heshko.com: До ”зіркового шоу” повернувся ”квартирний фінал”

0

Чудову традицію ощасливлювати когось із “людей спорту” квартирою в Чернівцях під час присвяченої нагородженню кращих спортсменів та тренерів Буковини шоу-програми “Зірки естради – зіркам спорту” після річної перерви відроджено.

Перше спортивно-мистецьке свято 9 січня 2004 року, нагадаємо, увінчалося врученням ордера на 2-кімнатну квартиру в Чернівцях Івану Гешкові, у 2005 році Чернівецький міський голова Микола Федорук “переселив” заслуженого тренера України Дениса Тищука на вул. Кобилянської, через рік 2-кімнатну квартиру отримала заслужений майстер спорту (боротьба самбо) Ольга Панчук-Унгурян. І ось тепер, після “передишки”, 17 січня 2008 року Микола Трохимович прямо на сцені зробив “справжнім мешканцем Чернівців” керівника обласного спорту і, як його охрестив найактивніший місцевий телерепортер Сергій Батюк, “хрещеного батька” зіркового дійства Георгія Мазурашу, який відтепер мешкає з дружиною та двома синами не в 2-кімнатному гуртожитку, а в 2-кімнатній квартирі. Проте щасливий герой чергового “квартирного фіналу” зазначив, що це не головне:

– Я мріяв, щоби відродилася традиція вручати спортсменам і тренерам ордери на квартири під час свята “Зірки естради – зіркам спорту”. Але не думав, що це станеться зі мною. Велике спасибі міській владі, яка так високо оцінила мою роботу в спорті! Але, чесно кажучи, я працював і працюю не заради квартири. І люди, які мене знають достатньо добре, в цьому не сумніваються. Я дуже хочу принести максимальну користь сфері фізичної культури і спорту. Дуже хочу, щоби ми всі разом зуміли підняти інтерес підростаючого покоління до спорту. Тому всіма доступними засобами намагаюся “вселити” в підсвідомість молоді зв’язок між заняттями спортом та успішністю, здоров’ям і навіть матеріальним достатком. В цьому контексті для мене найціннішою цього святкового вечора була заява нашого мера Миколи Федорука на сцені про те, що всі буковинські спортсмени-учасники Олімпіади в Пекіні, які потребуватимуть покращення житлових умов, отримають квартири у Чернівцях! Це чудовий стимул для тих наших спортсменів, які претендують на місце в олімпійській збірній України, та прекрасний “маяк” для юних хлопців та дівчат, які відвідують спортивні секції або, можливо, почнуть це робити, усвідомивши, що таким чином можна не лише стати відомим, а й своєю працею вже в молодому віці заробити квартиру!

Цікаво, що Мазурашу, маючи журналістський досвід, як правило, сам і пише сценарії названої шоу-програми. Але цього і він, як виявилося, не знав всього сценарію. Ідею піднести такий сюрприз керівнику обласного спорту подав начальник міськспортуправління Святослав Дяконюк. Відповідне рішення одностайно підтримали члени виконкому Чернівецької міської ради. І, як зазначив перший заступник міського голови Микола Попадюк, там же було прийнято і неофіційне рішення залишати це таємницею до моменту вручення документу на сцені. Таким чином, каже напівжартома Микола Петрович, принагідно перевірили, чи вміють члени виконкому зберігати таємниці.

“Квартирний” був не єдиним сюрпризом вечора. Інші приємні несподіванки організував Георгій Мазурашу. Під час церемонії нагородження депутат обласної ради Віктор Довганич оголосив, що з 2008 року очолюваний ним “Фонд відродження міста Чернівці” бере патронат над лауреаткою спортивної топ-десятки 2007 і кандидатом до олімпійської збірної Тетяною Дороховою (стрільба з лука). Головний “колосівець” Новоселицького району Георгій Кирил посприяв аналогічному патронату торговельної марки “Галичина” над чемпіоном Європи серед юнаків з боротьби дзюдо Романом Паскарем, про що зі сцени повідомив офіційний представник ТМ “Галичина” в Чернівецькій області Анатолій Гуйван. Таким чином, на даний час з десятки кращих спортсменів Буковини 2007 р. дев’ять мають офіційних партнерів. Крім названих, це: Іван Гешко (легка атлетика) – готельно-туристичний комплекс “Буковина” (Валерій Чинуш), Микола Лабовський (легка атлетика) – туркомплекс “АКВА-ПЛЮС” (Георгій Козьма), Ольга Панчук-Унгурян (боротьба самбо) – мережа магазинів “ГНОМ” і ресторан “Централь” (Лариса Нагорняк), Олександр Величко, Ольга Михайличенко (легка атлетика) – готельно-туристичний комплекс “Буковина” (Валерій Чинуш), Севіль Ібрагімова (легка атлетика) – гуртівня “ПАККО” (Олексій Коломієць), Євген Мотовілін (карате) – туркомплекс “Мигово” (Сергій Герасимов). Могла отримати “партнерську” допомогу і Тетяна Применчук (пауерліфтинг), яку готова була взяти під патронат турфірма “Круїз 2000”. Але коли керівник фірми – у минулому майстер спорту з багатоборства, а нині депутат обласної ради Ігор Кірєєв – дізнався, що Тетяна написала заяву про перехід до Хмельницької області, з буковинських патріотичних міркувань “передумав”.

Приємний сюрприз піднесли і керівник обласної міліції Георгій Проскурняк та головний “даїшник” області Ігор Доголіч, які, крім передбаченого іменного трофею, вручили лауреату топ-десятки, майору міліції (ДАІ) Ользі Панчук-Унгурян і кольоровий телевізор. А хіюа не сюрприз те, що іменні трофеї для вручення лауреатам підносили не “прості” моделі, а Міс Буковина-2007 Лінда Жулова та Міс Західна України 2007 р. Юлія Стародуб! Це був “подарунок” від керівника модельного агентства “Ольга” – народної артистки України Ольги Добрянської. Або піротехнічні ефекти, які через своїх друзів забезпечив у минулому майстер спорту міжнародного класу з війського багатоборства, а нині депутат міської ради Олексій Коломієць.

А тепер трішки про саме дійство. Цього року “Зірки естради – зіркам спорту” вперше відбувалося не чередуванням нагородження з концертними номерами. За пропозицією керівника міського спорту Святослава Дяконюка, спершу всіх нагородили, а потім був святковий концерт.

Відкрила шоу-програму маленька сестричка вже зіркового юного співака зі Сторожинця Ростислава Тодореску – Міліна. Далі ведучі – солістка шоу-групи “Вікторія” Віка Гатрич та “кавеенник” Сашко Товпаш – почали по черзі запрошувати на сцену лауреатів та почесних гостей, які вручали іменні нагороди від облспортвідділу. Варто зазначити, що кожен вихід супроводжувало “відео-досьє” на номінантів. Першими нагороди отримали не індивідуальні, а командні лауреати “Народного спортивного рейтингу Буковини”. В номінації “Команда року”, звісно, відзначили волейбольний клуб “Будівельник” (Чернівці) – срібного призера вищолігового Чемпіонату України та його президента – депутата обласної ради, голову обласного відділення Національного Олімпійського комітету України і директора цегельного заводу №3 Василя Ватаманюка, якого нагородили як “Спортивного мецената року”. “Волейбольні” трофеї вручив голова Чернівецької обласної ради Іван Шилепницький. Футбольною командою року став футбольний клуб “Лужани” – бронзовий призер аматорського Чемпіонату України, а відповідним меценатом – хрещений батько команди Василь Орлецький. Нагороджував перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Віктор Павлюк. Футзальна команда року – “Меркурій” (Чернівці) -один з лідерів першолігової першості України. Президента клубу і депутата Чернівецької міської ради Івана Боднара та екс-наставника Віктора Мглинця (нині тренер “Буковини”) нагородив Чернівецький міський голова Микола Федорук.

Потім на сцену піднялися гравці та тренери команди з хокею на траві “ШВСМ-СДЮШОР”, які, крім командного трофею, отримали з рук віце-губернатора Бориса Баглея і медалі фіналістів Кубку України. Борис Михайлович також від імені голови облдержадміністрації Володимира Куліша передав умовні чеки з вказаними сумами премій (згідно розпорядження ОДА від 19 грудня 2005 №602-р) Роману Паскарю, його тренеру і батькові Юрію Паскарю. А відсутнім Івану Гешкові, Олександру Величкові, Олександру Борисюку та їх наставнику Георгію Миронюку “чеки” разом з грошима передадуть пізніше. Після командних номінацій настала черга головних героїв вечора – кращих спортсменів Буковини 2007 року та їх тренерів і меценатів. Іменні трофеї вручали заслужений майстер спорту, дворазова чемпіонка світу зі стрільби з лука, фіналістка Олімпійських ігор Тетяна Мунтян, колишній тренер збірної України з велоспорту, а нині – начальник автобусно-тролейбусного управління Микола Альбота, генеральний директор туристичної фірми “Круїз-2000”, депутат обласної ради Ігор Кірєєв, перший заступник Чернівецького міського голови Микола Попадюк, офіційний представник торговельної марки “Галичина” в Чернівецькій області Анатолій Гуйван, депутат Чернівецької обласної ради, директор обласного фонду “Відродження міста Чернівці” Віктор Довганич, генеральний директор ТОВ “Машзавод” Віктор Сідляр, начальник УМВС України в Чернівецькій області, генерал міліції Георгій Проскурняк та начальник відділу ДАІ УМВС України в Чернівецькій області Ігор Доголіч.
Цього разу вперше одразу четверо лауреатів перебували на навчально-тренувальних зборах і не змогли бути присутніми на шоу-програмі. Але організатори подбали про “віртуальну” присутність Івана Гешка, Тетяни Дорохової, Сашка Величка та Севілі Ібрагімової, “засвітивши” не екран їх відеозвернення до присутніх.

Церемонію нагородження завершили спеціальні номінації, в яких були відзначені “телевізійники”, які своїми репортажами серйозно сприяють популяризації спорту та здорового способу життя. Трофеї “За взяття найвищої “спортивної” гори України – Томна-Тікул” – редактору телеканалу “Мегаспорт” Олександру Мащенкові та оператору Анатолію Кравецькому – передали до столиці через лауреата “Слов’янського базару” та інших фестивалів Ростіка Тодореску, який одразу після концерту вирушив до столиці для участі в спортивно-мистецькому святі “Афіна”, де ведучим був саме Олександр Мащенко. Абсолютного рекордсмена області за кількістю спортивних сюжетів в теленовинах Сергія Батюка (ТВА) нагородила володарка юніорського рекорду Європи в приміщенні з потрійного стрибку, який тримається вже 10 років, Євгенія Ставчанська. Кубок та незвичне звання “Заслужений “пожежник” буковинського спорту” Ярослава Онуфрик (5 канал) символічно отримала з рук начальника управління Чернівецької міської ради з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Володимира Самолюка. А ось директора телеканалу “Чернівці” Геннадія Сергєєв відзначили за сприяння повноцінним спортивним телевізійним трансляціям (у 2007 р.: “Буковинська миля”, футбольний матч ветеранів “Буковина” – “Динамо” (Київ), як, до речі, і проект “Зірки естради – зіркам спорту”). Йому приз вручив знаний тренер та титулований поет-пісняр, лауреат “Пісенного вернісажу” Геннадій Сергєєв-Терехов.

У наступній концертній програмі, яку, до речі, вів знаний як “співаючий арт-директор ресторану” Петро Москаль, взяли участь шоу-група “Вікторія”, Михайло Грицкан (популярний співак в стилі “аля-Висоцький”), Ірина Рошкулець (виконавиця народних і естрадних пісень), Галина Шелепницька (група “Едельвейс”), Влад Боянчук (лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів), Наталя Ластівка (лауреат конкурсу “Крок до зірок”), а також Віктор Рурак (заслужений діяч мистецтв України), Богдан Ластівка (переможець ІІІ Міжнародного фестивалю виконавців шансону), Василь Данилюк, Алла Каштилян, Ростислав Тодореску та народна артистка України Ольга Добрянська, які особливого представлення не потребують. Заспівав і ведучий концерту Петро Москаль, який за оваціями склав гідну конкуренцію “найзірковішим” виконавцям.

Перед фінальною піснею “конферансьє” від імені організаторів подякував за сприяння в організації спортивно-мистецького свята обласній та міській владі, генеральному партнеру шоу-програми – готельно-туристичному комплексу “Буковина”, спортивному клубу “Гешко” та особисто Валерію Чинушу, мережі магазинів “Гном” і ресторану “Централь” та особисто Ларисі Нагорняк, магазину “Оріон” і Олені Палагнюк, гуртівні “ПАККО” і Олексію Коломійцю, туркомплексу “АКВА-ПЛЮС” і Георгію Козьмі, турфірмі “Круїз-2000” і Ігорю Кірєєву, обласному відділеню НОК України і Василю Ватаманюку, підприємству “Містобуд” і Олексію Каспруку, приватному підприємцю Марату Буркату (за гарні піротехнічні ефекти), модельному агентству “Ольга”, господарям Палацу “Академічний” (і особисто ректору медуніверситету Василю Пішаку), обдарованим митцям, а також всім тим, хто долучився і допоміг реалізувати п’ятий проект “Зірки естради – зіркам спорту”.

Усі лауреати “Народного спортивного рейтингу Буковини” 2007 р.

“Команда року”:
Волейбольний клуб “Будівельник-Динамо” (Чернівці). Меценат Василь Ватаманюк.
Футбольний клуб “Лужани” (Кіцманський район). Меценат Василь Орлецький.
Футзальний клуб “Меркурій” (Чернівці). Меценат Іван Боднар.
Команда з хокею на траві “ШВСМ-СДЮШОР” (Чернівці).

Десятка кращих спортсменів Чернівецької області за підсумками 2007 року та їх тренери (лауреати обласної премії імені Сергія Сенбкова) і меценати:
Іван ГЕШКО (легка атлетика, Чернівці, Кіцманський район, тренер – Георгій Миронюк. Офіційний партнер – готельно-туристичний комплекс “Буковина”, Валерій Чинуш).
Кращі результати сезону-2007: Всеукраїнські літні спортивні ігри, Чемпіонат України – 1 місця (1500 м, 800 м), Гран-прі ІААФ (Мадрид) – 1 місце (1500 м).
Тетяна ДОРОХОВА (стрільба з лука, Чернівці, тренери – Світлана Капанадзе, Анатолій Єгоров. Офіційний партнер – (до 2007 р.) готельно-туристичний комплекс “Буковина”, Валерій Чинуш). Чемпіонат світу в приміщенні – 3 місця (інд. та в команді), Чемпіонат України в приміщенні – 2 місце інд., 1 місце в команді.
Роман ПАСКАР (боротьба дзюдо, Новоселиця, тренер – Юрій Паскар). Юнацький Чемпіонат Європи U-17 – 1 місце, Європейський юнацький Олімпійський фестиваль – 2 місце, Чемпіонат України U-17 – 1 місце.
Микола ЛАБОВСЬКИЙ (легка атлетика, Чернівці, Герцаївський район, тренери – Денис Тищук, Ірина Ячнюк. Офіційний партнер -туркомплекс “АКВА-ПЛЮС”, Георгій Козьма). Кубок України – 1 місце (1500 м), Кубок Європи – 7 місце (3000 м), Всеукраїнська універсіада – 1 місце (1500 м).
Олександр ВЕЛИЧКО (легка атлетика, Кіцмань, тренер – Георгій Миронюк. Офіційний партнер – готельно-туристичний комплекс “Буковина”, Валерій Чинуш). Всеукраїнські літні спортивні ігри – 3 місце (3000 м з/п), 5 місце (1500 м), Кубок України – 1 місце (3000 м), 4 місце (1500 м).
Євген МОТОВІЛІН (карате, Чернівці, тренери – Руслан Білоскурський, Валерій Галан, Павло Побуряний. Офіційний партнер – туркомплекс “Мигово”, Сергій Герасимов). Юніорський Чемпіонат світу (WKF) U-19 – 2 місце (особисте куміте, +80 кг), Чемпіонат України (WKF) – 1 місце (особисте куміте, +80 кг).
Севіль ІБРАГІМОВА (легка атлетика, Чернівці, тренери – Геннадій Слюсарев, Любов Слюсарева, Валерій Чередниченко. Офіційний партнер – гуртівня “ПАККО”, Олексій Коломієць). Молодіжний Чемпіонат Європи U-23 – 5 місце (4х100 м, рекорд України U-23).
Ольга ПАНЧУК-УНГУРЯН (боротьба самбо, Чернівці, Кіцманський район, тренери – Віктор Нагорняк, Юліан Германюк. Офіційний партнер -мережа магазинів “ГНОМ”, ресторан “Централь”, Лариса Нагорняк). Всеукраїнські ігри – 1 місце (64 кг), Чемпіонат світу – 7-8 місця.
Тетяна ПРИМЕНЧУК (пауерліфтинг, Чернівці, тренери – Володимир Крушельницький, Ігор Ясенецький). Чемпіонат світу – 3 місце (до 56 кг), Всеукраїнські літні спортивні ігри – 1 місце.
Ольга МИХАЙЛИЧЕНКО (легка атлетика, Новоселиця, тренер – Анатолій Якимчук. Офіційний партнер – готельно-туристичний комплекс “Буковина”, Валерій Чинуш). Юніорський Чемпіонат Європи U-19 – 7 місце (400 м), Чемпіонат України U-19 – 1 місце (400 м), Всеукраїнська універсіада – 4 місце (400 м).

Спеціальні “телевізійні” номінації
“За взяття найвищої “спортивної” гори України – Томна-Тікул” – редактор телеканалу “Мегаспорт” Олександр Мащенко, оператор Анатолій Кравецький,
“Рекордсмен області за кількістю спортивних сюжетів в теленовинах” – Сергій Батюк (ТВА),
“Заслужений “пожежник” буковинського спорту” – Ярослава Онуфрик (5 канал),
“За сприяння телевізійним спортивним трансляціям” – директор МТРК “Чернівці” Геннадій Сергєєв.
Михайло ДОБРИЙ, фото Ольги МАЗУРАШУ

heshko.com (18/01/2008 08:55)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.