Світлана Парнета

1

Майстер спорту СРСР з легкої атлетики.

Світлана Миколаївна Парнета народилася 5 березня 1956 року в Шепетівці Хмельницької області у сім’ї військовослужбовця. Жила в різних містах і навіть за кордоном (Німеччина). Школу закінчила вже у Чернівцях – СШ №33. Закінчила також Чернівецький державний університет (математичний факультет, програмування).

Легкою атлетикою почала займатися у 1973 році у спортшколі «Спартак» під керівництвом Івана Воронича. Пізніше тренувалася у Семена Крицштейна, Григорія Істратія та чоловіка Анатолія.

Свого часу входила до числа найсильніших спринтерок України, які «диктували моду» і в СРСР. На одному з чемпіонатів України посіла друге місце після майбутньої олімпійської чемпіонки Ольги Владикіної (за чоловіком – Бризгіна), залишивши позаду іншу героїню Олімпіади Пінігіну. Виступала у складі збірної України разом із рекордсменами світу Іннесою Кравець та Сергієм Бубкою. Найвище досягнення – перемога на дистанціях 100 м та 200 м на сільських іграх СРСР. На зимовому чемпіонаті України програла у фіналі лише 0,1 секунди Маховій з Дніпропетровська, яка згодом виграла чемпіонат СРСР. Світлана на цих змаганнях не змогла виступити через травму, яка у купі з віковим цензом, застосованим у певний період в СРСР для спортсменів нижче рівня майстра спорту міжнародного класу, так і не дозволили повернутися на колишні позиції.

Чоловік Анатолій Парнета (7.02.56) був без 0,1 секунди майстром спорту на дистанції 100 м, неодноразово вигравав вузівську та «колосівську» першості України, входив до складу збірної республіканської ради «Колос». Найвище місце на Чемпіонаті УРСР – 6 місце на 200-метрівці. Тепер він є авторитетним лікарем, який використовує новітні методи стимуляції організму до самовідновлення та самолікування.

Виховують доньку Олену (29.11.1986), яка у 2007 р. виконала норматив кандидата у майстри спорту на дистанції 100 м, а у 2010 році – норматив майстра спорту України. Син Михайло (21.11.91) також займається легкою атлетикою (біг на спринтерські дистанції). У 17-річному віці виконав норматив кандидата у майстри спорту на стометрівці – 10,7. Цей результат став рекордом Чернівецької області для вікової групи U-17.

«Історія буковинського спорту в особах» (Георгій Мазурашу)

***

Світлана Парнета і Анатолій Парнета – почесні гості обласних змагань з легкої атлетики. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.