Про чемпіонат Європи зі стрільби з лука у Чернівцях і премії по $1000 (відео)

0

Поки зіркова чернівецька тричі олімпійка Лідія Січенікова-Косташ та минулорічний чемпіон світу серед юніорів у приміщенні Іван Кожокарь готуються до «зимового» чемпіонату Європи 2019 зі стрільби з лука (24.02-03.03.19, м. Самсун, Туреччина), юні чернівецькі лучники рекордно вдало виступили на відповідній першості України в Черкасах.

В основному цьому тріумфу була присвячена прес-конференція 15.02.2019 р. в готелі «Буковина», в якій взяли участь «хрещений батько» буковинської стрільби з лука Анатолій Єгоров (Заслужений тренер України, Почесний громадянин Чернівців), Наталя Єгорова (Заслужений тренер України), Богдан Вітовський (начальник управління молоді та спорту ОДА), Дмитро Макаренко (начальник управління по фізичній культурі та спорту міської ради), Іван Гешко (Заслужений майстер спорту, голова обласного відділення НОК України, профільної комісії обласної ради), а також герої згаданого юнацького чемпіонату України в приміщенні та їх наставники (без Олега Осипенка, який в якості тренера збірної нині перебуває на НТЗ у Конча-Заспі під Києвом).

До слова, згадуючи про блискучий виступ юнацької збірної області в Черкасах, відзначимо, що чемпіонка серед дівчат Людмила Аріфова (КБУ ДЮСШ м. Чернівці, «Спартак», тренери – Олег Осипенко та Дмитро Чеботаренко, офіційний партнер – житловий комплекс «Водограй») у фіналі показала максимальний результат (30, 30, 30).

Виступали всі перелічені вище офіційні особи-учасники прес-конференції. Але в центрі уваги був все-таки Анатолій Єгоров. Він подякував за підтримку місцевій владі, СДЮШОР зі стрільби з лука, ШВСМ, відділенню НОК України, партнерам (і зокрема вихованцю – МСМК зі стрільби з лука Владиславу Севрюкову, який свого часу першим серед українців за часів незалежності виграв світове Гран-прі (Кубок світу), а нині є народним депутатом України та віце-президентом Федерації стрільби з лука України). 

Порівнюючи умови для розвитку стрільби з лука у Чернівцях (та області) та в інших провідних у цьому виді регіонах, Анатолій Іванович змушений був констатувати, що ми тут не дуже маємо чим похвастатись. Із «білою заздрістю» досвідчений фахівець згадував неймовірні приклади, коли ректор юридичної академії після успіхів на Універсіаді вручав своїм студентам по 1000 доларів преміальних, а питання навчання у вузі «чужого» (львівського) героя змагань вирішив прямо на місці, і вручив і йому премію:) А в цей час чернівецька сімейна пара Лідія Січенікова-Косташ та Михайло Косташ на Всесвітній Універсіаді 2017 виступали як студенти Сумського державного педагогічного університету, де їм створили чудові умови для поєднання навчання і серйозних занять спортом… Чому це саме не можуть робити у Чернівецькому національному університеті?.. Складно сказати. Можливо, просто не хочуть?.. Поки що…

Також Анатолій Єгоров згадав про зал біля професійно-технічного училища №8 по вул. Руській, де його вихованці (та колег по СДЮШОР) тренуються в зимовий період, а в літній – на сусідньому футбольному полі. За словами Анатолія Івановича, той зал можна відносно невеликими фінансовими вливаннями розширити, збільшити так, що там відбуватимуться майже, або всі національні змагання в приміщенні, і навіть запросто можна було б прийняти там чемпіонат Європи в приміщенні!

Є там і деякі організаційні проблеми, пов’язані з дебілізмом нашої державної системи в цілому. Приміщення знаходиться у власності Комітету фізичного виховання і  спорту Міністерства освіти і науки України, а не у власності місцевої олімпійської школи зі стрільби з лука. Відповідно, і друзів-партнерів для покращення бази складніше залучати (вони кажуть, мовляв, чого ми будемо допомагати, а завтра вас можуть звідти «попросити»), і з місцевого бюджету проблематичніше виділяти кошти на згадану вище реконструкцію. Хоча, мабуть, до цього питання варто повернутися і розглянути серйозно на місцевому владному рівні, адже цей проект є дуже перспективним не лише зі спортивної точки зору.

Якщо говорити про літні бази для стрільби з лука, можна згадати, що олімпійка Лідія Січенікова-Косташ перед Ріо-2016 мусила була їздити на тренування в одне із сусідніх сіл Сторожинецького району (Великий Кучурів), де використовували для стрільби місцеве футбольне поле. Ганебна ситуація, звісно… Хотілось би, щоби в майбутньому хоча би спортсмени такого рівня не стикались з такими проблемами… Тим більше, що в районі «Олімпії» та ЗОШ №27, у підвалі якої базується рідна для Лідії та інших класних спортсменів лучна школа, цілком можна облаштувати і лукодром. Місця багато, допомогти у цьому може і офіційний партнер клубу Василь Зазуляк (житловий комплекс «Водограй»), так що потрібна ще, як кажуть, «політична воля» місцевих керівників і депутатів…

Дивіться всю прес-конференцію і що говорили учасники:

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

***

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.