Наша чемпіонка виїхала в США і мріє суперничати на Олімпіаді… з рідними

0

«Залізний характер», неймовірні вольові якості, вміння «пахати» вдень і вночі заради досягнення цілі – ці та інші позитивні «спортивні якості» асоціюються з чернівецькою дворазовою чемпіонкою світу зі стрільби з лука, фіналісткою Олімпійських ігор Тетяною Мунтян, яку обставини «витиснули» з України, але не зі спорту.

 

Тепер буковинка Тетяна Мунтян живе у Флориді (США). Попри не юний вік, продовжує

Тетяна Мунтян з президентом НОR України Сергієм Бубкою під час візиту останнього до Чернівців. Фото: Георгій Мазурашу

тренуватися (поєднуючи це з тренерською роботою). Як кажуть спільні знайомі, які спостерігають за її спортивною кар’єрою в США, Тетяна побила там всі рекорди Флориди, виграла відкритий Чемпіонат Північної Америки FIELD, тріумфувала на Gold State Games 2016, передолімпійський зимовий сезон завершила 6-ю в американському рейтингу, а в олімпійському відборі США фінішувала 9-ю, тобто не так багато не дотягнула до олімпійської збірної. І Тетяна не відступається від своєї мети-мрії – поїхати на Олімпійські ігри разом з сином (Михайло Косташ має в активі перемоги на національних змаганнях) та невісткою (Лідія Січенікова – учасниця І Юнацької Олімпіади 2010 та Ігор 2012 у Лондоні і 2016 у Ріо-де-Жанейро). Якщо Бог допоможе реалізувати цей задум, вони опиняться там в ролі суперників, адже Тетяна Мунтян тепер виступає в США. Як сама зазначає, виступала би в Україні, але не має можливості приїжджати сюди на всі змагання. Так склалось…

«Як тренер я Україні не потрібна, – констатує дворазова чемпіонка світу. – У нас, як відомо, трохи бардак, корупція, застаріла система. Хоча я трохи працювала в «Іннваспорті», в «Колосі». І я вдячна Михайлу Тостановському та Дмитру Тівіліку, які намагались в силу можливостей допомогти. Але ж у мене немає тренерської категорії, сама обладнання купувала… Це складно назвати розвитком… Мусила виїхати в США в пошуках кращих умов. Тепер працюю тренером за контрактом, і успішно. Їх не цікавить мій диплом. Вони цінують мої результати, мій досвід, знання. Мої учні вже вигравали національні змагання в США. Також треную спортсмена із Швейцарії, він теж близький до того, щоби пробитися до основного складу збірної своєї країни».

Шкода, що про ці успіхи доводиться писати не в українському контексті. Але, вітаючи Тетяну Степанівну з днем народження (7 березня) і з наступаючим жіночим святом, від імені буковинських друзів-спортсменів щиро бажаю, до здоров’я, удачі та здійснення заповітних спортивних мрій Олімпійської сім’ї «Мунтян-Косташ-Січенікова»!;)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

А ось як це було у Сеулі-1988 (раритетне відео):

***

Стрільба з лука: Сімейний тріумф на чемпіонаті України 2016

***

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.