Олімпійський чемпіон Фесенко у Чернівцях відкрив «секрети молодості» (відео, фото)

0

Чемпіон і призерів Олімпійських ігор, чемпіонатів  Європи та світу з плавання Сергій Фесенко у Чернівцях відкрив секрети своїх успіхів.

 

Під час зустрічі з юними плавцями Чернівців, на яку легендарного спортсмена запросив місцевий тренер з плавання і великий ентузіаст Сергій Ксенніков, Сергій Фесенко розповів про свої перші кроки у цьому виді спорту, які він зробив у рідному Кривому Розі, про те, як йшов до спортивних висот і поділився секретами успіхів.

Зокрема, Сергій Леонідович зізнався, що страшенно хвилювався перед змаганнями, бувало, навіть цілу ніч не спав напередодні старту, але, як він підкреслює, це ще не означає, що ти програєш. Титулований спортсмен згадав, як перед чемпіонатом Європи не спав всю ніч, думав, що вже «все пропало», але психолог збірної СРСР допоміг це все «переварити», і тим секретом він поділився і з чернівецькими плавцями. Мова про просту вправу перед самим запливом, коли вже оголошують фактично. Йти 6 (або 8, залежно від простору) кроків, роблячи вдих, потім стільки ж кроків, утримуючи дихання і ще стільки – видихаючи, і це, за його словами, допомагає організму впоратися із зайвим хвилюванням, нормалізувати роботу серця і сконцентруватися на виступі. Тоді він, після безсонної ночі у хвилюваннях, виграв чемпіонат Європи. Чемпіон радить юним спортсменам ніколи не думати про медаль, про перше, друге чи третє місце і т.п., а думати лише про те, як виконати настанови тренера щодо подолання дистанції – правильно стартувати, «зачепитися за воду», правильно розвернутися і постаратися другу половину проплисти швидше, ніж першу. Ще п. Сергій зізнався, що найбільше за всю кар’єру хвилювався не на Олімпійських іграх, а нещодавно на ветеранському чемпіонаті світу. Хвилювався сильно, бо не встиг як слід підготуватися, думав навіть знятися із змагань. Але під час розминки відчув, що може подолати дистанцію, посів 12 місце і отримав велике задоволення від участі у цих змаганнях.

Щодо Олімпійських ігор 1980 р. в Москві, Сергій Фесенко зауважив, що був тоді дуже добре готовим, до цього декілька років поспіль очолював світовий рейтинг, тому, мовляв, якби навіть приїхали американці, їх би «пірвали, як Тузік грілку», як кажуть:)

Також легенда українського плавання наголосив на тому, що дітям треба і тренуватися, і навчатися, зауваживши, що учнів, які не встигають з навчанням, вони відраховують з секції плавання. Сергій Фесенко націлив юних плавців на таку мету – отримати грант американського університету і їхати навчатися і тренуватися в США, де провчились його сини (обидва – непогані плавці, старший Сергій Сергійович виступав на Олімпійських іграх 2000, 2004 і 2008 рр., отримав грант на навчання в США після перемоги на юніорському Євро). Там, як розповідає чемпіон, отримавши грант, спортсмен отримує можливість безкоштовно навчатися в університеті і виступати за навчальний заклад, маючі нормальні умови для тренувань. Останні два олімпійські цикли старший син Сергій Фесенко джуніор (як його називають) тренувався в університеті Індіана, де було підготовлено 26 (!) олімпійських чемпіонів, де тренував один з кращих американських тренерів, «гуру», родоначальник успішних методик.

Сергій Леонідович відкрив секрет також, як він встигав успішно поєднувати навчання з 2 і 3-разовими тренуваннями в день – просто на уроках (пізніше на парах) старанно працював дуже уважно слухав вчителів, а в перервах робив домашнє завдання, бо часу не вистачало через тренування.

Після завершення кар’єри Сергій Фесенко написав кандидатську дисертацію, в якій описав чотири методичні напрямки досягнення успіхів у плаванні. Працюючи над дисертацією, він проінтерв’ював 200 олімпійських чемпіонів (!), розпитав їх про їх шлях у спорті, методику тренувань. Це дуже серйозна спортивна наукова робота. Пізніше, в кризовий час, коли зарплата опустилась десь до 10 доларів на місяць, він зайнявся бізнесом, продажем спортивних товарів. А потім продав весь бізнес і став «просто пенсіонером». Проте не зміг «всидіти на місці», поїхав розвивати плавання у Броварах, де тепер тренує юних плавців.

Чернівецьких плавців називає друзями і конкурентами. Сергій Леонідович каже, що у столиці Буковини плавання, завдяки таким ентузіастам, як Сергій Ксенніков (який народився у Волгограді, де була дуже хороша школа плавання), відроджується хорошими темпами, і чернівецькі юні плавці демонструють дуже хорошу динаміку росту. Тож, зазначає олімпійський чемпіон, до Чернівців він приїхав і поділитися своїм досвідом, і перейняти щось у місцевих колег.

Напівжартома Сергій Леонідович сказав, що Сергій Вікторович Ксенніков запросив його «просто в гості», «поїсти шашлики», відпочити, а тут потрапив на таку зустріч, на які прийшло багато юних плавців та їх батьків. Інтерес до плавання поважного гостя, звісно, потішив.

У звітній зустрічі в «Будинку з левами» взяли участь також заступник голови обласної ради Віталій Кузьміч Мельничук та начальник управління молоді та спорту обласної державної адміністрації Богдан Іванович Вітовський. Останнін коротко розповів про перспективи розвитку інфраструктури для плавання у Чернівцях та області, подальшої підтримки з боку влади цього виду спорту.

Про що ще розповів Сергій Фесенко у Чернівцях, дивіться нижче (повне відео).

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

ВІДЕО:

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Сергій Фесенко і Сергій Ксенніков

***

Сергій Леонідович Фесенко (біографія)

Народився 29 січня 1959 року в Кривому Розі (Дніпропетровська область).

Плаванням почав займатися з 6 років у рідному місті. Перший тренер – Валентина Макарова. Потім тренером була Віра Смелова.

Закінчив Київський Державний інститут фізичної культури України. Виступав за «Авангард» (Київ).

Чемпіон Олімпійських ігор 1980 року на дистанції 200 м батерфляєм (1.59,76). Срібний призер Олімпійських ігор 1980 р. в комплексному плаванні на 400 м (4.23,43).

Срібний призер чемпіонату світу 1982 на 200 м батерфляєм. Бронзовий призер чемпіонату світу 1982 на 400 м комплексним плаванням.

Чемпіон Європи 1977 і 1981 років на дистанції 400 м комплексним плаванням. Срібний призер Чемпіонату Європи 1983 р. на 200 м батерфляєм. Бронзовий призер Чемпіонату Європи 1981 р. на 200 м батерфляєм.

Переможець Кубка Європи 1979, 1981 рр. на дистанції 200 м батерфляєм, 1982 р. на 400 м комплексним плаванням.

Переможець Всесвітньої Універсіади 1981 і 1983 рр. на дистанції 200 м батерфляєм, 1981 р. на 200 і 400 м комплексним плаванням.

Чемпіон СРСР 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982 і 1983 років.

Переможець VII і VIII Спартакіад народів СРСР (1979, 1983 рр.).

Головні успіхи:

Олімпійські ігри

«Золото» – 200 м батерфляй (Москва, 1980)

«Срібло» – 400 м комплекс (Москва, 1980)

Чемпіонати світу

«Срібло» – 400 м комплекс (Західний Берлін, 1978 р.)

«Срібло» – 200 м батерфляй (Гуаякіль, 1982 р.)

«Бронза» – 400 м комплекс (Гуаякіль, 1982 р.)

Чемпіонати Європи

«Золото» – 400 м комплекс (Йончепінг, 1977 р.)

«Золото» – 400 м комплекс (Спліт, 1981 р.)

«Бронза» – 200 м батерфляй (Спліт,  1981 р.)

«Срібло» – 200 м батерфляй (Рим, 1983 р.)

Використані дані ru.wikipedia.org.

***

Мер привітав чернівецьких плавчинь, які здобули медалі у Берліні

***

Фото: Чернівчани виграли «святкові» регіональні змагання з плавання

***

Плавання: Зустріч з олімпійкою надихнула чернівчан на успіхи у Луцьку (фото, відео)

***

Каспрук пробує посприяти появі ще одного стандартного басейну в Чернівцях

***

Фото: Зіркового бігуна Гешка «перекваліфікували» на плавця

***

У Чернівцях «басейнів немає», але плаванням… є де займатися

***

Чернівецькі плавці в призерах на чемпіонатах Тернопільщини і Франківщини (відео, фото)

***

Плавання: Чернівці «засвітились» на п’єдесталі у Трускавці та Хмельницькому

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.