з-за спини і відсвяткував ефектну впевнену перемогу. Рибак не зміг втриматися і у призовій зоні, фінішувавши одночасно з чемпіоном Європи серед молоді в стіпль-чезі Вадімом Слободенюком з Рівного. А друге та третє місця у “фінішних розборках” вирвали бронзовий призер Кубку Європи Василь Цікало зі Львова та неодноразовий чемпіон України з кросу Ігор Гелетій з сусідньої Франківщини.

Нагородження проводили депутат Чернівецької міської ради і керівник готельно-туристичного комплексу “Буковина” Валерій Чинуш, депутат міської ради, чемпіон Європи та світу Іван Гешко, нещодавній керівник обласного спорту Георгій Мазурашу, в.о. начальника облспортвідділу Богдан Вітовський, начальник міськспортуправління Святослав Дяконюк.

Пам’ятні презенти (фірмові футболки, вимпели та медалі від облспортвідділу, готелю “Буковина”, спортклубу “Гешко” та торговельної марки “Біола”) отримали всі учасники “Буковинської милі”-2008. До всіх презентів на честь ювілею Чернівців депутат міської ради Валерій Чинуш додав грошові винагороди від готелю “Буковина”.

А призери, крім переліченого, отримали ще й красені Кубки та подвоєні призові.

Поза сценарієм, після нагордження спортсменів були вручені також пам’ятні презенти за активну участь в організації та проведенні “Буковинської милі”. Їх отримали керівник готельно-туристичного комплексу “Буковина”, депутат міської ради Валерій Чинуш, депутат міської ради Іван Гешко, в.о. начальника облспортвідділу Богдан Вітовський, керівник міського спорту Святослав Дяконюк, головний суддя змагань Олександр Палагнюк, екс-керівник обласного спорту Георгій Мазурашу та постійний ведучий “Буковинської милі” Ігор Савчин, а також (пізніше) почесні гості Чернівців – учасник двох Олімпійських ігор Абрам Кривошеєв та тренер переможця легкоатлетичного матчу СРСР – США Івана Іліки – суддя міжнародної категорії Семен Мошкович. Уже другого святкового для Чернівців дня “Буковинську милю” в повному обсязі показали на телеканалі “Чернівці”. А в день змагань вони встигли “засвітитися” на тому ж ТРК “Чернівці”, УТ-1 та 5 каналі.

Організатори висловлюють щиру подяку за підтримку обласній та міській владі, готельно-туристичному комплексу “Буковина” і Валерію Чинушу, торговій марці “Біола”, інформаційному партнеру – телеканалу “Чернівці”, автоклубу “Буковина” та іншим друзям “Буковинської милі”.

Іван Гешко (переможець “Буковинської милі” 2005-2007 рр.):
– Дуже важко спостерігати за змаганнями з боку – хотілося би бути разом з хлопцями на умовній біговій доріжці. Але тішить те, що наш спортивний подарунок Чернівцям до ювілею, вважаю, вдався на славу! Думаю, місце проведення надалі змінювати не варто. Єдине, що коло треба буде трішки збільшити – на брусчатці, з “віражами” під кутом 90 градусів довжина кола 280 метрів надто мала. Але це вже деталі.

Валерій Чинуш (депутат міської ради, керівник ГТК “Буковина”):
– “Буковинська миля” за короткий час дуже гармонійно вписалася до святкової програми Дня міста, і без цього яскравого спортивного дійства відзначення 600-ліття від першої писемної згадки про Чернівці важко було собі навіть уявити. Ми, як організатори, намагаємося з кожним роком “рости” і дарувати землякам все цікавіше спортивне шоу. І принагідно пропагувати спорт та здоровий спосіб життя. Гадаю, нам це вдається, і мені дуже приємно саме таким чином привітати рідне місто з ювілеєм. Адже спорт – це здоров’я та майбутнє чернівчан!

Олександр Борисюк (переможець “Буковинської милі” 2008 р.):
– По-перше, вітаю всіх чернівчан з ювілеєм! Я дуже радий вважати себе теж причетним до цього міста, бо тренуюся вже два роки на Буковині, в місті Кіцмані – з моїми товаришами Іваном Гешком, Олександром Величком, з Василем Цікалом, який недавно нас покинув. Хочу дуже подякувти за чудове свято організаторм змагань і особливо Валерію Чинушу, Георгію Мазурашу, Івану Тарасовичу Гешку. І хочу продовжити його традицію благодійного перерахування грошей обласному будинку дитини. Я теж частину своїх призових віддам цьому дитячому будинку.

– Як нова траса “Буковинської милі”?
– Дуже складно змагатися в таких умовах. Але мені, як кажуть, не звикати. Я мав нагоду не раз вже на такій брусчатці змагатися. Проблема не стільки в тому, що коло мале, віражі “круті” (це теж надає специфічності забігу), але брусчатка дуже слизька, і коли біжиш, як-то кажуть, робиш замість двох кроків – три. А загалом якщо ти сильний, то нічого не заважає (сміється – авт.).

– В чому головний секрет сьогоднішнього успіху?
– Головний секрет – це тренування, тренування і ще раз тренування. Якщо належним чином не тренуєшься, нічого і не досягнеш. Треба повністю віддаватися на тренуваннях, тоді можна чекати успіхів. В контексті “секретів успіху” я хотів би подякувати моїм тренерам Георгію Миронюку і Степану Борисюку та моєму колезі Івану Гешкові.

– Чи були напередодні якісь прикмети, які віщували сьогоднішню перемогу? Можливо, сон віщий?
– У мене, навпаки, сон був тяжкий. Не хочу навіть про нього говорити. А віщувало те, що на попередніх трьох стартах я теж добре виступив. Вчора в Білій Церкві 1 км і позавчора 3 км виграв. Тиждень тому виграв 3 км на “Динаміаді” – змаганнях з доволі високою конкуренцією, адже майже всі збірники входять до товариства “Динамо”. Сюди їхав, знаючи, що я у досить непоганій формі і що можу боротися саме за перемогу. Насторожувало лише те, що перед цим два дні поспіль стартував і не відпочивав як слід, в т.ч. через переїзди.

– Будучи волинянином, ти представляєш тепер одразу дві області. Чи допомогли тобі тренування у Кіцмані зробити новий крок вперед у кар’єрі і чи плануєш і наступного олімпійського циклу залишитися у цьому подвійному статусі?
– Мене повернуло туда, де мій батько починав. Він сьогодні приїхав підтримати мене, я йому дуже вдячний за це. Він не був у Чернівцях, це для нього така змога побачити це місто, де він тренувався. Тато жартує: “Ти наступаєш на ті самі граблі, що і я”. Адже я приїхав туди ж, де і він починав свій шлях у спорті. Я дуже вдячний, що у мене є тут така підтримка – від облспортвідділу, центру олімпійської підготовки, від Івана Гешка, тренера Георгія Миронюка. Я думаю це тільки плюс в тому, що я тут тренуюся. І якщо буде змога така, тобто буде продовжена практика консолідованого заліку, то я готовий продовжити ці традиції і надалі захищати честь Буковини.

ІV Відкритий Кубок області “Буковинська миля” (4.10.2008 р., Чернівці, Соборна площа).
(Хронометраж ручний). 1. Олександр Борисюк (Волинь, Кіцмань Чернівецької області, СК “Гешко”) – 4.21,09. 2. Василь Цікало (Львівська область, “Динамо”) – 4.22,15. 3. Ігор Гелетій (Івано-Франківськ) – 4.22,57. 4. Вадим Слободенюк (Рівне) – 4.25,96. Віталій Рибак (Хотинський район) – 4.24,96. 6. Максим Жудін (Донецьк) – 4.30,86. 7. Андрій Мельник (Івано-Франківськ) – 4.32,20. 8. Віталій Волошин (Черкаси) – 4.33,01. 9. Олександр Величко (Кіцмань) – 4.33,92. 10. Сергій Лунгу (Молдова) – 4.35,46. 11. Віталій Дмитрюк (Чернівці) – 4.36,63. 12. Олег Озарко (Івано-Франківськ) – 4.37,51. 13. Руслан Оларь (Молдова) – 4.39,39. 14. Василь Георге (Румунія) – 4.43,53. 15. Віталій Ящук (Рівне) – 4.45,18. 16. Тарас Бибик (Чернівці) – 5.12,33.

Григорій ПАСАТ

heshko.com (04/10/2008 23:55)
***

Leave A Reply

Your email address will not be published.