Новоселицька влада збирається ліквідувати успішний комунальний спортклуб?..

0

На етапі формування нової системи адміністративно-територіального устрою (утворення об’єднаних територіальних громад) виникають різні проблеми, у т.ч. такі, які можуть негативно позначитися на розвитку фізичної культури і спорту.

Після утворення декількох об’єднаних територіальних громад у Новоселицькому районі і відповідних змін до формування районного бюджету виникли проблеми з фінансуванням деяких соціальних напрямків. Зокрема, кажуть, у високих кабінетах районної влади обговорюють можливу… ліквідацію районного фізкультурно-оздоровчого клубу «Колос», який не лише розвиває ряд провідних в області олімпійських видів спорту (наприклад, велоспорт ВМХ), має секції (тренерські ставки) в різних населених пунктах, а й проводить більшість районних змагань, займається відрядженням команд і окремих спортсменів на змагання вищого рівня (у т.ч. за залучені кошти) тощо. Крім цього, новоселицький «Колос» давненько є своєрідним еталоном успішної роботи для місцевих комунальних (державних) спортивних організацій. Тим більше, що у нас багато говорять про необхідність переходу на клубну систему, а в Новоселицькому районі вже давно успішно функціонує комунальний спортклуб, який фінансується з районного бюджету, плюс, звісно, на підтримку найуспішніших спортсменів та команд залучають немало спонсорських коштів (хоча це, великою мірою, заслуга керівника клубу Георгія Кіріла, якому, до слова, днями, нарешті, присвоїли найвище звання для працівників сфери – Заслужений працівник фізичної культури і спорту).  

Невже керівники Новоселиччини, чудово знаючи, що РФОК «Колос» на чолі з Георгієм Кірілом є флагманом сільського спорту на Буковині (і не лише), буде серйозно розглядати можливість ліквідації клубу? А як же тисячі юних спортсменів, які працюють під керівництвом «колосівських» тренерів? Як же десятки тисяч аматорів спорту, які охоплені фізкультурно-спортивною діяльністю під патронатом новоселицького «Колосу»?..

Зрозуміло, що і кошти для фінансування РФОК «Колос» в нових умовах «з неба не впадуть», це питання треба якось вирішити. Можливо, у т.ч. враховуючи вже наявний досвід. Наприклад, у Сторожинецькому районі утворили колегіальний орган за участю керівників району та утворених ОТГ і останні, обговоривши відповідну проблематику, вирішили передавати кошти в районний бюджет на спортивно-масову роботу (через відповідні цільові міжбюджетні субвенції). Напевно, десь у цьому напрямку треба шукати рішення і в Новоселиці. Хоча… Там вміють і самі продукувати позитивні рішення, які потім стають прикладом для інших, тим більше, у сфері фізичної культури і спорту.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

***

Один з кращих буковинських фахівців спорту, нарешті, – Заслужений!

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.